Graaimans van de bank slaat weer toe

Gisteren Nieuwsuur nog gezien? Als het niet zo is, neem ik u niets kwalijk. Zelf ben ik ook niet bepaald een vaste kijker, dit vanwege een ernstige vorm van Twan Huys-allergie. Maar toevallig zette mijn vrouw gisteravond de tv aan op het moment dat er een item over rentederivaten begon. Geen flauw idee wat dat precies zijn, daar niet van, maar ik begreep in de gauwigheid dat het een nieuw speeltje van banken is om klanten mee te besodemieteren. Toch maar even kijken dus.

Als ik het goed begrepen heb, worden die derivaten verkocht als zijnde een soort verzekering dat de rente op een door de klant afgesloten lening niet stijgt gedurende de looptijd van de overeenkomst. Correct me if I’m wrong. Goed voor de klant dus, zou je zeggen. Behalve dan als de banken onderling afspreken de rente juist te laten dalen en kunstmatig heel laag te houden, dan is de klant blijkbaar zwaar de pineut, wat uiteraard precies de bedoeling van de bank is.

Zodoende zit nu een groot aantal MKB’ers met een enorme schuldenlast opgescheept.

In de studio bij Twan Huys zat zo’n Graaimans van de bank, meneer Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, zijn prachtige product waar uiteraard niets mis mee was, te verdedigen. Graaimans, aan wiens uiterlijke kenmerken zoals lichaamsomvang en hangwangen duidelijk te zien was dat het woord ‘crisis’ voor hem slechts een abstract begrip is, kreeg het alleen eventjes lastig toen Huys hem probeerde door te zagen over het feit dat tijdens het Nieuwsuur-onderzoek was gebleken dat gedupeerden niet wilden praten omdat ze door de bank bedreigd waren. Zo in de trant van: als u de publiciteit zoekt, kunnen wij geen zaken meer met u doen, meneertje.

Lekker volk, dat bankentuig. Dat mogen we toch wel zeggen zo onderhand he, tuig. Want dat is het gewoon. Ik bedoel, wat is er ruim zes jaar na de bankencrisis veranderd? Niets toch? Ik zie ze nog huilie-huilie doen dat de klant weer centraal moest komen te staan blablabla, maar het enige dat er voor de klant is veranderd is dat het lastiger is geworden om een lening of hypotheek af te sluiten. Qua klantenservice is er helemaal niets nada noppes verbeterd. Als het rumoer om het ene dubieuze product is verstomd, duikt het volgende graai- en grabbelproduct inclusief valse voorlichting weer op.

Uiteraard kijkt de politiek wel uit om deze grootgraaiers aan te pakken, het zou ze hun toekomstige lucratieve baantjes kunnen kosten.

8 gedachten over “Graaimans van de bank slaat weer toe”

 1. Rente derivaten zijn helaas al heel lang op de markt, vestia onder leiding van groot graaier Erik staal is er bijna aan onderdoor gegaan. Erik staal is overigens ook tuig van de richel maar dat terzijde..

 2. Nee, ik kijk eigenlijk nooit naar die sheeple-rubriek. Ik heb ontzettend last van Radio Mille Collines allergie en zo zie ik de Nederlandse media, Nieuwsuur incluis, nu eenmaal.
  Maar wel goed dat je dit signaleert. Mijn visie is nog altijd een wereld waar mensen niet afhankelijk en slaaf zijn van iets kunstmatigs, geld geheten, en waarin banken een boze herinnering aan een onzalig verleden zullen zijn. De eerste stappen? Geen leningen meer afsluiten en geen leningen meer terug betalen die je al had (want je bent voorgelogen toen je hem aanging). Verder iedereen in je familie en of kennissenkring vertellen hoe ze belazerd zijn en worden. Banken en meneer Buijk en zijn voorganger D66’er Boele Staal tot paria’s van de maatschappij maken.

 3. @Renee, misschien heeft die Staal dat wel zo afgesproken met dat mede tuig van de richel….
  Maar…ging er vandaag niet een parlementaire enquête over woningbouwcorporaties van start onder leiding van de volstrekt normale nazi met volstrekt normale ideeën Roland van Vliet?

 4. Als je echt wil kotsen RTL Z. Daar doen ze ook gewoon alsof graaien normaal is. Alles is geld en macht in dat programma.

  Onderaan een klein berichtje dat dan voorbij komt (denk omdat ze het verplicht zijn te melden, net kleine lettertjes).

  10% meer beloning voor “top” bankiers.

  En het daar dan totaal niet over hebben met zo’n veelvraat die gezellig komt kletsen bessen. Urrr! urrr! WINST MAXIMALISATIE!

 5. @ralph, klopt die enquete begint vandaag. Word live uitgezonden op politiek 24, misschien even kijken en een kotsbak naast mn bank zetten…
  de tijd dat sociale woningbouw er was voor de verdorvenen der aarde ligt allang achter ons. Extra huurverhogingen voor maximale verrijking aan de top is schering en inslag.

 6. Ik zou als ik jullie was en je er tijd voor hebt ook de Parlementaire Enquete over Woningcorporaties gaan volgen, over graaien gesproken.

 7. Ja, die verstrengeling van bedrijfsleven en publieke belangen moet maar eens een keer afgelopen zijn. Churchill ( je kan hem een klootzak vinden, maar ) is als politicus zijn graf in gegaan en er is eigenlijk geen goede reden voor politici om dat anders te doen, als ze zo bevlogen zijn.

  En dingen die iedereen nodig heeft moeten gewoon van iedereen zijn :
  – banken
  – ziekenfonds
  – OV
  – telecom
  – energie
  – wonen
  – kraanwater
  – afvalverwerking
  – mijnbouw
  Allemaal geprivatiseerd, dus geen van allen meer onder democratische controle. Er heeft zich in Nederland een geruisloze staatsgreep voltrokken.

 8. @knutslsmurf, moet je dat stuk van onze gewaardeerde LeRoidanse eens lezen van vandaag over geteisem dat het heeft over ‘morele dwang’. Dat schorem durft het woord ‘moraal’ nog te gebruiken ook.

Reacties zijn gesloten.