Gouden Dageraad: in de voetsporen van Hitler

Leden van Gouden Dageraad brengen de HItlergroet, met partijleider Nikolaos Michaloliakos links vooraan (2007)
Leden van Gouden Dageraad brengen de HItlergroet, met partijleider Nikolaos Michaloliakos links vooraan (2007)

Met Gouden Dageraad is fascisme weer een reëel gevaar op Europese bodem. Wat is de achtergrond van de partij en hoe heeft ze zoveel invloed kunnen verwerven? Is haar opmars onomkeerbaar?

• Nazipartij

Gouden Dageraad (GD) ontstond begin jaren tachtig en was lang een extreem-rechtse splinter. Vanaf haar registratie als politieke partij in 1993 hanteert GD klassieke fascistische methodes: straatterreur gaat gepaard met pogingen om via verkiezingen legitimiteit te verwerven. In tegenstelling tot de meeste Europese neonazi’s identificeert GD zich openlijk met Hitler.

Tot 2009 behaalde de partij slechts 0,29 procent van de stemmen. In mei 2012 brak ze door, met een half miljoen stemmen, en 18 van de 300 parlementszetels. Sindsdien groeit GD zowel in ledenaantal als in de peilingen.

• Achtergrond

Dit is een gevolg van twee ontwikkelingen. Steeds meer Grieken bevinden zich in een uitzichtsloze situatie. De levensstandaard van velen is niet beter dan in 1940-45.

De werkloosheid onder jongeren bedraagt meer dan 50 procent, het aantal zelfmoorden neemt schrikbarend toe en veel Grieken kunnen zich zelfs geen bezoek aan een arts meer veroorloven. In de steden hangt een smog van houtvuren, omdat velen geen geld meer hebben voor andere verwarming.

De gevestigde partijen bedrijven zondebokpolitiek. Regeringspartij Nieuwe Democratie lanceerde vorig jaar een campagne om ‘illegale immigranten’ te deporteren. 60.000 migranten werden gearresteerd, 4500 van hen zijn in concentratiekampen gezet. Politie-eenheden houden geregeld razzia’s en pakken iedereen met een donkere huid op.

Dit is de voedingsbodem voor fascisme. Honderdduizenden Grieken zijn niet opeens fanatieke fascisten geworden. Ze zijn wanhopig, hebben geen vertrouwen meer in de traditionele partijen en zoeken bescherming.

• Parallellen

Griekenland is de proeftuin van Europa. De parallellen met nazi-Duitsland zijn onmiskenbaar. De staatsuitgaven worden drastisch teruggedrongen, belastingen verhoogd, en uitkeringen en pensioenen gekort. In sociale misère en diepe politieke crisis poseren knokploegen als beschermer van de ‘eigen bevolking’. Kapitalisten zetten ze bewust in om opstandige arbeiders te intimideren.

Maar de opkomst van de nazi’s is niet onomkeerbaar. Links en de vakbeweging moeten zich verenigen, als schild tegen bezuinigingen en als zwaard tegen naziterreur. De geschiedenis mag zich niet herhalen.

 Verscheen eerder bij socialisme.nu. Auteur: redactie socialisme.nu.

21 gedachten over “Gouden Dageraad: in de voetsporen van Hitler”

 1. Natuurlijk zijn er tal van redenen te noemen waarom mensen vervallen in o.m. nazisme, maar de bron is domheid. Wat wel speelt is dat steeds meer mensen dorstig worden door angst, vertwijfeling en onwetendheid en zich daardoor makkelijker naar de bron laten leiden. Niet beseffend dat deze is vergiftigd door haat. Kijken wij naar de omvang van dit probleem dan moeten wij ons vooral zorgen maken over het gemak waarmee een land als Griekenland, dat zich door deze tendens laat meesleuren, door andere eurolanden financieel te hulp wordt geschoten. Maar goed, Nederland kent haar eigen problemen met de PVV en een mensonwaardig asielbeleid. Dus op het humanitaire vlak hebben zelfs wij vrijwel niets meer in te brengen.

 2. Er was net een doumantaire op een vandaag over de gouden dageraad ,een journalist heeft een film gemaakt over het wel en wee van deze club .Dat filmpje was aardig schokkend .Hij probeerde dit filmpjevertoond te krijgen in griekenland met nul op recest .Het gevaar wat momenteel overal in europa opduikt ,in vele europese landen zie je dezelfde trend ultra rechtse partijen die hun achtrban proberen tewinnen onder burgers die door brussel in problemen zijn gekomen

 3. de heer wolfgang holzler adviseur vanhet europese beuro voor fraude bestreiding ,waarschuwd dat de instabilieteit van de europese gemeenschap en het steeds maar weer uitkleden van de europese burger tot een burgeroorlog kan leiden .En dat het gevaar groot is dat bepaalde ultra rechtse partijen ,zoals de dageraat daar op inspelen .Hij zegt ook ,dat de europese bevolking zelfs in duitsland er genoeg van hebben dat hun werkgelegenheid en belastinggeld door zowel brussel als hun eigen regeringen steeds verder uitgehold en misbruikt worden .

 4. @5, hetgeen deze Wolfgang Holzer uit, laat zich zichtbaar aantonen door de (wereld-)geschiedenis heen. Een _terechte_ waarschuwing, maar verder eigenlijk niets nieuws onder de overdrachtelijke zon.

  Uiteindelijk gaat het erom, of iemand zich er bewust van is onder welke omstandigheden dit soort extremismen (w.o. fascisme) zich kunnen ontwikkelen. De (vele) waarschuwingen tegen de PVV, bijvoorbeeld, laten zich onderbouwen. En deze zijn niet weg te wuiven met stropop- en andere drogredeneringen, zoals menig PVV-slaafje doet.

 5. @6 Ben ik met u eens ,maar de geschiedenis heeft ook geleerd dat juist omstandigheden ,zoals nu plaats vinden ,een voedings bodem geven aan dit soort uitwassen .Met alle gevolgen van dien .

 6. @4

  Ik ontken het gevaar dat de GD oplevert niet. Ik heb moeite met de bijna defaitistische toon van sommigen – met name op Twitter.

 7. De opmars van de NSDAP was ook niet onstuitbaar. Een leerzaam boek hierover is Wie financierde Hitler, van James en Suzanne Pool.
  Hitler had jarenlang te kampen (klinkt als een flauwe woordspeling, maar ja) met opstandige partijafdelingen, dreigend bankroet en moest praten als Brugman om geld bij het bedrijfsleven los te weken.

 8. @8: Pyt:

  Het is zo moeilijk in te schatten hoe dit gif zich zal verspreiden vind ik.
  100.000 Socialisten van Syriza kunnen -wellicht- geen weerstand bieden tegen 100 fascisten.

  Bedoel je defaitisme op Twitter specifiek over dit onderwerp? Of meer in het algemeen dat de Strijd vóór socialisme bij voorbaal verloren is? Ik snap niet zo goed wat je bedoelt.

 9. Ik ook niet. Wel dat er veel defaitisme is op twitter met name in Pyts #sterfmensheidsterf kringen.

 10. @10

  Ik doel op de houding van nogal wat mensen op Twitter. Een houding die bijna de suggestie wekt dat Europa aan de vooravond van een fascistische machtsovername staat en dat er niets tegen te doen is – dat de strijd eigenlijk al verloren is. Daar geloof ik niets van.

  Evenmin geloof ik dat de strijd voor een socialistische samenleving verloren is, al is de reactie van links op de crisis niet altijd even handig geweest.

  Met dat #sterfmensheidsterf gedoe heb ik helemaal niets. Die hashtag wordt gebruikt door een paar mensen die ik volg (en die ik persoonlijk graag mag). Een enkeling lijkt die kreet serieus te menen, een ander lijkt er eerder een soort strijdkreet in te zien. Ik heb wel eens betere strijdkreten gehoord.
  .

 11. De omstandigheden zijn wel veel anders dan in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Duitsland kwam net uit een chaos en dook er na een kleine opleving meteen weer in. Het allergrootste deel van de bevolking had niet te vreten, nu wel. Nu is er een kleine minderheid die werkelijk niks heeft, en dat is al erg genoeg, maar in vergelijk met het grote midden valt de aantallen reuze mee. Dat houdt de maatschappij stabiel genoeg om een (burger) oorlog te vermijden.
  Natuurlijk moet men waakzaam blijven op alle vormen van extremistme. Zeker voor de “doelgroepen” van extremisten kan het gevaarlijk worden.

 12. @14: Pyt:

  Ah, zo. Er is mijns inziens ook nog van alles tegen te doen hoor, ben je mal, ze komen er gewoon niet door : )

  Over de haalbaarheid van een socialistische/anarchistische samenleving ben ik wat minder optimistisch, in ieder geval ten tijde van mijn bestaan in dit ondermaanse verwacht ik het niet meer .

  #doekverdernietaanmee Vermoeiende boel dat Twitter .

 13. Ik verkeer overigens grotendeels in dezelfde kringen dus bedoel niks ten nadele van Pyt.

 14. Vanaf 16 minuten: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1337324

  Heeft iemand weet van acties vanuit de EU, tegen deze Griekse fascisten?

  Het moge duidelijk zijn, dat iedere Euro die naar Griekenland gaat, er mede voor zorgt dat de invloed van deze extremisten zal verminderen.

  “Alleen bij GD krijgen wij te eten, dus wat kan je anders doen dan hen steunen” … een oud Grieks dametje parafraserende.

  En sommige, zichzelf links noemende, Nederlanders maar zeiken dat “ons geld” naar Griekenland gaat…

  @9, en dat geld vanuit het bedrijfsleven, werd maar wat graag verstrekt door hen die zich later “vijand” noemde…

 15. “…Government claims that Golden Dawn’s electoral support has nothing to do with racist ideology but is ‘basically an expression of popular disappointment and protest’ at austerity.

  The government has poured cold water on a suggestion that it could ban Golden Dawn, after the Council of Europe’s human rights commissioner said it may have to consider the possibility.

  In its written response to Nils Muižnieks’ report on the situation in Greece, the government said its “handling of the extremist organisation mentioned in the report … is a complexity in itself for obvious reasons related to the function of a democratic party”…”

  Goh, onschuldigen molesteren (en veel méér gruwelijkheden) ziet men als ‘democratisch’.

  http://www.searchlightmagazine.com/news/international-news/possibility-of-banning-golden-dawn-dismissed

  “…Racist attitudes remain a marginal phenomenon ((…18 zetels…)) in Greek society … Its culture of hospitality and openness remains strong and vivid…”

Reacties zijn gesloten.