Een felicitatie voor Indonesië

Ooit was het Koninkrijk der Nederlanden dankzij Overzeese Gebiedsdelen het grootste islamitische land ter wereld. Of is dat het land met de grootste islamitische bevolking?
De kennis van de godsdienst van het merendeel van de toenmalige bewoners van het Koninkrijk is nogal achteruitgekacheld sinds de onvermijdelijke soevereiniteitsoverdracht, die vier jaar na de onafhankelijkheidsverklaring plaatsvond. Ooit had “het koninkrijk in Europa” nog al wat kennis in huis, die, zoals het Nederland betaamt, natuurlijk wel samenhing met de oliewinning, in Indië en op het Arabisch schiereiland.

Welaan dan! Gefeliciteerd Indonesië. Ik zou van alles kunnen aantekenen over dat idee van “Van Sabang tot Merauke”, zeker als anarchist. Maar als Nederlander past mij terughoudendheid, die ik niet te betrachten had ten aanzien van Oost-Timor. Er was geen CIA bij de hand om te helpen bij het werven van fondsen voor het verzet tegen de genocidale terreur, waar ik mij voor ingezet heb, integendeel, ongekozen president Ford kwam met Kissinger op bezoek bij de al even ongekozen Soeharto om het groene licht te geven voor de bezetting van wat formeel grondgebied was van NAVO-bondgenoot Portugal.

Een enigszins evenwichtige benadering van “de oost”, het zit er nog steeds niet in in Nederland. De grootste lawaaimaker heeft nota bene zelf een “Indische” achtergrond, maar vergis u niet. Het rancuneuze racisme is niet door hem uitgevonden, hij is de gangmaker die de ruimte schept om de Asschers, Teevens en andere “democraten” hun abjecte plannen en bezigheden te laten uitvoeren. Het racisme komt ook tot uiting in de houding die het Nederlandse regime aanneemt tegenover Suriname. Bouterse is president! Hoort u het? Bouterse is tot president gekozen! Het bevalt u niet? Wat bevalt u eigenlijk wel? En dan de Eilanden. Een telefoontje en we kappen met u. In Indonesië zouden ze een gat in de lucht hebben gesprongen voor zo’n toezegging. Maar men was het telefoontje voor op 17 augustus 1945.

2 gedachten over “Een felicitatie voor Indonesië”

  1. Geweldig, zo raak geschreven! Vooral die laatste alinea…well done man!
    En…Indonesië, gefelictiteerd!

Reacties zijn gesloten.