Geert Wilders krijgt te veel speelruimte

Vindt J. Th. Degenkamp, emeritus-hoogleraar rechtswetenschap in Trouw.

Wilders is vrijgesproken, een betreurenswaardig einde van het proces. Het was beter geweest als Wilders schuldig zou zijn verklaard aan discriminatie, maar zonder oplegging van straf.
Dat is in het recht zeer goed mogelijk.

Daarmee zou zijn aangegeven dat de vrijheid van meningsuiting niet onbegrensd is en dat het recht – als historisch ontwikkeld beschavingsapparaat – grenzen stelt.

Het recht is een kwetsbaar beschavingsapparaat, dat tussen ons en de chaos staat. Een oordeel over Wilders’ uitspraken, want daar gaat het om, is niet hetzelfde als een beoordeling van Wilders’ opvattingen. Wat mensen denken moeten zij zelf weten. Maar Wilders’ woorden moeten als daden worden beoordeeld.

Kijk met die man kan ik praten!

In januari 2010 reageerde Degenkamp op een artikel van Frank Ankersmit.
De opmerking van Degenkamp over Ankersmits betoog “klinkt wel heel geleerd, maar valt mijns inziens onder het hoofdje nonsens op stelten.” geeft mooi het geneuzel van Ankersmit weer. Want echt ook hoogleraren kunnen neuzelen.

1 gedachte over “Geert Wilders krijgt te veel speelruimte”

  1. Hier kan ik me ook perfect in vinden: “Het was beter geweest als Wilders schuldig zou zijn verklaard aan discriminatie, maar zonder oplegging van straf”.

    Maarja, wie zat op de rechters te drukken?

Reacties zijn gesloten.