Groninger pikt het niet meer en klaagt de Staat aan voor aardbevingschade

Een inwoner van Zijldijk in Groningen daagt de Nederlandse Staat voor de rechter. Hij eist dat de gaswinning in de provincie onmiddellijk en definitief wordt gestaakt.

De man heeft een boerderij die door aardbevingen ernstig is beschadigd. De bevingen worden veroorzaakt door de gaswinning in het gebied. (bron)

scheureninmetselwerkIk ben weer eens even in deze ellende gedoken en ik snap niet dat er nog geen opstand is uitgebroken, daar in Groningen. Dit is een website met foto’s van ontwrichte woningen, ik schrik daar echt van, weer! Dit is toch niet normaal? En waarom wordt er zo weinig gedaan voor deze mensen, die daar bijna met gevaar voor eigen leven wonen. Is het omdat het zo lekker ver van Den Haag is?

Inmiddels is er wel een geschillencommissie, zegt de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders. Ah, daar is hij gebleven, altijd leuk toch als je leuke baantjes krijgt na je politieke carrière. En hij heeft er wel wat binnen gehaald, hoeft ook geen boterhammen met pindakaas te eten, de hele week.

De aardgasinkomsten van overheid en NAM bedragen naar verwachting 333 miljard euro. Het gaat om de periode 1963 tot eind 2017.

Hier een overzicht van inkomsten van de Staat en van de NAM uit de gasvelden in Groningen. De Staat is bereid om hiervan 0,6 % te besteden aan schadevergoeding. Maar wel de bewoners 100 % de lasten laten dragen.

Minister Kamp, die man met het inlevingsvermogen van een garnaal, vindt dat het economisch belang hoger is dan mensenlevens. Tja, VVD’ert he, die kunnen niet anders. Voor hem is het acceptabel als er 110 doden vallen, gas brengt meer op dan zeurpieten.

Hoewel de overheid heeft besloten om de winning terug te brengen, is er nog steeds gevaar dat er meer bevingen plaats zullen vinden, vandaar dat deze man uit Zijldijk dit doet. Ik snap die man wel, ik hoop voor hem dat het iets brengt, maar ben bang dat de Staat, sorry de rechter, het van tafel veegt.

1 gedachte over “Groninger pikt het niet meer en klaagt de Staat aan voor aardbevingschade”

  1. Pingback: NAM wil slechts heel klein deel Groninger huizen versterken | Krapuul

Reacties zijn gesloten.