Euthanasie moet structureler worden toegepast

euthanasie-poster-nazis
EUTHANASIEPOSTER VAN DE NAZIS
“HET IS OOK JOUW GELD”

De zorg wordt onbetaalbaar genoemd en vrijwel iedereen is dat gaan geloven. Waarom dat grote onzin is laat ik nu maar even voor wat het is, het is een keuze voor of tegen een nieuwe JSF bijvoorbeeld. Ik schreef al eerder over “de ethiek van medici in duistere tijden”. Vandaag las ik een berichtje waar ik van gruw:

Steeds meer Nederlandse ziekenhuizen richten een speciaal team op voor de zorg in de laatste levensfase van patiënten. In deze zogenoemde ‘palliatieve zorgteams’ spreken zorgverleners vroegtijdig met patiënt en familie over moeilijke beslissingen en wensen rondom het levenseinde.

Mooi hoor, prachtig. Hulp bij al die moeilijke beslissingen. Wat zijn we toch een heerlijk modern land. Alles is bespreekbaar. Frans Baar is directeur van de Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg en ziet vooral het bestuurlijke draagvlak toenemen:

“Vanuit steeds meer ziekenhuizen komt de vraag naar een meer gestructureerd programma voor palliatieve zorg.”

Mijn eerste reactie was brrrr… we gaan iets regelen waar wat mij betreft helemaal geen regels of programma’s voor mogen zijn. Ook op mijn brief aan de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE) kreeg ik nooit antwoord. Mevrouw de hooggeleerde ethicus Dupuis van de VVD (jaja, zie ook link boven) riep ik in dat schrijven op om antwoord te geven op mijn vraag: Beseffen jullie dat het heel raar is om een vrouw aan het woord te laten in jullie blad, die het liefst de hele zorg zou wegbezuinigen? Is dat niet iets waar jullie als vereniging eens aandacht aan moeten gaan besteden?

Nou, de NVVE begeeft zich uiteraard niet op politiek ijs, want ze willen de schijn van een humane club blijven houden. Goed, verder in het artikel:

Verzekeraar Achmea juicht het ontstaan van palliatieve zorgteams in ziekenhuizen toe. Mariska Koster, longarts en medisch adviseur bij de zorgverzekeraar: “Als je goede palliatieve zorg levert, neemt het aantal behandelingen dat niets toevoegt af. Dat is beter voor de patiënt, zijn naasten en voor de zorg.”
Het laatste levensjaar van mensen is vaak een duur levensjaar. Volgens Douma wordt met zijn palliatieve team gemiddeld 1200 euro per patiënt bespaard. Koster vindt het belangrijk om in de laatste levensfase te kijken welke zorg nog gepast en efficiënt is. Achmea kijkt momenteel hoe ziekenhuizen kunnen worden gecontroleerd op de manier waarop zij de palliatieve zorg organiseren.

Kijk toch eens, er is zelfs een berekening gemaakt. Het scheelt 1200 euro.., en Achmea gaat controleren of het wel goed geregeld wordt, ze juichen zelfs. Dat scheelt weer geld voor de hardwerkende Nederlanders. Lekker meegenomen ook die 1200 euro voor de winstcijfers van Achmea.

Hoe ziek moet je zijn om dit te willen berekenen. Hoe ziek is een “samenleving” die dit toelaat. Weg met die stervende hap, de rest van de oudjes en onvolwaardigen eerder laten overlijden dat volgt later wel. Glijdende schalen, kanteldenken, de geesten zijn er ziek genoeg voor.

Waar blijft de volkswoede?? Trek die bestuurders uit hun stoelen, neem de zorg zelf weer in handen, laat ze opzouten met hun Markt. Of wil het VOLK dit?

14 gedachten over “Euthanasie moet structureler worden toegepast”

 1. Als vrijwilliger in de terminale thuiszorg heb ik nog weleens met dit onderwerp te maken.
  En m.i. is het de zaak van , uitsluitend, de patiënt en zijn familie..
  Ik gruw van het idee dat de kerken, ook mijn kerk, de patiënt euthanasie willen ontzeggen.
  Ik gruw van het idee dat de zorg de patiënt euthanasie wil opdringen.
  Maar het is te erg voor woorden dat berekend word wat een patiënt in zijn laatste levensfase kost.
  Hoeveel zieker kan onze samenleving worden?
  En wordt het geen tijd om euthanasie toe te passen op de regering en de bedenkers en rekenkundigen van dit plan?

 2. Volks-woede ?? In Nederland ?? die afgestompte gedegenereerde doodlopende weg in de evolutie ?? waar Hart van Nederland de opinie van de meerderheid bepaald en men ondanks alles VVD blijft stemmen … ?? Volkswoede kan hier alleen als je grote hoeveelheden speed en coke in het drinkwater meng en dan zijn het waarschijnlijk nog de moskeeën en de allochtone winkeltjes die het slachtoffer worden ..

 3. @1:

  [ En wordt het geen tijd om euthanasie toe te passen op de regering en de bedenkers en rekenkundigen van dit plan? ]

  Hoe begrijpelijk ik je emoties ook vind, laten we svp niet vervallen in dezelfde smerige drek en methodes als die van hen.

  Zie de longarts Mariska Koster, adviseuse van Achmea, kletsen over al het goede van dit plan ook in verband met de kosten, het zal je arts maar zijn zeg.

  http://nos.nl/video/532684-steeds-meer-consultatieve-palliatieve-zorgteams.html

  Maar de bestuurders krijgen wél flinke salarisverhogingen.
  Mooi hè? Kan die 1200 euro per bespaard geval direct de zakken van die smeerlappen in:

  “Schrik over salarissen Achmea”

  http://nos.nl/artikel/486404-schrik-over-salarissen-achmea.html

 4. @ 3 Misschien had ik het iets anders moeten uitdrukken.
  Maar als het om mensen gaat vraag ik niet wat het kost of wat het schuift.
  Donderdag nacht zit ik gewoon naast een mens in nood, ik ken hem nog niet, maar het is onrechtvaardig om deze mens lastig te vallen met zaken die hem alleen aangaan.

 5. 1200 euro is niets in die wereld. Ik kreeg nog de rekening toegestuurd van de dag dat mijn moeder in het ziekenhuis opgenomen werd wegens bloedvergiftiging (de arts had nagelaten haar bloed te controleren, ze was toch al zo oud (in de 90 maar volledig bij) en zou niet lang meer te leven hebben bla,bla) een dikke 5000 euro. Zij overleed dezelfde nacht. TERING-TYFUS-KANKERZOOI en ik vloek zelden.
  Ik geloof niet in complotten, maar deze lui samen met pensioenfondsbelangen, bepalen me teveel wat er in Nederland gebeurt.

 6. @1 Tweetacteneur,

  “Ik gruw van het idee dat de kerken, ook mijn kerk, de patiënt euthanasie willen ontzeggen.
  Ik gruw van het idee dat de zorg de patiënt euthanasie wil opdringen.”

  Raak uitgedrukt.

 7. @5:

  [ pensioenfondsbelangen ]

  Inderdaad, ik zal Achmea eens schrijven en vragen of ze het aantal maanden dat iemand korter pensioen krijgt ook hebben meegerekend. Misschien is het werkelijke bezuinigingsbedrag wel veel hoger dan 1200 euro. Ze zijn er ziek genoeg voor om daar een “normaal” antwoord op te geven.

 8. @7: Je krijgt op die manier toch geen antwoord en dat zal waarschijnlijk je ‘woede’ alleen maar voeden. Wees eens ‘links’ en DOE iets, in plaats van dit nutteloze gejeuzel.

 9. Dit is vast iets van de reli maffia. Wij als ouderen (64 en 71 jaren jong of oud) willen zelf ons levenseinde bepalen en niet een of andere reli idioot. Wij kiezen voor euthanasie en willen niet langer lijden dan noodzakelijk is. Vast ook nog een stuk goedkoper. En liefst thuis, maar dan is de thuishulp natuurlijk al helemaal wegbezuinigd en moet ik gebruik maken van netwerken die we niet hebben. Kinderen wonen niet in de buurt en hebben hun eigen leven en een baan.

 10. @ 9 ik zit in dezelfde situatie maar ontdekte dat hier in de buurt een algemene hulpdienst is.
  een vrywilligers organisatie waar ik voor euro 10 lid van ben geworden.
  verder heb ik begrepen dat je om onnodig lyden te besparen je by gezonheid al contact op moet nemen met je huisarts.

 11. @9: Rode Sjaan:

  Over niet al te lange tijd moet een en ander zelfs al vóór de geboorte zijn geregeld. Toestemming om te mogen baren wordt slechts dan gegeven, als de aanstaande ouders garant staan voor het feit dat het kind nooit en te nimmer een cent zal kosten aan de maatschappij. De Staat behoudt zich het recht voor om een kind of volwassen mens te doden dat “tot last van” de gemeenschap dreigt te komen als het persoon niets meer toe te voegen heeft aan het economisch systeem.

 12. Achmea blijft een van de meeste rare verzekeraars. Ik ken iemand die d’r dankzij de fusie met Agis ‘gedwongen’ voor werkt en die is daar niet blijf mee.

 13. Dat NVVE in haar blad Heleen Dupuis vrij baan geeft is logisch. Ze was van 1981-1985 voorzitter van NVVE. en NVVE volgt nog steeds een weg die Dupuis bevalt.

 14. De weg naar eugenetica, eerst zijn het de ouderen en ongeneeslijke zieken…

  Mijn zoon, toen nog 15 jaar oud, kreeg tijdens engelse les het boek Of Mice and Men van John Steinbeck voorgeschoteld. Puur eugentisch leesvoer. Het mag duidelijk zijn hoe scholen meewerken aan de indoctrinatie van onze kinderen (niet dat dit iets nieuws is, ook ik ben er slachtoffer van geweest en mijn ouders voor mij.)

  En nu maar hopen dat we (de wereldbevolking) dit tijdig inzien en tegenhouden. En niet middels een revolutie, na een revolutie volgt immers een dictatuur (geschiedenis en nu ook gaande in oa Egypte).

  “I’m mad as hell and I’m not going to take this anymore!”

Reacties zijn gesloten.