Europa: ontsnappen uit lethargie? Het begint te lopen

Is in dit stuk de wens de vader van de gedacht of begint het echt “te lopen”? “Het weekend dat Europa rechtop ging staan”:

Wat er nu gebeurt, suggereert dat er zich in de toekomst nieuwe convergenties zullen voordoen tussen de twee ‘sterrenstelsels’ in de antikapitalistische strijd. Aan de ene kant zijn er de bewegingen die vandaag fundamentele kritiek formuleren op het institutionele politieke systeem in de Europese landen (zoals de indignados in Spanje bijvoorbeeld).

Aan de andere kant staan de organisaties die eigenlijk deel uitmaken van het systeem (de linkse politieke partijen en de vakbonden), maar die zich in toenemende mate afzetten tegen de besparingsdrift die de Europese leiders onder druk van de trojka en de begrotingsdiscipline aan hun bevolking opleggen.

Er zijn zeker grote culturele verschillen tussen beide groepen, ook tussen de generaties die aan de protestactiviteiten deelnemen, zelfs op het vlak van waarden en het belang dat aan ideologieën wordt gehecht. Beide hebben elkaar echter nodig om hun projecten mogelijk te maken. Beide worden immers geconfronteerd met hetzelfde fenomeen: de gijzeling van de politiek door de financiële oligarchie (dewereldmorgen).

2 gedachten over “Europa: ontsnappen uit lethargie? Het begint te lopen”

  1. Er zijn zeker grote culturele verschillen tussen beide groepen, ook tussen de generaties die aan de protestactiviteiten deelnemen, zelfs op het vlak van waarden en het belang dat aan ideologieën wordt gehecht.

    Er is niets zo praktisch in de strijd als een duidelijke ideologie.

Reacties zijn gesloten.