Geen 5 mei voor mij

“Ik heb altijd uit respect meegedaan aan de Dodenherdenking op 4 mei. Dit jaar heb ik besloten om er niet meer aan mee te doen. Ik vind dat de Dodenherdenking zijn waarde heeft verloren door de hypocrisie van de samenleving.”

Zo begint de Facebook-post* van Christa Noëlla, die inmiddels viral gaat op de sociale media, en aanleiding heeft gegeven tot een hoogoplopend debat. Noëlla heeft gelijk: het is hypocriet om aan de ene kant de slachtoffers van fascisme, antisemitisme en homofobie te herdenken, en aan de andere kant weg te kijken voor het groeiende fascistische gevaar en het systemische racisme in onze eigen, hedendaagse samenleving. Natúúrlijk is het moeilijk verdedigbaar dat we wél een dodenherdenking hebben op 4 mei, maar niet op 1 juli (de dag die, wat mij betreft, erkend zou moeten worden als nationale herdenkingsdag voor de miljoenen slachtoffers van het Nederlandse kolonialisme en de slavernij). Noëlla heeft gelijk dat ze dit aan de kaak stelt – een gelijk dat bovendien nog eens bevestigd wordt door de krampachtige pavlovreacties aan uiterst rechter zijde.

Maar is #geen4meivoormij dan het best mogelijke statement? Ik twijfel. Niet omdat men van mij niet mag tornen aan dit soort heilige huisjes. Maar vooral omdat we het aan de vele slachtoffers van het fascisme en antisemitisme verplicht zijn om ze minstens eens per jaar te herdenken. Juist nu. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Doorbraak

* De tekst:

Ik heb altijd uit respect meegedaan aan de Dodenherdenking op 4 mei. Dit jaar heb ik besloten om er niet meer aan mee te doen. Ik vind dat de Dodenherdenking zijn waarde heeft verloren door de hypocrisie van de samenleving. Voor mij heeft 4 mei geen zin wanneer we het opkomende fascisme en moslimhaat in Nederland gewoon zijn gang laten gaan. Daarnaast vind ik dat de geschiedenis van mijn voorouders ook herdacht moet worden. Ik wil niet meedraaien in een eurocentrische samenleving waar witte geschiedenis belangrijker is dan de niet-witte geschiedenis, waar Nederland een zeer belangrijke rol in heeft gespeeld. Ik kan niet met een stalen gezicht de slachtoffers van fascisme herdenken wanneer wij elke maand nazi’s laten rond marcheren in de Nederlandse steden onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Hoe kunnen wij het ermee eens zijn dat dit vreselijke verleden nooit meer mag gebeuren terwijl wij ondertussen bommen op Syrië gooien? Ik doe niet meer mee aan Dodenherdenking. Ik denk dat het een veel mooier signaal is als wij een betere toekomst kunnen achterlaten voor de jongere generatie door het hedendaags fascisme te bestrijden en door te dekoloniseren. Juist omdat wij moeten leren van het verleden en niet moeten vergeten.
Hashtag ‪#‎geen4meivoormij‬ op Twitter