FNV Bondgenoten ontdekt de dwangarbeid

Bijstand? Direct aan het werk is het moderne motto van gemeenten. Mensen die een bijstandsuitkering aanvragen moeten daarvoor iets terugdoen. Dat is het algemene idee dat veel mensen steunen. Daarmee worden anderen met een cao-loon vervangen. Het grondrecht op lonend werk is vervangen door werken voor een gift.

Er ontstaat voor werkgevers een nieuwe categorie goedkope werknemers. Deze werknemers zijn immers geen werknemers meer maar stagiaires. Op de stageplaatsen heb je geen cao-loon, maar een uitkering. Er geldt niet het arbeidsrecht, zoals het recht om (collectief) te onderhandelen voor loon. Ook bescherming tegen slechte arbeidsomstandigheden en doorbetaling bij ziekte zijn niet wettelijk geregeld. De pseudo-werknemers, stagiaires, zijn vooral goedkoop voor de werkgever.

FNV Bondgenoten sputtert, maar doet de bond meer? Zoniet, dan kan hij zichzelf beter meteen opheffen.
Als het niet mogelijk is de gemeentelijke dwangarbeid tegen te gaan door de zaak plat te gooien, dan is het verloren. Tenzij de dwangarbeiders zelf weigeren.

8 gedachten over “FNV Bondgenoten ontdekt de dwangarbeid”

 1. In zekere zin zijn we dat ook .Maar dit past in de totale opzet van de neoliberaale gedachte .Deze manier van uitbuiting is al enige jaren aan de gang en beperkt zich niet alleen tot mensen met een uitkering .Ook de normale arbeider heeft er mee te maken ,en dat zal nog erger worden .Afbouw van sociale en verdere afbraak van wetgeving omtrend arbeidsrecht zal de komende jaren er voor zorgen dat u steeds minder verdiend en langer moet werken ten voordeel van de elite .De kloof word alleen maar groter ,en wij laten het gebeuren zie maar hoe men elkaar wegzet in de media al dan niet aangezwengeld door politieke partijen en europese machthebbers in brussel

 2. @1 – Dit zegt wiki………

  “Onder dwangarbeid wordt arbeid verstaan die mensen onder bedreiging van straf, tegen hun wil, verrichten”

  ……zo heb ik werken voor m’n centjes nog nooit ervaren.

  Sneeuw ruimen of zakkies plakken op straffe dat je door de bodem van het bestaansminimum zakt klinkt wel een stukje dreigender.

  Wat mij betreft ieders verplichting hier tegen te ageren i.p.v. de gedachte te omhelzen.

 3. Ik ken de schrijver van dit artikel. Die zou niets liever doen dan morgen de boel plat gooien. Helaas, het kost tijd vooraleer je een bureaucratische moloch als Bondgenoten zover hebt dat men daadwerkelijk actie gaat ondernemen. ABVA/KABO is in mijn ogen inmiddels op de goede weg (zie de acties in de zorg).

  Overigens is er natuurlijk niets dat mensen belemmert zélf aktie te ondernemen:)

 4. De acties in de zorg zijn mede door de rechtbank al weer in de kiem gesmoord .Er mag geen bezeting plaatsvinden van gebouwen of werkplekken .Dus ze mogen alleen buiten protesteren .De enige oplossing in deze zou zijn als de bewoners van die verzorgings huizen dan van binnenuit zouden meedoen aan de protesten .Uiteindelijk zijn zij bewoners en daar is in de uitspraak niet over gesproken .Dus de zorgarbeiders dan buiten en de bewoners zover mogelijk de directie of management ruimtes bezetten .Klink ludiek maar mischien opent het ogen .

 5. Bondgenoten heeft nog steeds de FNV “beweging “als een steen om de nek hangen .. Uitstappen en Bondgenoten tot een radicale bond omvormen zou de enige oplossing zijn ..

 6. Het FNV moet weer eens wat gaan doen voor hun achterban en stoppen met een intern geruzie. Ik word daar kotsmisselijk van. Waar is de oude bond, waar je gewoon met iemand kon praten en niet via de tel. of mail.

Reacties zijn gesloten.