Geen enkele Nederlandse (ex-)Olympiër, ondertekende tot nu toe de “Principle Six” petitie

Meer dan vijftig huidige en voormalige Olympiërs hebben aan de vooravond van de Olympische Winterspelen in Sotsji de Russische autoriteiten verzocht om de onlangs geïntroduceerde anti-homo wetten, die hebben geleid tot een golf van homofobe aanvallen, te heroverwegen.
Een aantal van hen heeft ook kritiek op het IOC en grote sponsors omdat zij te weinig druk op het Poetinregime uitoefenen om de wetgeving terug te draaien.

The IOC responded and confirmed that Principle does indeed apply to discrimination on the grounds of sexual orientation. Yet, with games fast approaching, it’s still illegal to even say the word “gay” publicly in Russia. The IOC must do more: we call upon them to speak out against the discriminatory laws that are fueling attacks on LGBT people in the host country of the 2014 Winter Games.

Onder de ondertekenaars van deze “principle six”-campagne – genoemd naar de non-discriminatie clausule in het olympische charter, zijn medaillewinnaars. Je vindt op de lijst sporters uit de Verenigde Staten, Australië, Canada, Duitsland, Zweden, Ierland, Zwitserland en Tsjechië. Geen Nederlanders, en dat vind ik raar. Zijn ze laf, bang, ongeïnteresseerd of wellicht toch homofoob?
Het is toch onbestaanbaar dat er geen enkele Nederlandse (ex-)Olympiër deze campagne ondersteunt. Na de achterlijk top-heavy all-hetero delegatie is dit de zoveelste blamage voor ons land.

Daarom roep ik deze Nederlandse rolmodellen op om de petitie te ondertekenen en het Olympische principe van non-discriminatie, zeker als vertegenwoordiger van een land dat prat gaat op zijn vooruitstrevendheid op het gebied van homorechten, uit te dragen.

Ook niet-sporters kunnen hun stem laten horen en de petitie ondertekenen. Bijna een half miljoen (ten tijde van het schrijven van dit artikel) hebben al getekend.