Fleischpflanzerl

De Turkse keuken is natuurlijk erg lekker, maar voor de gemiddelde Nederlandse boerenlul m/v natuurlijk wat ontoegankelijk. Turken zijn vreemd, want moslim en zo, en daar wil je niet te veel mee te maken hebben, met die rare buitenlanders en hun rare eetgewoontes. Vreemdelingen, zogezegd. Maar we hebben niets tegen vreemdelingen, hoor, je kent me. Sommige van mijn beste vrienden zijn vreemdelingen, maar deze vreemdelingen zijn niet van hier.

Om de gemiddelde Nederlandse boerenlul nu toch een beetje verder dan de rand van zijn bord te laten kijken, geef ik U (hem/haar) het recept van onze, inmiddels wel gewaardeerde Oosterburen. Een instapmodelletje, zeg maar, naar hogere culinaire geneugten.

Fleischpflanzerl

Nodig:
-pond gemengd gehakt
-1 ui, niet te groot
-kopje melk
-flinke eetlepel paneermeel
-1 ei
-twee teelepels marjolein
-1/2 teelepel paprikapoeder
-peper en zout naar smaak

Voorbereiding: de paneermeel in de melk roeren en een tijd laten wellen en ui in stukjes snijden.

Bereiding:

Alle ingrediënten in een kom goed door elkaar mengen, platte balletjes vormen van ongeveer 5 cm. doorsnee. In een flinke bakpan olie en boter goed verhitten en de balletjes erin leggen. Als ze alle een paar minuten op hoog vuur hebben gebraden, hittebron temperen en zachtjes bakken. Als een zijde mooi donkerbruin is, balletjes omdraaien en verder laten bakken op zacht vuur tot ze gaar zijn en rondom donkerbruin.

Erbij smaakt aardappelpuree erg goed, samen met seizoensgroente. Spruitjes of zo.
Aardappelpuree kan uit een pakje, maar zelfgemaakt smaakt echt beter:

Aardappelen (liefst kruimig) gaarkoken, afgieten en fijnstampen en hete melk met boter erbij. Hoeveel?  Zoveel dat u net denkt dat het te veel is. Mixen met mixer of garde, naar smaak peper, zout en nootmuskaat erbij. Even laten staan en klaar.

Om het geheel toch een wat exotische draai te geven (gewaagd, gewaagd!) neemt men de helft gemengd gehakt en de helft lamgehakt en voegt nog een snufje cayennepeper toe.

Guten Apetit! An guadn Hunga!

1 gedachte over “Fleischpflanzerl”

  1. Pingback: Uit het Guantanamo kookboek | Krapuul

Reacties zijn gesloten.