Gemeenten willen af van ineffectief en duur bijstandsregime

Het huidige bijstandsregime waarbij getracht wordt om mensen met een zweep de arbeidsmarkt op te krijgen werkt niet en is bovenal mensonterend.
Bij de gemeenten weet men dit en daarom wil men dat veranderen.
Utrecht en Tilburg hebben daarom bij Jetta Klijnsma gevraagd of ze mogen experimenteren met een ander regime.

Als staatssecretaris Klijnsma toestemming geeft voor het experiment, gaat de gemeente Utrecht alle bijstandsgerechtigden vragen om eraan mee te werken. Mensen worden dan ingedeeld in drie groepen: voor een groep blijft het strenge regime met de sollicitatieplicht gelden, een andere groep krijgt bonussen als werk wordt gevonden en mensen in de derde groep mogen het basisinkomen houden als ze een baan krijgen.

Een regime dat mensen in hun waarde laat.

“Wat doet het met mensen als ze in plaats van het vingertje van de sociale dienst te krijgen, zelf een plan mogen maken en als je hun zorgen over alle controles en sancties wegneemt?”, zegt een ambtenaar in het Financieele Dagblad. “Nu word je gekort op je uitkering als je een vinkje verkeerd zet. Dat maakt nerveus.”

Het zou nog van enig verstand getuigen als Jetta Klijnsma haar fiat geeft aan de experimenten en daarmee de mogelijkheid schept om een einde te maken aan het huidige mensonterende en vernederende regime.

(lees meer bij de bron)

2 gedachten over “Gemeenten willen af van ineffectief en duur bijstandsregime”

  1. Pingback: Het werkleertraject; verslag door een labbekak – II | Krapuul

  2. Pingback: Het Werkleertraject; verslag door een labbekak – Slot | Krapuul

Reacties zijn gesloten.