Even “sociale woningbouw” leeg laten staan om verkeerde bewoners te weren: De Key

De Amsterdamse Architectenbuurt is een betrekkelijk nieuwe woonbuurt in het oostelijk havengebied – bij het voormalige slachthuis, net voorbij de voormalige arbeiders- en lagere-ambtenarenbuurt de Indische Buurt. Die laatstgenoemde buurt moet opgeleukt worden in het Marktgebeuren, u kent dat. Ik ben er opgegroeid, zoon van twee werkers bij de Bata, klinkt goed niet? Ja, ben nu academicus maar nog steeds min genoeg om mijn huis uitgesmeten te worden door de zogenaamde Woonstichting De Key, tevens cultuurmarxismecritici.

De Architectenbuurt moet opgewaardeerd worden want er wonen nu nogal wat – eh – ongeëmancipeerde vrouwen en homovijandige mannen, kortom, woestijnideologieaanhangers, zullen we het zo maar noemen namens De Key?

We hadden het er hier over in ander verband – maar wat is een ander verband eigenlijk – hoe zou het toch komen dat een “woonstichting” een hele woningbouwvereniging opkoopt en vervolgens als stichting ontdemocratiseert? Waarbij de top ongegeneerd en ongecontroleerd kan frauderen – denkt u dat die mensen achter de tralies komen trouwens? Vergeet niet dat de huisadvocaat van deze frisse stichting nu burgemeester van Amsterdam is.

Wij kregen een mail:

Woningbouwvereniging [-stichting! – red.] De Key beweert dat ze leegstand vermijdt. Dat is op dit moment absoluut niet meer het geval; De Key laat expres zoveel mogelijk woningen in onze wijk leeg staan.

Het afgelopen jaar komen er in mijn buurt, de Architectenbuurt, Amsterdam-Oost, Zeeburg, steeds meer sociale woningen (van De Key) langdurig leeg te staan. Dit geeft een heel onprettig gevoel en bovendien begrijp ik niet dat dit kan/mag met zoveel woningnood. De Key heb ik gemailed waarom dit is maar ik heb nog geen antwoord. [volgt een lijst van tien leegstaande woningen in een enkel blok] (..) Al deze huizen hebben geen ‘Te koop’-bord hangen. Op 1 na staan ze ook niet op internet te koop. De gemeente geeft als reactie dat De Key tijd nodig heeft om deze woningen in de verkoop te doen en op te knappen. De woning onder mij staat sinds eind juni 2011 leeg, staat niet te koop en er is door De Key ook geen enkel onderhoud aan gepleegd.
De SP zou de leegstand in de Gemeenteraad naar voren brengen maar ik heb nog geen reactie.

Er staat in de wijk nog veel meer leeg. Wat ik opnoem is slechts het topje van de ijsberg.

Kunt u hier iets aan doen? Kun u hier bijvoorbeeld melding van maken?

Bij dezen. De adressen worden doorgegeven aan mensen die er wellicht iets aan hebben – en nee, zelfs gratis hoef ik niet meer bij De Key te wonen…

4 gedachten over “Even “sociale woningbouw” leeg laten staan om verkeerde bewoners te weren: De Key”

 1. Die hele woningbouwboel stinkt. Ik huur van een kleine Stichting. Zonder reden te noemen kregen we op een vodje te lezen dat de opknapperij van de keuken, het buitenschilderwerk en de vervanging van de cv-ketels vijf jaar uitgesteld is geworden.

  Gemaild en gebeld tot ik een ons woog, weinig dus nog maar, maar ik heb maanden later nog steeds geen antwoord gekregen op mijn vraag waarom op een tienjarige planning ineens is bezuinigd.
  Ook het door mij gevraagde overzicht van de salariraria van de directie en bestuurders krijg ik niet.

  Wat me ook opvalt is dat er bij de rest van de bewoners totaal geen vragen zijn blijkbaar, “ja, wat doe je eraan” is wel de meest woeste reactie totnogtoe.

  Is er een snelle methode om mensen weer uit hun lethargie te krijgen?

 2. Ook in Amsterdam ZO staan woningen van de Key leeg,soms al erg lang,inderdaad hoe is dit mogelijk??

 3. Bij de Key stinkt het al heel lang.
  Een van de vorige directueyren durft glashard te beweren dat de twee(!) grootste appartementen in 1 van de gebouwen langs de Alexanderkade maar door hemzelf en zijn vriendin zijn betrokken omdat er op dat moment geen behoefte was aan zulke oppervlaktes onder de Amsterdamse bevolking Dat was in de tijd dat die woningen als Premie C woningen weggingen voor 179.000 gulden voor rond de 100m2 per stuk.
  Meneer en mevrouw wonen gezellig naast elkaar op de bovenste etage zonder buren met een lift die uitkomt in een prive hal om het zo maar te zeggen

 4. Paar jaar geleden is daar overigens onderzoek naar gedaan via een interview in de VK. Daarin werd de opnieuw beweert dat die woningen niet verkocht werden ondanks de wachtlijst van duizenden die zich hadden ingeschreven op die zes woontorentjes

Reacties zijn gesloten.