Gaan rechters buiten spel gezet worden?

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) gelooft dat minimumstraffen het aantal zware geweldsmisdrijven zullen terugbrengen. “Het zal absoluut preventief werken, daar ben ik van overtuigd”, aldus de VVD-bewindsman in een interview met De Telegraaf. “Zwaarder straffen helpt.”

Dit gaat voor mij zo langzamerhand als een foute mantra klinken. ‘Als ik het maar vaak genoeg zeg, ga ik er zelf in geloven-mantra’ is dit.

Het is onderzocht en bekend dat zwaarder straffen niet werkt. Kijk naar de VS, zijn daar geen moorden meer omdat er een doodstraf wacht? Welnee, moorden worden er nog steeds begaan.

Wat ik veel kwalijker vind is dat door dit nieuwe wetsvoorstel de rechters buiten spel worden gezet. Straks zijn ze niet meer nodig. Iedereen die dan rechtspraak moet doen, heeft lijstje met bijbehorende straf. Omstandigheden, gesteldheid etc. doen er dan allemaal niet meer toe. Je bent de fout in gegaan en dus krijg je deze straf.

Ben je een jarenlang geterroriseerde en mishandelde vrouw/man in huwelijk die eindelijk de moed had terug te slaan en dat is fout afgelopen door een ongelukkige val? Pech, je krijgt dezelfde straf als een koelbloedige moordenaar. Alles met dank aan de ‘dappere’ strijders tegen de misdaad, PVVD 😥

7 gedachten over “Gaan rechters buiten spel gezet worden?”

 1. “Zwaarder straffen helpt” – ja, een procent van de bevolking in de VS zit achter de tralies en o wat is het er veilig…
  Zonde dat ik het zeg, maar je hoeft die smoel toch al te zien om te weten dat deze man niets van belang heeft mede te delen.

 2. Zware straffen werken alleen preventief als de pakkans ook hoog is en het misdrijf met voorbedachte rade wordt gepleegd.

  Dat wantrouwen tegen de onafhankelijke rechter in Nederland is voslagen uit de lucht gegrepen.

 3. Rechters zetten zichzelf buiten spel, door hun gedrag! Kijk maar eens op de site van Micha Kat, lees en huiver! Er wordt ons overigens op school wijsgemaakt dat de rechters “‘onafhankelijk”‘ zouden zijn. Maar ze zitten zelf wel tot over hun oren in bijbanen van de (grote)ondernemingen! Wordt wakker, zou ik zeggen. Nederland is echt te vergelijken met een bananenrepubliek, dat is mijn conclusie.

 4. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  “Zwaarder straffen helpt” – ja, een procent van de bevolking in de VS zit achter de tralies en o wat is het er veilig…
  Zonde dat ik het zeg, maar je hoeft die smoel toch al te zien om te weten dat deze man niets van belang heeft mede te delen.

 5. @ #3
  Als je die halve gare Micha Kat serieus wilt nemen en wilt aanvoeren als een betrouwbare bron om jouw stelling te onderbouwen dan is er echt wat mis met je 😀

 6. Tja Ram, dat kun jij wel beweren,maar er klopt geen reet van jouw mening. Kat is zeker geen halvegare(waar haal je trouwens die stomme kletspraat vandaan, zonder bewijzen?) Dus Kat wordt gewoon gevreesd door de gevestigde orde, gewoonweg doordat hij al heel wat schandalen heeft ontdekt waar de kranten nog niet eens over durven te schrijven! Kijk, dat JIJ de WAARHEID niet aankunt is JOUW probleem, maar dat geeft je natuurlijk allerminst het recht om iemand die wel op het spoor van de waarheidsvinding zit, even een stompzinnig etiketje op te plakken, zonder (redelijke) beargumentering! Ik lees elke dag de site van Micha en met mij 7000 tot 10.000 bezoekers per dag eveneens! Lees maar eens wat hij allemaal schrijft en ontwaak eens een keer uit je winterslaap, voordat je stompzinnig tevoren begint te brallen!!!

Reacties zijn gesloten.