Geheim rapport legt vinger op korruptie bij de Afghaanse politie

De Britse Independent on Sunday heeft de beschikking over dokumenten van het Foreign Office (het Britse ministerie van buitenlandse zaken) waarin bezorgdheid wordt uitgesproken over de toekomst van Afghanistan en de kans om de Taliban in bedwang te houden, als de Afghaanse leiders niet in staat zijn de korruptie bij de Afghaanse Nationale Politie (ANP) uit te roeien.

Het gaat onder meer om een vertrouwelijk rapport uit oktober over het funktioneren van de Afghaanse Geüniformeerde Politie (AUP). Het rapport stelt: “Tenzij er radikale verandering komt om de feitelijke en waargenomen integriteit en legitimiteit van de politiemensen binnen de AUP te verbeteren, zal de organisatie voor de komende tientallen jaren een ineffektieve en bezoedelde dienst voor de bevolking zijn.”

De evaluaties laten de blijvende zorgen zien over of het land in staat is als een demokratische staat te funktioneren na het beëindigen van de gevechtsrol van de internationale troepen in 2014. Een rapport stelt: “(..) de realiteit van de situatie is dat de korruptie in Afghanistan endemisch is; de hele maatschappij en vooral de openbare diensten zijn ervan doortrokken. Dit maakt de doelstelling onbereikbaar, waarbij sommige waarnemers denken dat dit een kwestie is van een hele generatie, die gedurende lange jaren niet effektief kan worden aangepakt.”

Een rapport getiteld “Changes in the ANP” stelt: “De Afghaanse politie heeft met veel problemen te kampen. Van de officiële sterkte van 82.000 lijken er maar 60.000 feitelijk aan het werk te zijn. We schatten dat 70% analfabeet zijn en drugsgebruik is een groot probleem.” Uit een ander rapport: “De bevolking heeft een negatief beeld van de ANP, er zijn veel meldingen van illegale belastinginning, afpersing en andere ernstige misdrijven en ook drugsgebruik.”

Verscheen eerder op kunduzmonitor. Auteur: Kunduz Monitor.

10 gedachten over “Geheim rapport legt vinger op korruptie bij de Afghaanse politie”

 1. Als de politie in een land als Nederland al corrupt is kun je het in een land als Afghanistan zeker ook verwachten ja.
  Een goede politiemacht stamp je nou eenmaal niet even op een achternamiddagje uit de grond.

 2. Kan ook bijna niet anders ,indien de gehele politiek daar corrupt is met medewerking van amerika .En al de landlords er ook een handje van hebben ,wat verwacht men dan van de politie in opleiding ,die deze job vooral uit eigen gewin aanneemt al dan niet in opdracht van de taliban .En ook hier is politie en justitie corrupt ,dat kan ik uit ondervinding beamen

 3. Bij mij was het ook eigen ervaring. Ik heb duizenden euro’s onder dreiging in de zakken van agenten zien verdwijnen. Doodordinaire maffiapraktijken, als je niet “beschermd” wil worden overkomt je van alles.

 4. Wij brachten in dezeventiger en begin tachtiger jaren envelopen naar een bureau in a,dam alleen we schreven de nummers van de biljetten op ,je wist maar nooit .

 5. @4, met je reactie @2 stel je dat je vanuit (persoonlijke) ervaring weet dat P&J corrupt zijn, om vervolgens te verwijzen naar *je eigen criminele activiteiten* welke in de jaren ’70/ ’80 plaatsvonden. (Pooier was je, toch? Meen zoiets ergens te hebben opgevangen.)

  Wat voor bewijs heb je, die vandaag de dag relevenant is, en evt. als bewijsvoering kan worden gebruikt met betrekking tot (mogelijke) corruptie bij P&J? Mocht je daarover beschikken, waarom dan geen aangifte gedaan? Het is je plicht, notabene! En hoe staat het e.e.a. in verhouding met de corruptie, zoals in dit artikel aangegeven – in Afghanistan?

 6. Er is mijn ooit door het cri gevraagd naar de corriptie onder politie amtenaren ,maar ik ben geen verklikker ik heb ze wandelen gestuurd ,en ik was geen souteneur maar bordeelhouder .engokbaas

 7. Ah, het faciliteren van (het) misbruik(en) van vrouwen middels sexuele handelingen, voor geldelijk gewin & ten koste van eerder genoemde vrouwen. Of had je ook “mannelijke hoeren” in dienst?

  Los van dat, hoe staan je reacties in verhouding tot de corruptie zoals in dit artikel aangegeven, – in Afghanistan? Wat is de link tussen je (hedendaagse) bekentenis(sen) over je eerdere criminele handelingen (faciliteren van mogelijke fraude en/ of corruptie te A’dam) i.c.m. met dit artikel?
  ___

  Meer ontopic:

  Fraude en corruptie komt overal voor, dat beperkt zich niet tot Nederland en/ of Afghanistan (@1). Spijtig dat dit plaatsvindt, maar zolang (o.a.) ‘ego’ blijft meespelen, ontkom je er helaas niet aan. Zie: VVD; of de gemiddelde onderbuikende pooier, die dit (fraude en corruptie) willens en wetens faciliteerde, zoals in de reacties op dit artikel is weergegeven…

 8. Oh, maak je maar geen zorgen t de vries. Ik ben niet degene die in Utopia leeft/ leefde. Integendeel zelfs…

Reacties zijn gesloten.