Grens Gaza weer dicht: centrale ligt stil en door Nederland gesubsidieerde aardbeien rotten weg

Israel heeft woensdag op last van minister van Defensie Ya’alon de grensovergang Kerem Shalom naar Gaza weer gesloten. Dat houdt in dat de elektriciteitscentrale van Gaza vrijdag opnieuw stil is gevallen wegens gebrek aan brandstof. De centrale die 30% van de elektriciteit van Gaza produceert, was op 1 november stil komen te liggen wegens gebrek aan brandstof. Op 15 december was hij opnieuw in bedrijf gekomen na een schenking van brandstof van de staat Qatar.Maar woensdag deed Israel de grensovergang bij Kerem Shalom weer op slot, waardoor een driehonderdtal vrachtauto’s met 600,000 liter of industriële diesel voor de centrale, 400,000 liter diesel voor de privé sector, plus 200,000 liter benzine en 200 ton of gas om mee te koken, die dag aan Gaza geleverd zouden zijn, voor de poort bleven staan.

De dagelijkse leverantie van elektriciteit die net weer op zo’n 12 uur per dag was gebracht, is nu weer terug naar niet meer dan hoogstens zes uur per dag. Volgens de mensenrechtenorganisatie Gisha heeft Gaza dagelijks ongeveer een half miljoen liter diesel nodig voor de centrale, 350.00 liter diesel en 200.000 liter benzine voor de privé sector en zo’n 250-300 ton gas.

Lees eventueel het hele artikel van Abu Pessoptimist hier.

3 gedachten over “Grens Gaza weer dicht: centrale ligt stil en door Nederland gesubsidieerde aardbeien rotten weg”

 1. Iedereen weet dat goederen ernstig vertraagd de grens over komen.
  Het is dan ranzig om uitgerekend aardbeien te sturen.
  je kunt beter vitamine-c pillen sturen.

 2. Het gaat om de uitvoer van naar schatting 16 ton aardbeien, drie ton cherry tomaten en 100.000 bossen anjers, naar Europa.

  Stuk even lezen scheelt en behoed je voor domme blunders

 3. OK Ina, bedankt voor het attenderen op de link.

  Nu maar hopen dat als Hamas stopt met raketten afschieten dat Israël nog wel bereid is
  om de vertragingstactieken van de grensoverschrijdingen te beëindigen.

Reacties zijn gesloten.