Francisco van Jole: Kop van Jut van rechts Nederland

”Je zag het ook met de opkomst van Pim Fortuyn, die artikel 1. wilde afschaffen, waarop de toenmalige leider van D66, Thom de Graaf, citeerde uit Anne Frank. Dat kwam hem op veel kritiek te staan. Maar het is raar als de oorlog geen referentiekader meer mag zijn. Na WOII is er gezworen: dit nooit meer. Als je dat serieus meent, betekent dat ook dat mensen moeten uitkijken dat het niet weer gaat gebeuren. Die vergelijking met WO II maakt je ook bewust van het vrije land waarin je leeft. Dat dat niet vanzelfsprekend is.”

Interview met Francisco van Jole over vrijheid van meningsuiting in Nederland, die wel erg onder druk komt te staan met de PVV en de angsthazende volgers als een CDA en VVD.

20 gedachten over “Francisco van Jole: Kop van Jut van rechts Nederland”

 1. Ik vind het wel jammer dat Pim Fortuijn niet gewoon werd verteld dat hij onzin uitkraamde. Artikel 1 is geen beperking van de Vrijheid van Meningsuiting.

  Dat was Fortuijns argument. Helaas kon niet alleen hij maar vervolgens ook Van Gogh die onzin uitkramen zonder dat er een prominent politicus of opiniemaker zei: “Dit klopt voor geen meter”.

 2. Ooit schreef Van Jole:

  Ten tweede heb ik er een afkeer van omdat de vergelijking iedere tegenactie, tot en met liquidatie, legitimeert.
  Je kunt niet beweren dat iemand gelijk is aan Hitler en vervolgens volhouden dat hij toch niet uit de weggeruimd moet worden. Het één beweren is het ander impliceren.

  Vervolgens plaatst hij vele Wilders-Hitler vergelijkingen op de site. Toch wat dubieus.

 3. Alleen maar omdat Von Stauffenberg zich liet overhalen om zichzelf niet samen met Hitler op te blazen anders was die aanslag gelukt.

  Hitler hield uiteindelijk de eer aan zichzelf omdat hij niet berecht wilde worden.

 4. @Sofia: daar zit wat in. Nou ja, zoals altijd met die Duitsers tot aan de WK Voetbal 1988, had Hitler gewoon onuitstaanbaar geluk.
  Dat soort dictators krijgt nu ook nooit gewoon eens voortijdig een hele akelige ziekte. Dat wordt beperkt tot je naasten. Je zou er bijna van in God gaan geloven, die naarling van het Oude Testament.

 5. @5
  Het gaat erom dat als je eerst schrijft dat als je een Hitler vergelijking maakt je in wezen oproept tot moord waartegen dit gericht is. Vervolgens plaats je allemaal Hitler-Wilders vergelijkingen op je site. Dan lijkt het verdacht veel op een verkapte moordoproep, of heb je eerder bullshit geschreven.

 6. Bookie Schreef:

  @5
  Het gaat erom dat als je eerst schrijft dat als je een Hitler vergelijking maakt je in wezen oproept tot moord waartegen dit gericht is. Vervolgens plaats je allemaal Hitler-Wilders vergelijkingen op je site. Dan lijkt het verdacht veel op een verkapte moordoproep, of heb je eerder bullshit geschreven.

  Een vergelijking met Hitler is iets anders dan een gelijkstelling met Hitler.

 7. En als Wilders zegt dat hij niet op Hitler lijkt, vergelijkt hij zichzelf óók met Hitler.

 8. Vergelijken met Hitler is niet oproepen tot moord. Wat een klinklare onzin. Wel de onzin die Geert graag hoort. Want oh, hij is zo zielig. Ik wens hem een heel erg lang en gezond leven toe, maar dan zonder macht in de politiek. Lekker bij de MacDonalds achter de balie of zo.

  Ik word er zo kotsmisselijk van dat hij en zijn aanhang alles mogen zeggen en als er een weerwoord komt het janken is. Wees een vent en incasseer dat gewoon.

 9. @8 inderdaad dus Wilders roept eigenlijk op tot moord tegen zichzelf, volgens de Bookie doctrine. Anders heeft Wilders allemaal onzin gezegd. Vandaag Brinkman nog “ik ben geen NSB’er”. Ik heb nooit opgeschreven dat Brinkman een NSB’er is, maar nu je het zegt……. Het lijkt er best wel op.

 10. jvdheuvel Schreef:

  dus Wilders roept eigenlijk op tot moord tegen zichzelf, volgens de Bookie doctrine

  En hij roept op tot moord op alle moslims, want die hebben immers Mein Kampf in huis.

  Misschien zou iemand daar eens aangifte van moeten doen? 😛

 11. Ik ga Louis van Gaal echt niet napraten, maar anderen hebben niets te maken met de uitspraken van Van Jole (Het is nu eenmaal een idiote redenatie. Ik ken geen anderen die dit ook beweren). Van Jole zegt dat bij een Hitler-(iemand) vergelijking wens je diegene dood, vervolgens plaatst hij Wilders-Hitler vergelijkingen op zijn site. Het had een vraag in het interview moeten zijn, omdat het botst.
  Oproepen tot geweld vallen totaal buiten vrijheid van meningsuiting.

  @10 Inderdaad volgens de logica van Van Jole roept Wilders op tot moord op zichzelf, oftewel eigen schuld dikke bult.

  Of hij praatte poep in zijn 2010 column (wat ik eigenlijk zelf denk).

 12. jvdheuvel Schreef:

  @8 inderdaad dus Wilders roept eigenlijk op tot moord tegen zichzelf, volgens de Bookie doctrine.

  Hitler pleegde zelfmoord dus dat is passend.

 13. Toch grappig hoe sommige mensen Jolo ineens ONTZETTEND serieus nemen als ie is een keer iets zegt wat een heel klein beetje lijkt op wat ze zelf ook vinden.

 14. @bookie
  Ik laat in dat citaat zien dat de Hitler-vergelijking qua redenering wat mij betreft nergens toe leidt. De meeste mensen die de Hitler-vergelijking maken zien dat anders. Dat recht hebben ze en dat verdedig ik ook.

 15. DarkSkywise Schreef:

  En als Wilders zegt dat hij niet op Hitler lijkt, vergelijkt hij zichzelf óók met Hitler.

  Inderdaad. Wie is de idioot hier?

 16. @17
  Ik ga er bij een censuursite als joop vanuit dat dezelfde regels gelden voor opiniemakers als voor reaguurders. Blijkbaar verdedig je rechten puur selectief.

 17. Bookie Schreef:

  Oproepen tot geweld vallen totaal buiten vrijheid van meningsuiting

  [“Oproepen tot geweld vallen totaal buiten vrijheid van meningsuiting”]
  De “vrijheid van meningsuiting” die Wilders en z’n kompanen zich permitteren behoort wel degelijk tot het soort “oproep tot geweld”. Ik weet wel als zo’n type in mijn buurt is als hij mij en iedereen vals beschuldigd hij een beste klap in z’n gezicht krijgt (Hero Brinkman methode dus) en daarna doe ik ‘m een proces aan omdat hij met z’n tanden m’n knokkels heeft beschadigd.

Reacties zijn gesloten.