Frans Timmermans, de PVV en zaken die er wél toe doen

Bandeloos

Opmerkelijk bericht: Frans Timmermans (PvdA) vindt ineens dat de PVV aan banden gelegd moet worden. Het is werkelijk opvallend wat een stoere taal politici, maar ook de main stream media, ineens allemaal over de PVV durven uitslaan nu die niet meer aan de macht is. Hoezo komt Timmermans daar nu ineens mee, terwijl het de afgelopen twee jaar toch aanzienlijk meer aan de orde was?

Hij noemt als voorbeeld de Duitse wetgeving met betrekking tot politieke partijen:

Timmermans specificeerde zijn uitspraak door te stellen dat als er in Nederland een wet op politieke partijen zou bestaan naar Duits voorbeeld, de PVV gedwongen zou zijn om ‘elementen van de rechtsstaat’ te omarmen, zoals het onderschrijven van de Grondwet. Verder zou PVV-leider Wilders dan moeten accepteren dat ook anderen lid worden van zijn partij.

Ik weet eigenlijk helemaal niet of ik het daar wel mee eens ben. Mag je dan nooit meer de Grondwet willen veranderen? De Birmese politica Aung San Suu Ky weigerde aanvankelijk bijvoorbeeld een dergelijke verklaring te ondertekenen bij toetreding van het Birmese parlement, juist omdat dat het haar onmogelijk zou maken de grondwet aan te passen. Uiteindelijk heeft ze het toch gedaan, omdat ze er anders geen zitting had kunnen nemen.

Veel belangrijker lijkt me nog steeds dat er (betere) wetgeving en controle komt op de partijfinanciering, en dat die ook voor dubieuze stichtingen als die van Wilders gaan gelden. Vreemd genoeg is die wetgeving hier veel losser dan in de Verenigde Staten, onze democratie is gewoon een prooi voor allerlei duistere financiers. Met die wetgeving is men trouwens nog onder Guusje ter Horst, twee kabinetten geleden, al begonnen, maar deze is voorlopig vakkundig afgehouden en getraineerd.

Over de financiering van de PVV zullen we overigens vast wel eens het fijne te horen krijgen, maar dan in een toekomstige versie van Andere Tijden of Argos, als Wilders al lang met zijn reet in een strandstoel op de Westbank ligt, of door een of andere ultrarechtse Amerikaanse inteeltorganisatie als Grote Denker is binnengehaald. Als Timmermans zich dáár nu eens druk over maakte.

Diezelfde Timmermans zal zich trouwens minder druk maken over het feit dat hij misschien minister wordt in een kabinet met de voormalige PVV-collaborateurs, de VVD, dan dat hij zich maakte over die lé-vensgevaarlijke cryptocommunisten van de SP.

8 gedachten over “Frans Timmermans, de PVV en zaken die er wél toe doen”

 1. @1 Timmermans nuanceert zijn uitspraken “onder druk” van de kans op een nieuw baantje als minister.

  Laat ik dat hier maar schrijven als “bagger Nederland” (citaat Timmermans)

 2. @1 Max,

  Het oude, bekende trucje.

  Formeel heeft FT natuurlijk niet gezegd dat de PVV verboden moet worden. Maar als je stelt dat die partij in Duitsland wel verboden zou zijn en dat dat een interessante gedachte is, dan suggereer je nagenoeg een verbod.

  Ik denk dat je allereerst met argumenten moet vechten en niet met verboden. Een verbod is een zwaktebod ten aanzien van de vrijheid van meningsuiting. Met een inperking daarvan moet je uiterst terughoudend zijn. Soms wel, het voorbeeld dat in de discussie altijd wordt aangehaald: Geen brand roepen voor de grap in een volle bioscoop.

 3. @Max: dit stuk was al geschreven voordat zijn rectificatie gepubliceerd werd. Op dat moment had ik geen andere informatie.

 4. Afleidertje Ala VVD ( die had daar Hirshi en Geert voor ) Een lading klotemaatregels word afgesproken , je veroorzaakt een Rel die je snel weer afzwak … Het volk praat over de Rel en vergeet je klotemaatregel ….
  Ach Liberaal en Neo- Liberaal , of je nu door de ene of de andere hond gebeten word >>>

 5. Niet zo zuur jongens, Timmermans heeft (in dit geval) gewoon gelijk. Een partij zonder leden is geen partij, en moet niet zomaar toegang kunnen krijgen tot de volksvertegenwoordiging. Om mee te kunnen doen aan de democratie en de rechtstaat moet je wel democratisch en rechtstatelijk zijn.

 6. Olav,ik ben het helemaal met je eens,het is absurd dat de ‘beweging’ van Wilders als een normale politieke partij wordt gezien,verder vindt ik de samenwerking van VVD en CDA met Wilders onvergeeflijk.

Reacties zijn gesloten.