Grote Markt in Haarlem, het Bevrijdingsplein van Nederland?

Vandaag 27 juni om 19 uur begint een “kampeeraktie” op de Grote Markt in Haarlem, in verband met de grote ronde loonsverlaging die is aangekondigd in de thuiszorg, speciaal bij Viva!

De lonen in de thuiszorg zakken door de bodem van het fatsoen .

Actievoerende vrouwen van VIVA Thuiszorg Haarlem en IJmuiden: voeren sinds januari actie tegen verlaging salaris met 25 % anders volgt ontslag. Hun vakbond de AbvakaboFNV en ook CNV steunt hen door dik en dun. Politieke partijen steunen hen landelijke. SP, PvdA en Groen Links (Emile Roemer en Job Cohen).

De ervaren vrouwen voeren, in opdracht van de gemeente Haarlem de thuiszorg uit voor geïndiceerde mensen die zorg nodig hebben (mensen met handicaps, ouderen, mensen met Alzheimer, dementen, zieken en chronisch zieken). Zij signaleren daarbij wat er speelt. Door hun werk kunnen veel mensen zelfstandig blijven wonen.

Viva!Zorggroep wil hun loon verlagen. Van 13,10 euro bruto per uur naar 9,92 euro bruto per uur.

Het gaat om dezelfde functie, 25 % minder betaald.

Viva! heft de functie in FWG 15 op,wil alle werknemers die in FWG 15 zitten boventallig te verklaren en plaatsen in FWG 10. Voor alle werknemers die daar niet mee akkoord zijn gegaan,hetzelfde werk doen in een lagere FWG, is ontslag aangevraagd.

Voorbeeld: Met 27 uur per week is dat 300 euro netto minder per maand.

Het betreft 630 werknemers. 200 hebben getekend voor het nieuwe contract. Werknemers worden zwaar onder druk gezet om het nieuwe contract te tekenen. 377 vrouwen tekenen niet en voeren sinds januari actie. Zij gaan 28 en 29 juni voor de achste keer staken. De ontslagaanvragen liggen bij het UWV. De ontslagaanvraag wordt zowel juridisch als met maatschappelijk protest aangevochten.

Gemeente Haarlem blijft het contract met Viva!Zorggroep steunen.

Gemeente Haarlem wil thuiszorg voor 60 % door vrijwilligers, mantelzorgers en mensen in de bijstand (o.a ook Wajong), laten doen in de zeer nabije toekomst.

Kijk verder hier.

4 gedachten over “Grote Markt in Haarlem, het Bevrijdingsplein van Nederland?”

 1. als elk weldenkend nedermensch zich vanaf vanavond nu eens vervoegd op de grote markt (tentje mee mag) en zich aansluit bij deze actie. zou een mooi startpunt zijn om de hele bruine bende eens vakkundig en ‘en masse’ de waarheid te zeggen en er vervolgens wat, inderhaast geplaatste standbeelden, omver te trekken. en dan een weeklang puntjes op de i zetten…joey komt!

 2. Tsja logisch dat die lonen naar beneden gaan, er komen drie bestuurslagen bij de PGB in natura plannen ;). Eerst was het regering -> Zorgkantoor -> Zorg Vrager
  Nu word het
  Regering -> Gemeente -> Zorgkantoor -> Verzekeraar (ja de VVD zou de VVD niet zijn als ze hun corps vrindjes niet eventjes van het geld laten meegenieten) -> Zorg instelling (Thuiszorg instantie, Bejaardentehuis, etc) -> Zorg vrager ;).

  Maar joh.. dat is veel efficienter ;).

 3. Ik gun niemand lichamelijk letsel toe maar de voorstanders van dit hele krankzinnige beleid mogen van mij de gevolgen graag ondergaan.
  Een langdurig en eenzaam ziekbed en op je TV alleen nog maar de Toppers en Albert Verlinde producties vanwege allerlei bezuinigingen in de cultuursector.
  Af en toe duikt er een vreemde op aan je bed die aan allerlei lichaamsdelen zit, nooit dezelfde persoon dus je krijgt geen band.

  Voor een ieder die denkt “ver van m’n bed”, als je na 1 januari 2012 ongelukkig met je auto tegen een vangrail aankomt en er knapt iets in je wervelkolom, dan is het dus gewoon zover. Na een paar maandjes revalideren kom je thuis.
  Dan ben je volledig afhankelijk van bovenstaande allerliefste verzorgenden, die tot voor kort hun werk met alle liefde en plezier deden maar die door deze walgelijke uitbuiterij waarschijnlijk toch iets minder gemotiveerd en heel gehaast zijn. Poepen kan je niet meer zelf, dat moeten deze dames er uit pulken en als het allemaal haastig gaat en er zit een plooi in je onderbroek niet goed dan kan er door de drukplek een flinke doorligwond gaan vormen, dan moet je niet denken dat je met een dwarslaesie niets meer voelt, die plekken schijnen heel pijnlijk te zijn en er kunnen allerlei hele akelige complicaties voordoen.

  En dat allemaal omdat de zorg wordt aanbesteed aan de goedkoopste partij en ziehier hoe die goedkoopte wordt gerealiseerd, niet door slim gebouwenbeheer, niet door snijden in een dikke toplaag, raden van bestuur of andere overhead, nee ordinaire afzetterij van het klootjesvolk op de werkvloer.

Reacties zijn gesloten.