GroenLinks: This too shall pass I

In één opzicht was het congres van GroenLinks van afgelopen zaterdag een denderend succes. Senator Tineke Strik werd opnieuw gekozen als kandidate voor de Eerste Kamer. Nu was daar van tevoren al weinig onduidelijkheid over, aangezien Tineke een van de meest populaire GroenLinkse politici is, maar het moest nog wel even gebeuren. Het was, weken voordat al het Afghanistangedoe losbarstte, voor mij reden om me op te geven als congresdeelnemer. Aan mij zou het niet liggen.
Tineke Strik werd inderdaad herkozen, want zij staat op de tweede plek op de lijst. Zelfs al gaat GroenLinks een van de huidige vier zetels in de Eerste Kamer verliezen, dan blijft Tineke gelukkig buiten schot. En nog beter: zij werd met een overdonderde meerderheid tijdens de eerste stemmingsronde direct verkozen. Van alle stemmingen die er zaterdag plaatsvonden, was die voor haar de minst verdeelde. Aangezien ik in de lunchpauze samen met mijn vriendin W. nog foldertjes voor Tineke had uitgedeeld, voelde dat wel als een overwinning van de good guys.

De rest van de dag was een grote deceptie. Niet eens zozeer vanwege de weggestemde kritische moties over Afghanistan. Die missie is inmiddels een fait accompli. Als ik er iets aan zou kunnen doen door mijn lidmaatschap op te zeggen, zou ik dat doen. Maar het heeft geen zin, want de Party Faithful hebben zich inmiddels om de fractie heen geschaard. En binnen de partijtop en het kringetje van prominenten en medewerkers is inmiddels een sekte-achtig geloof in het eigen gelijk ontstaan, waarbij de tegenstemmen kunnen worden weggezet als het geblaat van onwetende outsiders en oude knarren met anti-Navo sentimenten. Wanneer mensen eenmaal in de echoput van hun eigen gelijk zijn opgesloten, doe je daar weinig meer aan. Dan kun je wel roepen dat de keizer toch écht geen kleren aan heeft; men kijkt misschien wel, maar ziet ‘t toch niet.

Het wiel van de geschiedenis moet eerst een paar slagen maken voordat de bovengenoemde figuren wakker worden en denken: waar waren wij nu eigenlijk mee bezig? Maar dat duurt nog.  ‘n Gelukkige bijkomstigheid van het ouder worden is dat je zelf meemaakt dat alles kan verkeren. En dat de tijd de vorm van een kurkentrekker heeft – een spiraal, waarbij alles ooit weer terugkeert op het oorspronkelijke punt, alleen op een later moment. Als je maar lang genoeg leeft. Dus als ik maar lang genoeg leef, zie ik GroenLinks hier ook wel van terugkomen.

4 gedachten over “GroenLinks: This too shall pass I”

 1. Ongelofelijk dat GroenLinks heeft ingestemd met de oorlogsmissie naar Kunduz. Met een kutpraatje erbij dat je in 16 weken wel kunt leren schieten, marcheren, lezen, schrijven en een wetboek kunt interpreteren. Het laat voor mij zien hoe ongelofelijk naief GroenLinks is. Soms kun je naieviteit nog beschouwen als een optimistische daad, maar dat de besluit over de ruggen van de Afghaanse bevolking in Kunduz is genomen is in mijn optiek nooit optimistisch te noemen.

  Waarom stemde de GroenLinksfractie niet mee met het SP-voorstel om politieagenten in buurlanden op te treden. Dat voorstel getuigd van zowel optimisme (voor een betere toekomst), realisme en inzicht.

  Ik ben zwaar, maar dan ook zwaar teleurgesteld in GroenLinks. 😡

 2. 16 weken is niet genoeg om een politieagent te trainen maar wel genoeg om een degelijke infanterist te trainen.

 3. 16 weken is volgens mij net genoeg voor kanonnenvoer of schietschijf. Die 6 uur mensenrechten naast het leren lezen en schrijven is natuurlijk ook flauwekul.

 4. Ach ja. Fijn in vicieuze cirkels blijven rondrennen, lieve mensen. De huidige politiek bestaat alleen maar om het corporatisme/consumentisme te stimuleren. Alle systemen die wij op dit moment kennen (of het nou “democratische”, dictatoriale, communistische of fascistische systemen betreft) draaien slechts om één ding: het aanjagen van de monetair gedreven consumptiemaatschappij om zodoende cyclische consumptie te verwezenlijken. Al deze systemen gaan uit van een economisch model van onbeperkte groei, een model dat te krankzinnig voor woorden is aangezien onze planeet toch *echt* een beperkte hoeveelheid grondstoffen heeft.

  Maar er is geen partij die binnen ons systeem verder kijkt dan een paar jaar en daadwerkelijk onder ogen wenst te zien dat de manier waarop wij onze samenleving op dit moment inrichten, gebaseerd is op klinkklare onzin en waanzinnige aannames die een kind van tien kan doorzien. Onze politiek maakt zich liever niet druk over de toekomst van de gehele Aarde + bewoners, zij kijkt liever op korte termijn naar hoe er zo snel mogelijk geld verdiend kan worden. Oogjes dicht of snel de andere kant opkijken en er niet meer over praten. Zo gaat Den Haag graag met *echt* belangrijke zaken om.

  Het is één grote stinkende farce en het stelt mij daarom op dagelijkse basis weer teleur om zelfs op een site als deze waar mensen daadwerkelijk in het bezit zijn van een werkend brein, toch weer geconfronteerd te worden met het bij voorbaat hopeloze gemekker over politiek. De huidige politiek bestaat – nogmaals – alleen ter stimulering van cyclische consumptie en onmogelijke oneindige economische groei. Verandert er op vrij korte termijn niets ingrijpend aan deze werkelijk wanstaltige gang van zaken, dan gaan we onvermijdelijk ten onder. De Aarde kan ons roven, vergiftigen en vernietigen uit economische overwegingen simpelweg niet aan. Of zoals wetenschappers reeds stellen, in 2030 hebben we een tweede Aarde nodig om onszelf in leven te kunnen houden. Ga dat maar es aan je kinderen verkopen, beste politieke tijgers die het oh zo goed met de mensheid voorhebben *kuch*.

  Oftewel: lieve mensen, kap alsjeblieft eens met dat zinloze geneuzel over politiek. Ga alsjeblieft eens proberen je tijd te steken in het opzetten van een systeem dat *wel* werkt en dat nou eens niet oneindige economische groei als nooit te verwezenlijken “goal” heeft verkozen. Ga eens aan een systeem werken waarbij mensen weer daadwerkelijk belangrijk geacht worden in plaats van altijd maar weer de “economische belangen” van een land/boerderij proberen te beschermen/voorop te stellen.

  Ons huidige systeem zal ons onvermijdelijk doen uitsterven, op een walgelijk pijnlijke en mens/dier-onterende manier en dat alleen maar omdat we onszelf stelselmatig laten voorliegen over de zogenaamde belangrijkheid van economische bullshit waar toch slechts een minieme minderheid uiteindelijk beter van wordt.

  Het kan allemaal zoveel beter, maar dan moet je als mens wel willen/durven afscheid te nemen van een totaal verkankerd systeem dat “politiek” genoemd wordt. Willen we onze kinderen graag een leefbare toekomst geven, dan is het zaak om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een *echte* oplossing voor onze globale samenleving. Eentje die niet gelegen is in krankzinnige onzin als graaipolitiek, oneindige economische groei en gedwongen cyclische consumptie omdat het hele verziekte systeem anders in ieder geval binnen een seconde in mekaar dondert.

  Ik ben ervan overtuigd dat we met zijn allen tot iets veel beters en mooiers kunnen komen, als we maar *willen*.

  Zie ter onderbouwing ook tenenkrommende en uiterst hopeloze onzin als: http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Wetenschap/288770/PVV-en-VVD-willen-af-van-verplicht-duurzaam-inkopen.htm?rss=true

Reacties zijn gesloten.