Gooit Toen-Links-implosie Nederland in verwarring?

Jawel Buren, Burgers, Buitenlui, Toen Links is druk aan het Imploderen .

Sinds er genoeg ego in die partij zit voor een tweede kamer grote fractie, maar genoeg stemmers voor slechts 3 en een beetje bleek het Toen Links bubbeltje niet tegen zoveel Ego aanval te kunnen…  Poefffffffff

Nu zal dit in de Tweede Kamer weinig uitmaken, het is een beetje lastig maar niet ondoenbaar voor de vier Kamerleden om als een stel muurbloempjes de bruidsdans der liberale VVD en Neo-liberale PvdA te aanschouwen maar de bezoldiging maakt een hoop goed.  Met of zonder levende partij om te “vertegenwoordigen”.

Maar…

Er zijn nog andere plaatsen dan het Binnenhof.

Stel dat Toen Links zich nu opheft…  Dan krijg je in de Provinciale Staten en gemeenten een chaos van jewelste. Er zijn colleges waar deze partij in zit tenslotte.

En die steunen op zich keurig gedragende partijgedisciplineerde Toen-Links fractieleden. Maar wanneer de Partij niet meer bestaat wordt het ieder voor zich. Lastig voor colleges met krappe meerderheden, een “fractie” waarvan iedereen zelf haar/zijn positie bepaalt.
Daarnaast is de kans groot dat de verweesde Toen Linksers zich bij andere partijen gaan aansluiten. En daarmee colleges van hun meerderheid afhelpen, of juist een eerder onmogelijk maar geprefereerd college mogelijk maken.

Redeloos Radeloos Reddeloos  gaat ons land in bestuurlijke Chaos ten onder.

Nu wordt er gesuggereerd dat Toen Links maar met de PvdA moet fuseren. Tja, ik denk dat het hart meer bij hun studiegenoten van D’666 zal liggen, maar de baantjesmachine van de PvdA, welke waarschijnlijk de aankomende 4 jaar volop gaat draaien, is wel héél aantrekkelijk. Dus de hogere echelons zullen zonder veel hartzeer overstappen, wethouder is plotseling niet langer het hoogst haalbare.

Maar de Raads- en Statenfracties hé, dat gaat een probleem worden.  Er zijn (hoop ik) nog voldoende Toen Linksers  waar het rode hart niet geheel met Neo-liberaal prikkeldraad is omwonden… Mensen die dachten “Ach ja de partijleiding en Tweede-Kamerfractie  Kunduzt , maar IK maak nog verschil op Gemeente/ Provincie, Oud-CPNrs  wier hart eigenlijk bij de  SP ligt, Groen denkende mensen  die liever naar de  PvdD overstappen  enz. enz.

Een opheffing of fusie zal dus de Nederlandse politiek flink opschudden

Heeft een al jaren nutteloos partijtje toch nog eens nut…

11 gedachten over “Gooit Toen-Links-implosie Nederland in verwarring?”

 1. Een beetje voorbarig wensdenken, Al.

  In veel Europese landen bestaat een groene partij. Wat betreft haar politiek heeft ToenLinks genoeg voorbeelden om zich weer groen te herbronnen.

 2. GroenLinks is niet meer waard. Het socialisme van de CPN en PSP is overboord gezet door Femke Halsema. De partij is niets meer en kan daarom beter verdwijnen. GroenLinks begon als een groene socialistische partij in 1989. Anno 2012 is de partij niet antikapitalistisch en doodleuk (neo)liberaal ingesteld.

 3. @1 In Nederland heeft ” het verweesde Groene Denken ” een plaats gevonden bij de PvdD , en het Parlementair Socialisme bij de Socialistische partij , Nu gaan jagen op een pascifistische stem ( de enige nog verweesde stroming ) zou na Kunduz wel erg Ironisch wezen … Al het oude is weggejaagd of vervreemd , en het nieuwe is slechts leegheid ..

 4. Minder kiezers dan vroeger voelen zich er thuis, maar goed SGP en CU hebben ook bestaansrecht.

  Los van absolute omvang ben ik bang dat het vooral de evolutie in het gedachtegoed is die de kiezer heeft weggejaagd, en de organisatie gesloopt.

  Herbronnen, je weet toch? Maar een fusie met D66 sluit ik niet uit…

 5. @4 Bah, die EU-fiele ultra-neo-liberalen cq. Bankstersclub. Amper 10 jaar geleden was het nog vrijwel ondenkbaar dat het toenmalige GroenLinks (nu Grijs(g)Liberaal) tot zoiets zou verworden. Al had je toen al wel net de totale teloorgang van de PvdA onder leiding van Wim Kok achter de rug, wat ook al te denken had moeten geven. De rechtse slopershamer heeft de afgelopen 20 jaar gewoon keihard huisgehouden. De laatste nog enigszins ‘links’ te noemen partijen zijn de SP en de PvdD. Eens afwachten wat daar nog van over blijkt te zijn over een paar jaar…

 6. Toch ben ik best wel benieuwd hoe de Toen Links instorting zich in de gemeentes gaat vertalen , met welk eindscenario dan ook . Benieuwd of men alle raadsleden tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen binnen boord kan houden …

 7. net zo als de teloorgang van het CDA, toont aan dat de jeugd geen zin meer heeft in politieke leuzen van 20 jaar geleden.

  het verweinen van Groen Blergh betekent een nieue kans voor de groene beweging in nederland.

  opmerkelijk na het slopen van de PVDA door Kok. nu herstel onder ex.green peace directeur SamSom
  miljoenen nederlanders willen geen neoliberalisme en zyn voor een schonere aarde.

 8. inderdaad interessant om te zien wat GL mensen gaan doen in de regionale politiek. Afgelopen week al twee verschuivingen als ik me niet vergis in Flevoland en Nijmegen. Dat kunnen er wel eens meer worden. Het is jammer voor de Groendenkers dat de PvdD slecht vertegenwoordigd is op gemeentelijk en provinciaal niveau.

 9. @7 Ik denk dat een partij met de sociaalheid van Toen Links uit het Pre-Halsema tijdperk best een publiek zou hebben .. Maar wat er nu in de Toen Links top zit zijn allemaal Halsemaniaken …. Hun Groen publiek zijn ze denk voor een groot deel al aan PvdD kwijt .. maar voor dat gat hebben ze zelf gezorgd … Net zo als ze zelf het gat met hen die naar de SP zijn overgestapt hebben gecreëerd

  @8 Als Marian Thieme slim is gaat ze met als “groen “bekend staande raadsleden van Toen Links praten , en haalt ze binnen zodra die partij ploft of met PvdA of D66 fuseert … volgens mij kan dat in bepaalde plaatsen met volledige fracties .. Of zouden ze bij Toen Links al zo tot op het bot ver liberalirot zijn dat men zich bij PvdD niet thuis voelt ??

 10. @9 We vergeten voor het gemak dat voor fuseren twee partijen nodig zijn.
  Zit de PvdA op overgebleven groene zeurkousen van ToenLinks te wachten?
  Staat Pechtold met open armen op de stoep om die paar neo-liberale GroenRechtsers te ontvangen?

  Ben bang dat het voor GL einde oefening is. Doormodderen in de marge in Den Haag. Beetje macht in de eerste kamer bij een VVD/PvdA kabinetje. Beetje invloed op regionaal niveau en dat is het. Drie EU parlementariers waarvan Judith Sargentini zichzelf gisteren heeft doorgetrokken, dus van die horen we voorlopig niks meer.

 11. @10 , het leukste scenario : “wij van Toen Links hebben besloten onszelf op te heffen , we geven ieder Parlements , Senaats , Provinciaal en Gemeenteraadslid het advies zich naar eigen goeddunken bij een andere partij aan te sluiten , of zonder het gebruik van onze besmet geraakte naam alleen of met fractiegenoten door te gaan …

Reacties zijn gesloten.