Gemakzuchtig verjaarscadeau namens Natuur en Milieu

Natuur en Milieu laat ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag uitzoeken wie de “groenste” politici van Nederland zijn. Dit gebeurt aan de hand van opinieonderzoek. Dus wordt het lijstje:

Jolande Sap van GroenLinks wordt gezien als groenste politicus, gevolgd door Marianne Thieme op 2, Diederik Samsom op 3, Emile Roemer op 4 en Henk Bleker op 5.

Henk Bleker op 5? Even afgezien van de ongeloofwaardigheid dat de andere vier allemaal fractievoorzitter v/m zijn…

Van de AEX-genoteerde bedrijven wordt Ahold het meest geassocieerd met milieuvriendelijk ondernemerschap. De top 5 bestaat verder uit Philips, Unilever, Heineken en PostNL.

Valt nog mee dat Shell niet genoemd wordt.

Wat een treurigheid.
Hiervoor had (heb?) je politicologen die aan de hand van een aantal uitgangspunten gaan speuren wie er aan voldoet. Dan moet “groen” natuurlijk gedefinieerd en geoperationaliseerd zijn voor empirisch onderzoek. Behalve misschien Marianne Thieme komt geen van de genoemde politici naar mijn intuïtie zelfs maar bij benadering in aanmerking voor de kwalificatie. Backbenchers, in Nederland een eigenlijk niet bestaand fenomeen, zouden waarschijnlijk het best uit de bus komen. Maar dan moet er wel onderzoek aan te pas komen om dit vast te stellen.

Hier worden Rik Grashoff, Lutz Jacobi en Stientje van Veldhoven (WIE? – nu ja, Jacobi heeft haar fifteen minutes of fame gehad) namens Natuurmonumenten genoemd. Klinkt in ieder geval al een stuk waarschijnlijker. Er komt geen image aan te pas.

Over die “bedrijven” – Unilever, van de palmolie en het gekapte regenwoud… hoe kom je er bij en hoe durf je. Om van de rest maar te zwijgen.

Ach, waar zijn de politicologen gebleven? Nee, ik heb zelf mijn eigen niche en die zit niet bij onderzoek naar “groene politici”, dank u.

1 gedachte over “Gemakzuchtig verjaarscadeau namens Natuur en Milieu”

  1. @2
    Marianne Thieme staat er in maar ik twijfel aan de motivatie voor die plaats.
    De PvdD heeft geen backbenchers, daar is zij te klein voor.

Reacties zijn gesloten.