Femke en haar gelijk

Goed, laat ik eens iets zeggen over de linkse mens. In dit geval mezelf. Om te beginnen ben ik links omdat ik uit een links nest kom en ‘links’ heb leren denken in termen als sociaal en eerlijk delen. Zo denk ik er nu nog over. Ik heb jarenlang SP gestemd, maar nu de SP aan de macht probeert te snuffelen stem ik er niet meer op. Waarop ik in de toekomst ga stemmen weet ik nog niet, maar in ieder geval een partij die voor de belangen van sociaal zwakkeren opkomt.

Welnu, er is nog een reden dat ik links ben en dat is eigenbelang. U leest het goed. Ik ben een van die personen die minder makkelijk meekomt in de maatschappij en daarom wel een beetje steun van vadertje staat gebruiken kan. Met het huidige ‘rechtse’ systeem kan ik dan ook slecht overweg. Deels omdat het wat mij betreft wel socialer en eerlijker kan, en deels omdat ik niet bepaald zal kunnen profiteren van de manier waarop deze regering haar huishoudboekje regelt.

En dan kom ik nu op het artikel van Femke Halsema waarin ze stelt dat de links denkende mens (zoals ik) de verantwoordelijkheid voor het welzijn van de mens vaak vooral bij de staat wil leggen. En, zo zegt Femke, dat rechts de verantwoordelijkheid van het welzijn van de mens bij het individu wil leggen. En dat is gewoon absoluut waar. Hoe het moreel werkelijk hoort zal wel ergens in het midden liggen. Ik ben maar een eenvoudige mavo-klant en zal het fijne ervan waarschijnlijk nooit kunnen doorgronden.

Hoewel ik het opneem voor de mensen die slecht af zijn, koop ik goederen van mensen die nog slechter af zijn dan ik. Omdat die goederen voordelig zijn en betaalbaar zijn. Ik heb geen zin om mijn levensstandaard aan te passen om derde wereldlanden of onderbetaalde caissières van dienst te zijn. U mag natuurlijk acht en wee! roepen, maar ook u bezit spulletjes die gemaakt- of verkocht zijn door mensen die bijzonder slecht af zijn. Zo gaan die dingen in een kapitalistische maatschappij. Ik bedoel; we doen met zijn allen mee nietwaar?

En nu zegt Femke dat we het met zijn allen rustiger aan moeten doen en dat we niet kunnen volstaan met het straffen van de bankiers. Want we zijn met zijn allen verslaafd aan geld en goederen. En zullen met zijn allen moeten afkicken. Daar is het individu verantwoordelijk voor en de staat natuurlijk ook. Dus zullen links en rechts samen tot een vergelijk moeten komen om de mensen te onderwijzen in moraal en verantwoordelijkheid.

Helaas lijkt dat met deze regering niet mogelijk te zijn, omdat de PvdA zich niet langer als een linkse partij opstelt die tegenwicht biedt aan het liberale beleid van de VVD. Beide partijen zijn doorgeschoten naar neoliberalisme en corporatisme. Het resulteert in een land waarbij een groot deel van de Nederlanders zijn heil zoekt bij uiterst rechts, fascisme en vreemdelingenhaat. En voor links is er haat naar alles wat veel geld verdient en alles wat met bankieren te maken heeft.

Men voelt zich niet langer veilig en beschermd omdat een van de pijlers van een coalitieland als Nederland: de staat als beschermer van het individu, weggevallen is door verrechtsing van de PvdA. Daarom denk ik dat ik met mijn linkse gedachtegoed een beter mens ben dan de rechtsdenkende persoon. En bewijst Femke haar gelijk.

4 gedachten over “Femke en haar gelijk”

 1. Maar goed; Ik werd even onderbroken door mijn plichten aan het fornuis als alleenstaande ouder.
  Ik vind Femke niet zo maar “liberaal”. Nee, ze heeft bewust of onbewust de stellingen overgenomen van de NEOCONSERVATIEVEN.
  De NeoCons.
  Dat waren ooit linksen. Een fractie van de SWP. Socialist Workers Party.
  Zo rond 1970 ontdekten deze Trotskisten, dat je veel beter kon meeliften met de antidemocratische conservatieven, dan doorgaan met op te komen voor de verworpenen der aarde.
  Als je arm of hulpbehoevend was, dan was dat je eigen schuld, want je had je gedragen als een (mislukte) wolf.
  Dus, als je arm bent en hulpbehoevend, moet je voortaan meehuilen met de super-wolven om je dagelijks brood te krijgen.
  Dat is zo ongeveer het program van de Tea Party in de USA.
  Femke is kennelijk verleid door deze gedachtengang. Net zoals Pim Fortuyn zaliger.
  Ik zoek naar een betere weerlegging. Ik ben links en niet superieur.
  Maar we will overcome. Some Day.

 2. Volgende stap voor deze PvdA koekoek zal wel Libertarian zijn .. ”
  Feudalisme op de vierkante meter met de pretentie links en ‘vrijheidslievend te zijn “

 3. @Bakra
  Naar mijn weten noemt zij zich al lang “libertair” en heeft zij geen benul wat dit van oudsher in Europa betekent.

Reacties zijn gesloten.