Groen Links: noodwet inzetten om gasprijs te bevriezen

Groen Links wil dat de regering de gasprijs de komende 6 maanden bevriest. Dat kan via de zogenoemde prijzennnoodwet. 

De gasprijs was al hoog, maar schiet dankzij Poetin’s invasie van Oekraïne nu helemaal door het dak. Voor mensen met een laag inkomen dreigt de energierekening daarmee letterlijk onbetaalbaar te worden.

Het kabinet heeft vorig jaar al toegezegd die verhoging deels te zullen compenseren, maar de wetgeving die dat mogelijk moet maken laat op zich wachten. Bovendien is de toegezegde 200 euro voor mensen met een laag inkomen niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat.

Het goede nieuws is dat de VVD niet meer tegenstribbelt. Tijdens een verkiezingsdebat zette VVD-fractieleider Sophie Hermans de deur voor die optie open: “Al die opties bekijken we. Ik zou dit ook het allerliefst morgen geregeld hebben”. 

De Franse president Macron besloot in oktober vorig jaar al de gasprijs te bevriezen. Inmiddels overweegt hij de bevriezing te verlengen tot eind 2022.

Er gaan al maanden stemmen op het verlagen van de energieprijzen op Europees niveau te regelen. België, Frankrijk en Spanje zijn daar vóór. Nederland is tot op heden afhoudend.

Uitgelichte afbeelding: By Avij (talk · contribs) – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30112364