Dan ga je (bijna) dood en er is nog steeds geen rechtvaardige(re) wereld

Kijk, we gaan allemaal een keer dood, en dat lijkt me verder voor jezelf niet zo’n punt. Toch is het voor mensen van “een zekere leeftijd” vaak een verdrietig vooruitzicht, of het moet zijn dat je de boel nu al spuugzat bent en niet kan wachten tot God je tot Hem laat komen.

Meestal ga je zo rond de zestig levensjaren wat vaker terugkijken, en jezelf afvragen of je leven wel een beetje zinvol en misschien zelfs leuk was, en of je wellicht iets van belang toevoegde aan.., ja, aan wát eigenlijk?

Na ruim dertig jaar Zen en decennia strijd voor een betere wereld ben ik in de war. Iedere stap die je zet doet er toe, blijft altijd bestaan maar is tegelijkertijd van totaal geen belang geweest volgens Zen. Daar kon ik tot voor kort goed mee leven. Immers, je doet je best, méér kan je niet doen, de rest zal je toch nooit weten.
Door meditatie, Za-Zen, leerde ik ook de samenhang ervaren van alle dingen en gebeurtenissen, en zo begreep ik intuïtief dat een sociale, linkse politiek vanzelfsprekend zou moeten zijn. Immers, als alles zo met elkaar verweven is, moet je de de boel niet uit elkaar rukken. Zen en linkse politiek voedden elkaar, en zorgden dat ik een overzicht én een noodzakelijke afstand kon behouden tot de waan van de dag.
Zeker, zoals alles misbruikt kan worden is ook Zen in het verleden niet vrij van gevaarlijke gekken geweest, maar dat laat ik nu maar even voor wat het was.

Had ik dingen anders moeten doen is eigenlijk óók een zinloze vraag, ik kan het toch niet meer veranderen. Had ik gehoopt op een andere uitkomst: JA, eigenlijk wel.

Als ik nu om me heen kijk zie ik een wereld die er flink verrot aan toe is. Zeker en vast niet die planeet waar ik hoopte een plek te helpen vormen waar het voor alle wezens goed toeven zou zijn, ook voor degenen die ná mij zouden komen.
Het maakt me verdrietig te weten dat, mócht die betere wereld ooit ontstaan, ik er niet bij zal zijn. Dat feestje zal aan mij voorbij gaan. Naja, het is de anderen van harte gegund.
Het valt me hier bij Krapuul op dat veel schrijvers ook ouder zijn. Waar halen jullie de energie vandaan om door te strijden? Nooit zin om het bijltje erbij neer te gooien? “Zoek het allemaal maar lekker zelf uit”?

Oja, ik ben niet van plan om snel te sterven hoor, maar dat moment kent niemand. Dit politieke linkse dier zou af willen sluiten met een wens voor jullie allen:

Om Mani Padme Hum.

( Maak me vrij van trots, jaloersheid, genotzucht, domheid, vooroordelen, bezitsdrang, agressie en haat)

Zing op deze miezerige zondag gezellig een halfuurtje mee, de tekst is niet zo ingewikkeld 😉

20 gedachten over “Dan ga je (bijna) dood en er is nog steeds geen rechtvaardige(re) wereld”

 1. Het gal dat je hier regelmatig over ons uitspuugt heeft maar weinig met samenzijn, wederzijds begrip of samenleven te maken. Ik zou dus als ik jou was eerst maar een beginnen met “practice what you preach”. Je staat hier niet voor niets te boek als één van de meer extremistische en agressieve reageerders.

 2. @ 1 voor teddieberen moet je in een speelgoedwinkel wezen , voor echte mensen bij Krapuul …. om eens een Soefie-wijze te quoten waarvan men meestal alleen zijn zoetzappige spul vertaald : “Goed en Kwaad zijn gemengd , als je niet beide hebt hoor je hier niet (op Aarde )

 3. @2 zou beter geweest zijn als hij eerst een nieuw rukplaatjes “tehuis ” had gevonden op het internet vóór hij naar een nieuw beetje links huis zocht .. nu last van blauwe ballen sjagerijn lijkt het ..

 4. Le Roi danse, ik lees je stukken en reacties altijd heel graag; de manier waarop je dingen beschrijft. Had iedereen maar zo’n heldere spiegel, dan zou het misschien nog goed kunnen komen.

 5. On topic: ruim een jaar geleden had ik deze site even vervangen door een tekstje “zoek het lekker zelf uit” maar ik kreeg gelijk boze SMS’en mails van redactieleden en toen ben ik maar weer doorgegaan.

  Ik denk nog steeds bijna iedere dag “”waarom doe ik dit?”. Het levert vooral negatieve shit op.

  De wereld wordt er ook absoluut niet beter van.

  Sowieso is “rechtvaardigheid” tegenwoordig een tekst waar mensen kotsmisselijk van worden. Rechtvaardigheid is iets voor hippies en andere extreem-linkse totaal-idioten.

  Ik deel dus je pessimisme LRD.

  Desalniettemin zullen wij strijdend ten onder moeten gaan wil het een beetje leuk en eervol blijven. Dus gaan we door. Zowel hier op de site maar ook in het echte leven.

  Maar schrijf die rechtvaardige(re) wereld maar op je buik.

 6. Er bestaat in het leven een levensdrift (Eros) en een laat-maar-gaan gevoel (Thanatos). Eros is de primaire drang tot zelfbehoud (en voortzetting van de soort). Thanatos is het omgekeerde van de levensdrift. In verschillende perioden van het leven kennen Eros en Thanatos verschillende kracht. In de jeugd zal vooral Eros sterk zijn, in de latere levensfase krijgt Thanatos de overhand. Maar de verhouding tussen Eros en Thanatos verloopt niet gelijkmatig in de tijd. Ook jongeren kunnen een sterke Thanatos ervaren, terwijl bejaarden soms nog hartstikke verliefd kunnen worden.

  Het betreft driften (gevoelens). Die zijn moeilijk met de ratio te sturen. Als je voelt dat je moet schrijven en strijden, dan doe je dat. Indien niet, het zij zo.

 7. @8 Er lijken voor ons ouder wordende linkschmensen slechts ( naast het verdriet verzuipen of weg te drogeren ) twee mogelijke paden te zijn . of 1) zoals de luitjes van de PvdA en Toen Links alles waar je voor stond uit te verkopen in de hoop dat de baantjesmachine een kluifje je kant op gooit of 2) Gewoon doorgaan met ageren , protesteren en de (neo) liberale kliek en hun (ultra) rechtse vriendjes blijven tegenwerken.

  We missen een beetje het voordeeltje van onze (groot)ouders die konden zeggen ” we hebben niet alles behaald maar wel veel ” , dat sterft wat rustiger dan zien hoe de massa zich als makke schapen van al hun rechten laat beroven en achter louche types als Krol en Wilders aansjokt

 8. @10 Ben jij juist niet zelf een van degenen die hun huis dagelijks onderkotsen met die “weg met ons” retoriek? “Ik haat dit land” schreef jij laatst nog met je gebruikelijke hysterische overgave. Dat ik niet zo gediend ben van die rabiate “weg met ons” praatjes maakt mij hier duidelijk een ongewenst persoon.

  Dat slap-joodse retecool waar iemand hierboven over orakelt heb ik vorig jaar al eens bezocht, ik was er snel uitgekeken. Zoals iedereen aan hun bezoekers aantallen te zien.

 9. @13 dan ga je lekker naar stormfront , zijn ze in ieder geval niet slap Joods . en hebben ze ook iets met “dit land ” .. In plaats van hier langs te komen en te gaan mekkeren dat het niet naar je zin is. Maak dan zelf een betere site, zeiker

 10. Even kijken hoor had ik al iets gezegd van laatste waarschuwing? check.

  Einde oefening dus, of zoals ik gisteren al zei: doei.

 11. Zou dit echt een frontaalnaaktgroupie zijn? Dan toch 1 van het eerste uur en niet 1 van de laatste paar jaar. Of althans niet 1 van de laatste week gezien “slap-joods”.

 12. @8: JvdH:

  [..][ Dus gaan we door.][..]

  Zeker, ik heb niet eens een keus. Stoppen met strijden vóór rechtvaardigheid zou voor mij hetzelfde zijn als stoppen met leven, al zoude ik nog slechts een tweetje het heelal in kunnen floepen met bibberig handje.

  Doen alsof er helemaal niks aan de hand is, en dan alles leuk en prachtig vinden? : -)

  Kan niet.

 13. @8, inderdaad levert het enorm veel negatieve shit. Ik worstel elke dag tegen, doch moet iemand het durven doen.

  Bedankt @jvdh.

Reacties zijn gesloten.