Georganiseerde verontwaardiging

De dag van de gemeenteraadsverkiezingen was een bijzondere dag. Niet dat de PvdA, VVD en CDA een derde van hun electoraat zagen verdwijnen tijdens het binnendruppelen van de uitslagen. Niet dat de opkomst ongeveer hetzelfde was als vier jaar eerder, ondanks de eerder negatieve voorspellingen. In Den Haag en Almere ging het over iets heel anders. Daar beloofde Wilders zijn uitzinnige aanhang in een door de Nederlandse overheid betaalde zwaarbeveiligde uitgaansgelegenheid, dat hij voor ze gaat regelen dat er minder Marokkanen zullen zijn in Den Haag. Net zoals hij ervoor heeft gezorgd dat er minder PvdA is in Den Haag, althans, volgens hemzelf. Of dat hij er persoonlijk voor gaat zorgen dat er minder EU is in Nederland. Zulke standpunten zijn goed voor een paar miljoen kiezers. Maar gelukkig ging het om lokale verkiezingen en deed de PVV maar in twee gemeenten mee.

In Den Haag en Almere werd al maanden geschreeuwd en gedreigd dat de PVV de grootste zou worden en zou afrekenen met politieke tegenstanders. Maar niet de PVV werd in Den Haag de grootste maar D66. De PVV verloor daar zelfs 2,5%. Daar staat tegenover dat de oud-PVV’er De Mos met drie zetels in de raad komt en de Partij voor de Eenheid van de tot de islam bekeerde oud-PVV’er Arnoud van Doorn ook een zetel won. In zekere zin klopt het dus dat Wilders de verkiezingen in Den Haag heeft gewonnen, maar omdat hij zelf niet verkiesbaar is en hij niemand kan vertrouwen staat hij met lege handen. Zeker nadat hij zijn aanhang heeft beloofd ervoor te zorgen dat er minder Marokkanen zullen zijn. Dat heeft zoveel verontwaardiging veroorzaakt dat zelfs Mark Rutte niet meer met zijn oude mentor wil samenwerken. Het Duitse Persagentschap (DPA) vergeleek de uitspraken van Wilders met die van Goebbels. Het was zelfs nieuws in de Washington Post, dat Wilders zijn aanhang had opgestookt tegen Marokkaanse Nederlanders.

Veel mensen vergeten nog wel eens dat de politicus Wilders zonder de VVD nooit had bestaan en pas als dissident succesvol werd. Zijn agitatie tegen de islam, de EU, Marokkanen, Antillianen, vluchtelingen, etc. etc. was niets anders dan een voorzetting van de politiek van het afbreken van een overheid, die waakt over de rechten van minderheden en de minder kansrijken. Lachend op de foto met homofoben, antisemieten, veroordeelde racisten en oorlogszuchtige neocons; het was tien jaar lang geen enkel probleem. Dagelijks werden discrimineren, stigmatiseren en criminaliseren geëtaleerd en werd gesuggereerd dat immigranten met een kleurtje ons alleen maar geld kosten en moslims ons willen overnemen. Niets aan de hand. Dat deed sommigen denken aan iemand wiens naam begint met een H, maar zulk vergelijkingen zijn verboden door de gedachtenpolitie. Jarenlang heeft de Nederlandse samenleving zijn politiek van hetze, haat en waanvoorstellingen getolereerd en afgedekt met de mantel der liefde vol goede bedoelingen, maar sinds gisteren buitelen politici en opiniemakers over elkaar heen in veroordelingen van Wilders.

Hijzelf is zich van geen kwaad bewust, want hij heeft immers niets nieuws gezegd en mocht al die jaren vrijelijk zijn boodschap uitdragen via de hongerige en sensatiebeluste media. Kopvoddentaks, van allochtonen tweederangs burgers maken, met scherp schieten op demonstranten en relschoppers, rechtspraak politiseren; het was allemaal geen probleem, want het ging maar om een mening en een deel van Nederland had het recht om ook gehoord te worden. Uitingen van racisme, vreemdelingenhaat en begeleidende waanvoorstellingen waren oprechte zorgen van goedbedoelende burgers, zo werd het geïnterpreteerd. Tot gisteren dus. En dankzij het Eén Vandaag Opiniepanel weten we dat 90% van het stemvee dat op Wilders stemt exact hetzelfde denkt als hij en Nederland opgezadeld zit met een miljoen of twee Nederlanders die extreemrechts gedachtengoed de normaalste zaak van de wereld vinden.

Wilders wordt regelmatig gepresenteerd als het gevolg van het falen van alle andere partijen en als model-slachtoffer van een enorm complot. Dat rechtvaardigt volgens fans zijn racisme, vreemdelingenhaat, gebrek aan gezond verstand en goed fatsoen. Hij koketteert en paradeert al jaren met allerlei obscure organisaties en tamelijk marginale politici en journalisten, waardoor het voor mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is net lijkt alsof hij ontzettend belangrijk is. Er is immers een publiek dat denkt dat dat zo is en in Wilders een verlosser van al het kwaad op aarde ziet. Men heeft tien jaar lang weggekeken toen Wilders zichzelf presenteerde of liet presenteren als de toekomstige premier, de voorman van de grootste partij, de stem van het volk, de bevrijder van het westen en de vrijheidsstrijder tegen moslims, negers en communisten. Nu is hij ineens de boeman. Tot hij weer iets gaat roepen dat heel veel mensen aanspreekt. Dan zal ook Mark Rutte weer zeggen dat hij geen enkele partij dus ook geen volstrekte idioten bij voorbaat uitsluit van samenwerking.

20 gedachten over “Georganiseerde verontwaardiging”

 1. Sowieso is de uitslag een flinke ruk naar rechts, ik snap niks van alle gejubel. Die aangiftes worden geseponeerd nu ook Opstelten zich ermee bemoeit, wat ik je brom. Is dat niet onfris? De baas van het OM? Of hoopt de VVD zo stemmen van de PVV te krijgen zodat ze de grootste kunnen blijven en verder aan de poten van het recht kunnen blijven zagen? Wat een minkukels zijn het toch.

 2. Racisme, jodenhaat, vreemdelingenhaat…het zit heel, heel diep ingebakken in het Nederlandsche volk dat consequent weigert haar eigen geschiedenis op een eerlijke manier onder ogen te zien, dat weigert te snappen waarom de nazi’s in WO2 zo blij waren met de Nederlanders….
  Daarom is het niet verbazingwekkend dat miljoenen Nederlanders de fascistische ideeën van de nazi Geert Wilders zo hartstochtelijk omarmen. En daar werken de Kustaw Bessempjes naar eigen zeggen al jarenlang aan mee.

 3. Goed stuk LRD,
  En die 1 of 2 miljoen PVVaanhangers..zijn mensen met een sociaal probleem en een gedachtengang die niet aansluit bij een westerse samenleving waar iedere burger dezelfde rechten heeft,en plichten..

  Dan zou de politiek dus deze groep ontspoorden moeten begeleiden en trajecten creëren die deze groep weer op het rechte pad te krijgen dat hun anti gezamenlijke burgerschap ideeën niet reëel zijn in de maatschappij,en hen moeten leren en met veel zorg en instellingen van hun haat en samenlevingschopperij af te brengen.
  Deze mensen zijn labiel en niet capabel om te mogen stemmen want wat zij willen,en de bewegingen die hen dáárop inspeelt zijn niet gewenst in een moderne westerse samenleving met rechten en plichten voor iederéén hetzelfde en discriminatieverbod,en burgeropruiingverbod.

  Dus politici van Nederland,wat tien jaar niks uitmaakte en daardoor twee miljoen haatzaaiende,woedende,anti gelijke rechten voor iedereen willende,oproeistokers,rechts extremen,afzonderlijken het idee en gevoel gaf dat zij wel gezond bezig waren….te erg.

  D66 was de enige die altijd tegen dit soort wandaden was en is,

 4. Ook ik verbaas me over de snelheid en de omvang van de opinion shifts van 20 maart. @wltrrr heeft dat weer goed op een rijtje gezet.
  Je vraagt je af wat al die plotselinge bekeringen van Saulussen die Paulus werden, gisteren, op de weg naar Damascus, waard zijn. Je krijgt zelfs de neiging om hun het recht te ontzeggen nu eindelijk te verkondigen wat wij al acht jaar of meer erin proberen te hameren.
  Maar ik denk dat het belangrijk is om deze neiging nu even te onderdrukken.
  Er is namelijk wèl iets heel belangrijks gebeurd op 20 maart.
  Rutte en de VVD zijn gedwongen (door de algemene verontwaardiging en door de -eindelijk- ontstane reputatieschade in het buitenland) om aan het eind van de dag Wilders in de ban te doen. Ze kunnen niet meer terug.
  Maar wat ze nu wel moeten doen aan het ingewortelde kankergezwel dat Wilders heet, maar dat begonnen is met de politieke exploitatie van angstgevoelens door Bolkestein, Paul Scheffer en Fortuin, dat weten ze nu dus echt zo gauw niet.
  – Daarom is het nu zaak voor ons hier bij Krapuul, vind ik, om haalbare maatregelen voor te stellen. Zodoende blijven we niet mopperend aan de kant staan. Maar maken we gebruik van het ontstane “momentum”. Voordat het te laat is.
  En het is snel te laat in het hysterische Nederland van 2014.
  – Gôh. Daarover zou ik nu echt weer eens een stukkie moeten gaan schrijven voor Krapuul …

 5. Een harde rechtse partij is alleen van voordeel voor politici,grote vastgoedbonzen,rijke artiesten,rijke mediamagnaten,groot grond bezitters,managers,fabrieksdirecteuren,vliegmaatschappij aandeelhouders,burgemeesters,wethouders,advocaten en ga zo maar door…….hoe kan een gewoon persoon uit een normale woonwijk nou op de VVD stemmen of op een andere rechtse partij???

  Als je een gewoon baantje hebt,of een lager inkomen,in een normaal huurhuis woont,gewoon met de tram moet,of een brommer hebt,zorgtoeslag nodig hebt,huurtoeslag,1 keer per jaar op vakantie kan,gewoon op de markt je fruit kopen,je kids naar een gewone basischool gaan in de wijk,hoe in hemelsnaam ga je rechts stemmen alleen omdat zij Marokkanen willen uitzetten,hoofdoekjes af willen doen,en lage inkomens niet als serieuze spaarpot zien,en jij als gewoon kantinemedewerkster of buschauffeur,treinconducteur,parkeerwacht,thuiszorgmedewerkster,kassajuffrouw,schoonmaker,AOW ontvanger,café eigenaar,bouwvakker,marktkoopman hier niet-westerse mee bereikt voor jezelf dan afbraak van je eigen koopkracht en toekomstperspectief!!!

 6. @Huib, je reactie waardeer ik zoals ik het altijd fijn vind jouw comments te lezen. Dat stuk moet je ook zeker schrijven. Ik hoop dat je net als Peter Storm tot de conclusie komt dat het hele politieke establishment deel is van het probleem, het probleem ís en nooit de oplossing van het probleem kan zijn. Het probleem zijnde het fascisme in Nederland en de geworteldheid daarvan in allerlei instituties: bedrijven, politie, media en noem maar op.
  http://www.ravotr.nl/2014/03/21/wilders-verslaan-1-politici-gaan-het-niet-voor-ons-doen/
  We zullen zelf het fascisme in Nederland – en dat is meer dan alleen Hitler-smurf Wilders – moeten verslaan want de Ruttetjes, Roemertjes, Samsommetjes, Klijnsmaatjes etc zullen het eerder aanwakkeren (willens en wetens en net als ze altijd gedaan hebben) dan helpen verslaan.

 7. De politiek moet nu kijken welke personen eigenlijk op de PVV gestemd hebben.
  Middels wijkteams,en uitkeringsinstanties en opbouwwerk kan men peilen welke sociale problematiek er in de huishoudens
  Van deze mensen spelen.
  Vaak is een laag inkomen,verouderd huis,kinderen hun school te vroeg beeindigd en een laag moreel besef van de maatschappij een groot probleem bij deze mensen.
  En omdat zij bij elkaar vaak in wijken wonen of kampen is er geen insteek van andersdenkenden of een voorbeeldfunctie hoe het anders kan.
  Als ouder hun kinderen grootbrengen met bijvoorbeeld armoede en lage schoolkeuze,dan blijf je deze problematiek in stand houden.
  Daarom is het het beste om die oude volkswijken drastisch te renoveren of nieuwbouwwoningen te creëren,ook intensief de gezinnen begeleiden naar werk en scholing,en hen meer sociaal met de samenleving mee te doen.
  Ook de isolatie waarin deze mensen vaak jarenlang wonen met elkaar in dezelfde uitzichtloze levensstijl moet doorbroken worden.
  De onmacht en het gevoel van een minderwaardig plekje op de ladder maakt deze mensen wanhopig en grijpen zij naar de verkeerde middelen om hun boosheid te uitten.
  Daarom is een grote aanpak en een rigoureuze nieuwe politieke wending richting deze groep PVVstemmers uiterst noodzakelijk!

 8. Huib. “Maar ik denk dat het belangrijk is om deze neiging nu even te onderdrukken.
  Er is namelijk wèl iets heel belangrijks gebeurd op 20 maart.”
  Dat ben ik het volledig met je eens. Hoewel Rutte & Co. laat en niet ten volle 100% zich van A. Wilders proberen te distantieren, denk ik dat het belangrijk is dit te ondersteunen en niet weer alleen maar kritiek te spuien. Ik vermoed dat iig. Ruttes houding uit opportunisme komt, maar dat donderd niet. Net als Wilders heeft hij een uitspraak gedaan waaraan hij gehouden is. De lijsttrekkers gaan in debat over Wilders, de politiek roert zich EINDELIJK en ik kan het alleen maar toejuichen.
  Als ik zie dat https://www.facebook.com/pages/Ik-doe-aangifte-tegen-Wilders/1414944152097698 naar de 100.000 likes loopt en http://www.petities24.com/signatures/ik_doe_aangifte_tegen_geert_wilders/start/740 al bijna 15.000 keer werd onderschreven, krijg ik wel degelijk hoop dat het nog goed komt met Nederland. De likers en ondertekenaars zijn bij lange niet allemaal “allochtonen”.

 9. Die vertoning met die pietietsie of hoe het ook heette vorig jaar werd in no-time een keer of 2 miljoen ‘geliked’…zegt dat nog iets over dat kutvolk van NSB’ers en andere moreel gedegenereerden onder de noemer ‘de Nederlanders’?

 10. eens met Huib,

  zelf denk ik dat de mainstream mensen al lang snakten naar een uitweg uit het vangnet dat wilders om de publieke opinie heeft geworpen. er was nu even een ontsnappingsmogelijkheid. Die Roland van Vliet is bijna aandoenlijk, want iedereen weet al lang dat GW niet deugt, maar…..angst, voordeel van de twijfel, de op zich fatsoenlijke opvatting dat ook emoties en opvattingen van de pvv stemmer gerespecteerd moeten worden en uiteraard de misleiding van GW zelf over zijn intenties leveren nou eenmaal obstakels op voor de erkenning dat GW een fascist is. Zelf heb ik daar af en toe ook moeite mee. Het is toch vooral geloof in de goede wil van mensen dat het moeilijk maakt toe te geven dat niet iedereen het goed bedoelt. Het is kennelijk een opluchting als je -eindelijk- eens de waarheid durft te erkennen.
  Maar men zoekt ook al weer naar uitweggetjes.
  GL van Oijk wil met de pvv stemmer in discussie over hun opvattingen. https://twitter.com/groenlinks/status/446957359026667520
  Boris van Ham neemt t op voor de integere pvv-er.
  http://borisvanderham.nl/weblog/je_zou_maar_een_integere_pvv-er_zijn

  Twijfel is niet meer nodig, GW heeft zijn ware gezicht laten zien de partij verdient een cordon sanitair, zodat de pvv kiezer kan leren dat tolerantie een nederlandse kernwaarde is en dat daarom voor intolerantie (uiteindelijk) geen plaats is

  Ik heb ook aangifte gedaan en roep iedereen op dat ook ook te doen. makkelijk zat
  https://www.politie.nl/melden/meldformulier-discriminatie.html#main-content
  Cornelis gaf een bruikbaar voorbeeld: https://krapuul.nl/overig/nieuws/148064/aangifte-tegen-geert-wilders/#comment-170222

  (Ik hoop op meer dan anderhalf miljoen)

  Nu doorpakken en dat beetje besef dat het GW ontbreekt aan fatsoen en dat ie een kwalijke agenda voert in het volle licht zetten. De wankelmoedigen en twijfelaars over de streep halen omdat je echt het rascisme, de tweespalt, de haat volmondig mag afwijzen. Daar is geen enkel argument voor nodig.

  en @ Le roy
  Wat Opstelten doet is echt onbestaanbaar. geen woorden voor

 11. Vroeger liepen er veel vrouwen rond met hun handen op het hoofd richting een plein waar andere vrouwen klaarstonden met tondeuse…ook die vrouwen hadden snel coupe sinead o,connor.
  Eerst juichen om de mensenrechten schending van hun landgenoten,daarna konden ze in de rij voor de scheer met gebogen hoofd…zijn echt veel foto’s van gemaakt.

 12. Die gezichten lijken wel bekenden van nu,kijk eens wat een herkenning mensen hebben echt dubbelgangers maar dat men zo lijkt op mensen van 70 jaar geleden verbaast me

 13. Niet alleen voor vrouwen die met Duitsers hielden ook die van die bekende clubaanhangers,mannen ook maar weet niet of die ook kaal werden

 14. Van Oijk (GL) wil in gesprek met de nazi’s? Dat doet ie toch al op dat om te braken zijnde blog van Bert-‘rifapen-Brussen?
  Afgezien daarvan, hij zou het druk krijgen als ik de aangehaalde peiling in 1vandaag mag geloven: zo’n 90% van de aanhang van de eenmanspartij van Hitler-smurf Wilders ondersteunt de oproep tot etnische zuivering. En mensen die dat soort opvattingen huldigen, horen er wat mij betreft niet bij. Dat zijn nazi’s. Kortom”gelul van die Groen Linkse zemel en zijn doorzichtige poging fascisme nog maar eens wat witter te wassen.

 15. Dat Van Oijk het gesprek met PVV aanhangers aan wil gaan kan ik alleen maar toejuichen. Alleen schelden lost niks op. Zie de successen van de PVV.
  Van der Ham maakt de fout aan te nemen dat er zoiets bestaat als PVVers. De PVV is Wilders en Wilders is de PVV. Daarmee kan hij zijn stukje eigenlijk ook weer verscheuren. Hij heeft wel gelijk dat je niet iedereen over een kam kan scheren, zelfs niet de PVV aanhang. Dat zou de zelfde fout zijn die vele PVVers graag maken.

 16. Ik denk dat gekeken moet worden naar de personen die op de PVV gestemd hebben.
  Kijk wat hun levensdoel is,hun woonsituatie,hun toekomstbeeld en levensverwachting.

  Deze mensen moeten geholpen worden waar mogelijk,door instanties die hen en hun kroost begeleiden naar een toekomstbeeld met zin.
  Velen weten uit wanhoop of zeer on sociale leefomstandigheden niet dat PVV geen optie is om een beter stabiel en evenwichtig leven te hebben.
  Natuurlijk zijn er extremen die uit pure haat en racisme op de PVV stemmen,maar die kan je opsporen en intensief met diverse instanties begeleiden,zoals AIVD,en hulpverleners die deze ontspoorde gevaar voor de samenleving zijnde personen kunnen redirigeren tot normale burgers.opvoedingsondersteuning is erg belangrijk bij dezen.

  Dat deze mensen langs alle culturen heen leven en die eigen meute blijft aanhangen en zich willen afzonderen van onze maatschappij omdat zij niet mee willen doen en blijven kiezen voor haat en racisme is een groot probleem wat nieuwe partijen en politici moeten aanpakken.
  De wijkagenten,buurtbewoners,hulpverleners,maatschappelijk werk,stadswachten,scholen,en wijkteams moeten deze mensen in kaart brengen,hun afkeer tegen onze maatschappij en hun eigen inteelt gedachtengoed moet bestreden worden.

  Deze mensen hebben we te lang in hun misplaatste levensstijl gehouden.
  Daarom op de sociale media kan men zien en evalueren hoe deze personen zich ontwikkelen,vooral met hun hobby’s,en likes voor bijvoorbeeld rechtsextremisten,en racistisch aangelegde pagina’s kan je ze in kaart brengen.

  Vooral wijken waar velen van dezen bij elkaar willen wonen,moet men aanpakken,en meer intensief volgen,vaak zijn het de ouders die het hun kinderen ook weer bijbrengen.
  En zal die haatzaaiende uitwassing blijven rotzooi trappen,je hebt er niets aan.

 17. Wilders is PVV en tevens is Wilders de lijfgewordene algemene xenofobie.

  Dat wat vele mensen alleen in privé gesprekken in de afgelopen decennia durfden te uiten, heeft zeer bewust Wildersuiteindelijk openbaar verklaart. Dit werd meteen ook zijn natuurlijk succes.

  Moet je dan hem ook het paradoxale credit geven dat hij uiteindelijk openbaar en dankzij dat bespreekbaar gemaakt heeft een der belangrijkste feiten die anders steeds volledig ontkend onder het sociale water in Nederland lag.

 18. @nexus;
  bewoners in wassenaar of in een luxe amsterdamsch grachtenpand kunnen trots op de tv blaten: Het kan mij niet schelen of ik een marokaanse buurman kryg.

  wanneer je 60 jaar na de oorlog afhankelyk bent van een sociale huurwoning en dan op een wachtlyst komt voor tenminste 10 jaar, mag je dan de machtigste party hier op attenderen????

  Politiek korrekt nederland staat graag met zn vingertje klaar, maar ik denk/hoop dat van de 800.000 pvv stemmers velen niks met nationaalSocialistisch gedachtengoed te doen willen hebben.
  Overigens is Wilders blykbaar niet in staat een goede organisatie op te bouwen.
  Gelukkig maar.

Reacties zijn gesloten.