Franse politie blokkeert hulp aan vluchtelingenkamp

Van alle honderdduizenden vluchtelingen vanuit o.a. Afrika en het  Midden-Oosten zijn er op dit moment ongeveer 6000 in Calais en 2500 in Duinkerke in Frankrijk. Deze mensen willen om hun moverende redenen door naar GB. Dat is een hachelijke onderneming. Maar voor deze mensen die al duizenden kilometers hebben afgelegd betekent het slecht de laatste etappe van hun reis.

Het kamp in Calais wordt de jungle genoemd. De omstandigheden in het kamp in Duinkerke zijn nog slechter. Mensen bivakkeren in iets wat misschien een kampement is te noemen. Het is vooral een niemandsland. De Franse autoriteiten willen er in elk geval niets mee te maken hebben. De politie houdt het binnenbrengen van hulpgoederen tegen.
Vrijwilligers willen een poging ondernemen om het kampement te verplaatsen naar een plek die minder modderig is. De berichten over de medewerking van de gemeente en over de kans van slagen zijn tegenstrijdig. Het nodigt hoe dan ook niet de huidige nood. Médecins sans frontières willen niet meewerken aan een kamp waarin mensen worden opgesloten.
Er zijn initiatieven richting het Europees Parlement. Mensen zouden bv een klacht in kunnen dienen. En er is een petitie.