Fraude, zinloze investeringen en kunstmatig hoog gehouden prijzen: leve de marktwerking in de zorg!

Gisteren werd bekend dat het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein een boete van 2,5 miljoen euro krijgt opgelegd voor het frauderen met declaraties. Het is niet bepaald de eerste keer dat de zorgsector negatief in het nieuws komt. De laatste tijd konden we onder meer noteren: declaratiefraude, geldverspilling vanwege zinloze investeringen en daarbij komt nog een constant gerotzooi door de farmaceutische industrie met als doel de prijzen van medicijnen kunstmatig hoog te houden.

In het St. Antonius Ziekenhuis werd er tussen 2008 en 2012 voor maar liefst 24,6 miljoen euro aan foutieve declaraties uitgeschreven en gecasht. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is dat allemaal per ongeluk gebeurd. Men houdt elkaar in die sector nu eenmaal graag de hand boven het hoofd, geloof ik. Want even serieus. 24,6 miljoen euri aan foute declaraties. Onopzettelijk. Tja, ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik geloof er geen donder van. Ik denk dat er jarenlang flink is gegraaid. Gewoon omdat het kon. En anders hebben ze daar bij St. Antonius wel heel erg zitten stumperen met hun declaraties en komen er een paar in aanmerking voor ontslag op staande voet.

Let wel: we hebben het hier nog maar over één ziekenhuis. Er zijn in Nederland zo’n negentig zelfstandige ziekenhuizen.

Eerder werd al bekend dat ook tandartsen massaal frauduleuze declaraties indienen en dat huisartsen en apothekers er eveneens niet vies van zijn. En dan hebben we het nog niet over de technologiewedloop tussen ziekenhuizen waarbij ook nog eens vele miljoenen over de balk worden gegooid. Of over de farmaceutische industrie, waarover ik toevallig zojuist nog een educatief artikeltje tegenkwam maar waarover je wel een heel boek kunt schrijven.

Leve de marktwerking in de zorg!

Voordat de zorgpremie en het eigen risico van de burger nog verder worden verhoogd en voordat er nog weer verder wordt bezuinigd op zaken als de thuiszorg en handen aan het bed, lijkt mij dat eerst maar eens het declaratiegedrag bij alle ziekenhuizen, huisartsen, tandartsen en apothekers zeer zorgvuldig onder de loep moet worden genomen, dat er paal en perk wordt gesteld aan die investeringswedstrijdjes tussen ziekenhuizen en dat er iets gedaan wordt aan de prijzen van medicijnen.
Want voor al die weggesmeten miljoenen in de zorg zijn veel betere bestemmingen te bedenken dan de toch al ruim gevulde zakken van artsen, apothekers en industriëlen.

13 gedachten over “Fraude, zinloze investeringen en kunstmatig hoog gehouden prijzen: leve de marktwerking in de zorg!”

 1. “Eerder werd al bekend dat ook tandartsen massaal frauduleuze declaraties indienen en dat huisartsen en apothekers er eveneens niet vies van zijn”

  Onderwijl laat VVD-er Jos van Rey anderen voor hem lopen. Politiek gezien, dan.

  Enig verbazing over neo-liberalisme? Thorbecke lacht in z’n graf. De opportunist.

 2. Dit hele artikel gaat over maar één ding: het Rijnlandmodel. Liberale politici willen alle overheidstaken overdragen aan het bedrijfsleven. Dat noemen ze “marktwerking”. Die markt werkt verder perfect, vooropgesteld dat er voldoende concurrentie is EN er niet KAN worden gefraudeerd.

  Voorbeeld. De auto industrie koopt onderdelen van toeleveranciers. De toeleveranciers concurreren en de autoverkopers ook. Je kunt wel een beetje frauderen door een veel te laag brandstofverbruik te vermelden, maar dat is niet zo verschrikkelijk erg.

  Maar als er eigenlijk geen concurrentie is en iedereen dus hetzelfde artikel levert (een blindedarmoperatie is een blindedarmoperatie), dan begint er al iets scheef te zitten.

  Nu kun je 2 dingen doen. Je laat de aanbieders van blindedarmoperaties de hele zaak bedonderen en besodemieteren, waardoor een ziektekostenverzekering voor gewone mensen onbetaalbaar wordt. Of je draagt de hele zaak aan de regering over. Die zorgt er voor dat artsen in loondienst werken, en dat verder alle kosten worden betaald, zonder dat iemand stiekem een paar ton in zijn zak kan steken. Het ziekenhuis werkt dan kostendekkend en heeft niets te maken met winst of aandeelhouders. Het grote voordeel is dat je niemand hoeft te controleren, zoals nu, en dat scheelt ook weer een hele grote zak met geld.

 3. De VVD heeft bloed aan de handen. De PVDA ook. Maar de kwade genius is die kots meneer van de VVD.

 4. Marktwerking? Privatisering? Het openbaar vervoer is geprivatiseerd. En is er uiteraard goedkoper door geworden! Of heb ik het mis?

  De energiesector is geprivatiseerd. Is er uiteraard goedkoper op geworden? Of zit ik er ook hier naast?

  De zorg is geprivatiseerd omdat het goedkoper moest worden. Dat is duidelijk niet zo.

  Dan is er nog een vierde tak van “sport”. De telecom-markt.

  De enige van de vier genoemde waar we met z’n allen niet bewust meer geld voor betalen, is laatst genoemde. De overige drie kosten ons alleen maar geld. Bij de eerste: kijk alleen al eens wat alle reclame zo kost. Ik heb wel eens gezegd: de eerste maand premie betalen we voor de reclame. En de overige elf maanden hebben werkelijk met zorgkosten te maken. Los daarvan is er nog een x-percentage wat voor de aandeelhouders is.

  Privatisering: het heeft in mijn beleving over het algemeen niet gebracht waarvoor het zogenaamd moest. Goedkoper worden en efficiënter.

 5. En dat alles en nog veel meer komt omdat we in een maatschappij leven waar de wereld niet draait om mensen maar om iets dat kunstmatig is gecreëerd en geen flikker waard is maar wel alles en iedereen van afhankelijk is gemaakt: geld.
  Gezondheidszorg is niet bedoeld om mensen beter te maken: het is een verdienmodel, een marketingconcept.
  Mogelijk gemaakt door schorem dat abusievelijk ‘volksvertegenwoordigers’ wordt genoemd maar dat hoopt zich langs de weg van list en bedrog en het veilig stellen van steeds hogere winsten voor de grote corporaties zich in te likken bij diezelfde corporaties ten einde flink mee te profiteren van de roofbouw op mensen, milieu en planeet.
  Nou we het er toch over hebben, kijkt u ook even hier nog een keer naar en u weet waarom u nooit toestemming moet verlenen voor opname van uw gegevens in het EPD, nu niet en nooit: http://www.privacynieuws.nl/nieuwsoverzicht/databases/epd/6072-menzis-biedt-arts-geld-voor-epd.html

 6. @Jan, laat maar voorop stellen dat we allemaal hetzelfde willen – de fraude beperken. Maar dan komt de grote vraag – is alles wat van het gemiddelde afwijkt dan fraude?
  Of met andere woorden – is er een 100% foutenvrij systeem mogelijk?
  Zou het niet zo zijn dat in een poging om eigen belangen (vette winsten) te verzekeren, marktpartijen zouden zijn (verzekeraars, financieerders, ambtenaren van VWS) die bewust een zeer zwarte beeld creëren en alles op een hoop gooien om eigen belangen te bewerkstelligen?

  De voormalige trainer van Juventus zei vaak: “Zo lang dat de ploeg goed speelt, ga ik geen veranderingen aanbrengen”.
  Waarom moest dan de Nederlandse zorg plotseling veranderen en volledig op de extreme neoliberale toer?

  Paar weken geleden vroeg en journalist in Buitenhof een Nederlandse Minister die over de aardbevingen gaat of we “Een goed zorgsysteem hadden”?
  Jaahoor, was het antwoord, het is en van de beste in Europa – en het kostte niet zoveel.

  Waarom moest dan ALLES op de schop en de zogenoemd neoliberale marktwerking in? (Die trouwens niet bestaat, het is de zoveelste grove leugen).

 7. @Jan, gezien dat ik voldoende contacten met mensen uit deze branche heb, zou ik steeds veel meer over de huidige stand van zaken in de gezondheidszorg kunnen vertellen.

  Weet je bijvoorbeeld dat er is een concrete aanleiding voor eindeloze fouten binnen de huidige Gezondheidszorg?
  Toen de ambtenaren van VWS jaren geleden bezig waren de neoliberale neeliekroesianisme tijdens de oude gezondheidszorg te voorbereiden, dachten ze lekker liggend in hun leren stoelen – hoe kunnen we de zaak nog ingewikkelder maken en profijt van trekken? Hoe brengen we de medische stand in verwarring om profijt ervan te kunne trekken?

  Toen kwamen de ambtenaren op het geniale idee om volstrekt nieuwe codes en vooral codecombinaties uit hun aangename leren stoeltjes te verzinnen die vervolgens aan de medische beroepen verplicht aangeboden waren en waar een heleboel behandelaren geen raad me wisten. De combinaties waren zo onlogisch en gek dat men begon wat te schrijven omdat de burgers konden niet langer op de behandelingen blijven wachten, is mij verteld. De wildste verhalen gaan nog rond.

  Vervolgens konden de belanghebbende partijen (verzekeraars onder aanleiding van Schippers) verklaren dat elke foute codecombinatie door hun fraude genoemd zal worden. Klaar is Kees – de mediacampagne kon beginnen en deze keer waren niet de buitenlanders/allochtonen het doelwit.

  Maar de mechanisme is hetzelfde gebleven.

 8. @nexus m. Ik zit onvoldoende in dit wereldje om er het allerfijnste van te weten, maar ik heb rechtstreeks uit kringen van medici verhalen gehoord dat mensen op de dag dat ze het ziekenhuis mogen verlaten met opzet tot na 10:00 uur worden ‘vastgehouden’ (bijv. omdat er nog een gesprekje met een of andere arts moet plaatsvinden) zodat ze een ligdag extra in rekening kunnen brengen. Dat soort dingen.
  Ik ben er evenwel ook van overtuigd dat niet alles fraude is, en dat je niet alle schuld eenzijdig kunt afschuiven op artsen en ziekenhuizen. Feit is dat er lieden zijn die grof profiteren van die marktwerking in de zorg en dat dat over het algemeen niet de patiënten zijn. 24,6 mln rommel je ook niet zomaar in een paar jaar bij elkaar. Er zit dus iets grondig fout in het systeem, dat is duidelijk.

 9. Probleem is eerder het ‘markt’model; verzekeraars verzieken dat. Een ziekenhuis (if andere zorgverlener) heeft maar een handjevol klanten: de verzekeraars. Een patient heeft óók maar een handje vol leveranciers: wederom de verzekeraars. Kortom marktwerking? Hoemaar. Zorginstellingen en patiënten hun poten uitdraaien. Gewoon omdat het kan. Hoe hard zijn die premies gestegen sinds het nieuwe zorgstelsel is ingevoerd? De premies stegen terwijl de huizenprijzen zakten. Ikzegje. Neem daarbij in acht dat iedere Nederlander verplicht verzekerd is en bedenkt hoe mooi het leven van het zorgverzekeringskartel is.

 10. @Giel, dank je voor je waardevolle bijdrage die de zoveelste aspect van de totalitaire neoliberale corporatieve zorg belicht.
  Inderdaad zijn er heel weinig burgers die het door hebben dat paar totalitaire regelingen en instellingen binnen de neoliberale zorgmodel de huidige zorgformule dwangmatig bepalen.

  Het materieel is er zoveel dat men een boek zou moeten schrijven om alle aspecten te kunnen doorlopen van wat. Jan in zijn eretitel benadert. Sommige zaken zitten in de neoliberale structuur ingebakken met een regel aan het eind – vette winsten voor de grote corporatieve spelers op de rug van patiënten en behandelaars.

Reacties zijn gesloten.