Franse aanval op Mali is een imperialistische operatie

Franse straaljagers begonnen vrijdag elf januari een bombardement op de noordelijke helft van de West-Afrikaanse staat Mali. Terwijl de voormalige koloniale overheerser van Mali het zwakke regime probeert te redden, zijn al 100 dodelijke slachtoffers gevallen.

Door Ken Olende

De Franse regering zegt dat het al meer dan 500 soldaten het land in heeft gestuurd om een ʻIslamitische opstandʼ te onderdrukken. Negentig procent van de inwoners van het land zijn moslim. Islamistische troepen, die al sinds mei 2012 het noorden van het land in handen hadden, stoomden op naar het zuiden. Groepen rebellen hadden de macht gegrepen na een militaire coup in de hoofdstad Bamako.

Aanvankelijk domineerden separatistische Toearegs de regering, maar die werden aan de kant geschoven door Islamitische milities. In tegenstelling tot wat de westerse propaganda beweert, wordt het noorden niet gecontroleerd door een eensgezind Al Qaida, maar door drie Islamitische milities, elk met hun eigen agenda.

De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian zei: ʻBamako zou twee of drie dagen later gevallen zijn. Frankrijk is in oorlog tegen terrorisme.ʼ In het verleden beviel het de Franse regering uitstekend om dictators in de regio te installeren, zoals Félix Houphouët-Boigny in Ivoorkust. Ze voerden een brute koloniale oorlog om de onafhankelijkheid van Algerije te voorkomen. De Franse regering steunde de Tunesische dictator Ben Ali, totdat hij, deze week twee jaar geleden, werd omvergeworpen door een volksopstand.

Bot

Zoals het volk van Irak en Afghanistan hebben ondervonden, komt westers imperialisme nooit om democratie te brengen, maar om zijn eigen botte belangen te verdedigen. De Franse president Hollande hoopt de Franse belangen in West-Afrika te verstevigen en in eigen land aan populariteit te winnen.

Maar hij loopt het risico Frankrijk in een langdurig conflict te trekken. Er werd al een Franse helikopter neergeschoten. Twee Britse transportvliegtuigen staan op het punt naar Mali te vliegen om het regeringsleger te versterken. Groot-Brittannië gaat misschien ook drones en spionagevliegtuigen leveren. Er is al Brits militair personeel in Mali en de Britse regering zegt dat er later deze maand mogelijk meer troepen heen gaan in een trainingsrol.

De Fransen zeggen dat ze hun oude imperialistische vreemdelingenlegioen gaan gebruiken als de grondgevechten toenemen. Maar ze hopen nu nog dat een alliantie die ook Afrikaanse troepen omvat genoeg is.

De interventie heeft de opmars misschien gestopt en de rebellen de belangrijkste noordelijke steden uitgedreven, maar ze hergroeperen zich in de woestijn. Ze zijn goed getraind en bewapend.

Franse troepen hebben al talloze luchtaanvallen uitgevoerd op dorpen en steden in het noorden, onder andere op Timboektoe. Frankrijk dreigde al eerder met ingrijpen in september, en er was een plan dat Europese legereenheden Malinese soldaten gingen trainen.

Frankrijk heeft herhaaldelijk militaire geweld gebruikt in zijn voormalig koloniën. Het heeft nog steeds militaire bases in de regio, onder andere in Tsjaad, van waaruit de huidige aanval plaatsvindt. Tegelijkertijd heeft het Franse leger een rampzalige inval in Somalië gedaan om een Franse geheim agent te redden.

Dit is een vertaling uit de Socialist Worker. Verscheen eerder op socialisme.nu. Auteur: Ken Olende

4 gedachten over “Franse aanval op Mali is een imperialistische operatie”

  1. Zolang de VS en het Westen voor oorlogsmisdaden niet gestraft worden voor oorlogsmisdaden zal er nooit vrede zijn!!!
    De VN is een instrument dat zij naar hun hand kunnen zetten!!!

  2. Het is een enorm zooitje geworden. Ik volg het eigenlijk niet meer. Waar zijn ze nou in vredesnaam mee bezig ?

    De VN zit ook daar waar het vuur vandaan komt.

  3. Indien wij verder kijken als onze neus lang is ,kan je bevroeden dat hier meer aan de hand is .Mali is een van de grootste goud producenten ter wereld ,opeens vraagt onze buur merkel een gedeelte van haar goud voorraad terug aan amerika en frankrijk .die daar 7jaar over moeten doen om dat terrug te geven ,datroept al vragen op .En welke landen zijn dat offensief in mali begonnen ,juist amerika met steun en frankrijk met interventie .Dus een nadenkertje .

  4. Eenige tijd geleden vroeg duitsland ook een gedeelte van haar goud terug aan amerika ,bij de teruggekregen lading goud bleek dat een gedeelte van de staven van binnen gevuld met tungstam ,een metaal met hetzelvde gewicht en eigenschap als goud ,dat heeft toen een rel opgeleverd tussen amerika en duitsland .Het antwoord van amerika hieromtrend was dat het niet uitmaakte of het goud er wel of niet was zolang de boeken maar klopten .Hieruit blijkt wederom hoe wij belazerd worden ,en weer een oorlog ingesleept worden .

Reacties zijn gesloten.