Gefasciseerd Oostenrijk haalt meteen uit tegen de zuiderburen

Een fascistische streek die juist Hitler te ver ging: het nieuwe regime in Wenen biedt Duits- en Ladijnstaligen in Zuid-Tirol (Alto Adige) Oostenrijks staatsburgerschap aan. De maatregel moet in 2018 ingaan, als de annexatie van Zuid-Tirol door Italië haar honderdste verjaardag ingaat.

Ondanks de zogenaamde betrokkenheid bij het lot van “Duitsers” over de grens hebben de nazi’s nooit omgekeken naar Zuid-Tirol. Tenslotte was fascistisch Italië bondgenoot, dus bij een wel degelijk schandalige italianiseringspolitiek keek men in Berlijn en genazificeerd Wenen de andere kant op. Zuid-Tirol kende na de Tweede Wereldoorlog het verder ongekende verschijnsel van guerrilla tegen de annexatie, die met de intocht van de Südtiroler Volkspartei (SVP) in het parlement in Rome en het vrijgeven van taalrechten gepacificeerd zou mogen heten.

Maar de fascisten van de FPÖ, die een eigen afdeling heeft in Zuid-Tirol, is er alles aan gelegen de Europese integratie te saboteren. De meeste partijen van Duitstaligen in Zuid-Tirol hebben de gedachte verwelkomd.
Onnodig te zeggen dat van Italiaanstalige zijde en van de overheid in Rome deze maatregel als anti-Europees wordt afgewezen.
Van de zijde van de SVP wordt gewezen op het Italiaanse burgerschap dat emigranten mogen aanvragen. Maar hier zit precies het verschil: de Duitstalige Zuidtirolers zijn geen immigranten.
Zou men het in Wenen waarderen als de Duitse regering de Duitstalige Oostenrijkers de Duitse nationaliteit aanbiedt? Als “Europa” dit ook al laat begaan heeft het onoverzienbare precedentwerking.