GeenStijl adviseert dikke bleek

Het devies van Geenstijl: Meten is weten! — Bundesarchiv, Bild 135-KB-15-083 / Krause, Ernst / CC-BY-SA [CC-BY-SA-3.0-de], via Wikimedia Commons
GeenStijl is gisteren toegetreden tot het domein van de aluhoedjes, chemtrails en pseudowetenschap, zoals je dat normaal alleen kunt vinden op de websites van Joost Niemöller, Niburu en Xandernieuws, en uitgaven van uitgeverijen als Kopp Verlag, grootleverancier van obscuriteiten, samenzweringen en bruine science fiction lectuur. Misschien deed GeenStijl dat al eerder, maar dit keer maken ze het wel erg bont. Onder het pseudoniem K. Regenjas werd het artikel ‘Waarom is Europa rijk en Afrika arm?’ geplaatst en met drogredenen en mooie plaatjes en praatjes uit een omstreden publicatie uit 2004 van de Britse psycholoog Richard Lynn wordt als bewezen geacht, dat de welvaart van Europa niets met kolonialisme en slavernij te maken heeft maar met intelligentie. IQ-tests zouden uitwijzen dat blanken gewoonweg slimmer zijn dan zwarten en dat intelligentie 100% erfelijk is. Het is wetenschappelijk onomstreden dat zulke intelligentiemetingen en intelligentie an sich niets met elkaar te maken hebben. Volgens Lynn’s methoden scoren ook mannen beter dan vrouwen, hetgeen natuurlijk verklaart waarom rechtsongelijkheid en verkrachting nog zoveel voorkomt.

Koren op de molen natuurlijk voor de liefhebbers van zelfbevestiging en natuurlijk het publiek van GeenStijl. Volgens Internetanalyses bestaat dat publiek voor een groot deel uit pubers van het mannelijke geslacht die onder schooltijd reacties achterlaten en anders hun tijd doorbrengen op het schoolplein of daarbuiten met het treiteren van anderen, het doorbladeren van pornosites en dromen van een nieuwe, nog snellere auto en het opblazen van een flitspaal. Mensen waarvan je weet dat hun leesvermogen nooit verder reikt dan de kaft van een boek of hooguit de eerste pagina van de inhoudsgave. Het artikel was natuurlijk ‘de waarheid’, het bewijs dat GroenLinks de wereld niet begrijpt, het was ‘logisch’, dat dit pech was voor demonstranten tegen racisme en dat Afrikanen een groter geslachtsdeel hadden ter compensatie van minder intelligentie. “Schedelmeten werkt”, zo werd nog eens benadrukt in het artikel. Gelukkig stonden er ook veel kritische reacties onder die de vele tekortkomingen van het artikel illustreerden en dat intelligentie en uitkomsten van een IQ-test niets met elkaar te maken hebben. Maar voor een deel van het publiek maakt dat niet uit.

Op Twitter en Facebook wordt al driftig en inclusief taalfouten gepost dat nu wetenschappelijk is bewezen dat donkere mensen minderwaardig zijn. Mensen met gebrek aan intelligentie die nu denken dat ze slim zijn omdat ze ergens gelezen hebben dat hun lichtere huidskleur bepalend is. Een ongewapende donkere tiener executeren met twaalf kogels is begrijpelijk omdat de blanke politieagent nou eenmaal slimmer is. De enige werkelijke reden voor het succes van Europa en de westerse wereld is geweld op industriële schaal. Geweld heeft helemaal niets met intelligentie te maken. Armoede groeit niet aan bomen maar wordt veroorzaakt door mensen. Afrika is door de eeuwen heen geplunderd en dankzij geïnstitutionaliseerde corruptie wordt het continent nog steeds geplunderd. Er sterven wereldwijd 20.000 kinderen per dag door honger, wat volgens de logica van de hierboven verkondigde rassenleer het resultaat is van hun genen. Handig toch? Snel even een bak bier halen om de eigen superioriteit te vieren en weer lekker anoniem racistisch verbaal geweld via Internet de wereld in te sturen, in plaats van dat lastige een beetje moeite doen om met elkaar een betere wereld te maken.

1 gedachte over “GeenStijl adviseert dikke bleek”

  1. Pingback: GeenStijl adviseert dikke bleek | wltrrr

Reacties zijn gesloten.