Etiket op halalvlees, opkomen voor dierenrechten of moslim pesten?

Wat ik hier mis is ook een etiket voor kosjer geslacht vlees, dat gebeurt op dezelfde wijze als halal slachten. Voor echt kosjer slachten moet een ingewijde rabbijn aanwezig zijn bij het slachten en dan mag het vlees kosjer heten. Maar als er wel op de kosjere manier  geslacht wordt zonder zo’n rabbijn er bij, hoeft er geen sticker op. Snapt u hem nog? Voor de hele officiële manier is er al een etiket ‘ksjr’, maar dat is zelden te zien in Nederland.

Proefdiervrij gaat er heel wat serieuzer mee om en benoemt allebei de vormen.

Kortom, PVV scoort nu ook al bij dierenliefhebbers op een onverantwoorde manier. Hoewel, de echte dierenliefhebber is misschien wel vegetariër en Henk en Ingrid gaan toch voor de bio-kilo-knallers en zal dat hele dierenwelzijn een worst zijn (al dan niet kosjer/halal).

23 gedachten over “Etiket op halalvlees, opkomen voor dierenrechten of moslim pesten?”

 1. כשר – kasjr – als het er op staat zal het zo zijn. In Nederland meestal import (ben het hele verhaal al tegengekomen in verband met het Echte Amsterdamse Zuur). :mrgreen:

  En precies om de redenen die je al schetst: het kiloknallervolk zal het ene bal jeuken ,al hebben ze natuurlijk sooooooooo’n hartje en kennen ze helemaal niet tegen verhalen over sielige diere.
  Maar die kiloknallerspullen hebben toch ook helemal niets met dieren te maken.
  En heb jij ooit halal slavinken geizne? Nou dan!

  Ik vind hetook buitengewoon betreurenswaardig dat de PvdD die beter zou moeten weten meedoet met deze uiterst dubeuze regelgeving.

 2. Kosjer vlees hoeft dus niet geëtiketteerd hoewel het kosjere slachten op dezelfde manier gaat: met een halssnede en zonder verdoving? Raar hoor. Maar dat is waarschijnlijk net zoiets als het keppeltje dat volgens PVV-kamerlid Hero Brinkman niet tot de ‘kopvodden’ gerekend kon worden, omdat ‘Joden behoren tot onze Joods-christelijke cultuur’. Ik denk dat we moeten aannemen dat het dus bij kosjer slachten eigenlijk gaat om joods-christelijk slachten en bij slachten op de islamitische wijze om een uiting van een barbaarse cultuur/ c.q. dierenmishandeling.
  Heel griezelig, vind ik dit. Vooral omdat een meerderheid van de Kamer meegaat met deze waanzin. Wat is het volgende? Stickers met het opschrift ‘Koop niet bij islamitische slagers’? Naar analogie van de nazi-kreet van weleer ‘Kauft nicht bei Juden?

 3. Kosher slachten werd ook vrij snel verboden in Duitsland in de jaren ’30.

  Dit is gewoon een ordinaire treiterij

 4. @Abu en anderen: Qua technisch bestaat er vrijwel geen enkel verschil tussen kosjer slachten en halal slachten. Het is de zelfde methode, met een vlijmscherp mes de halsslagaders doorsnijden, zodat het dier, (dat al ondersteboven hangt), vrijwel onmiddellijk het bewustzijn verliest en binnen enkele seconden geen bloed meer in de hersens heeft. Dit gebeurt onverdoofd, hoewel ik laatst ergens las dat sommige halal geslachte koeien tevoren wel worden verdoofd.

  Het verschil is echter dat de kosjere slacht een – laten we zeggen – oud ambacht is, dat maximaal een keer per week wordt uitgevoerd in Amsterdam voor koeien, en misschien een keer per week in België voor de kippen. Hierbij komen sommige koeien en kippen niet door de selectie, omdat ze bijvoorbeeld een gebroken been hebben, of een plekje of bloedinkje ergens. Dat zijn ‘rituele’ redenen om een dier af te keuren. Het voor het overige volledig eetbare dier gaat vervolgens naar de ‘gewone’ slager.
  Daarnaast is het zo dat joden ook van een volledig goedgekeurd dier alleen de ‘voorkant’ eten, en niet de voor de vleeseter lekkere stukken van de billen en de benen. Sommige consumenten eten dus een stukje kosjer geslacht vlees van de achterkant van een kosjere koe, of van een ”ritueel afgekeurde” koe, maar omdat het om drie koeien per week gaat of zo, is de statistische kans dat je juist dat stukje biefstuk in handen krijgt, natuurlijk te verwaarlozen.

  Bij de halal slacht werkt het net min of meer hetzelfde, alleen wordt er veel meer halal geslacht. De groep halal-consumenten is immers veel groter, dus is de kans dat er halal geslacht en vervolgens om rituele redenen afgekeurd vlees bij bijvoorbeeld de C1000 terecht komt, wel iets groter.

  Is het een probleem dat het op het etiket komt te staan? In onze huidige maatschappij rennen we van de ene symbolische krenking van ons gevoel van goed en kwaad naar de andere, en af en toe komt het onverdoofde slachten voorbij. In het kader van dat niet-onverdoofd geslachte dieren het helemaal te gek hebben.

  Dit gedoe met de etiqettering was al voorspeld. Het is indirect de schuld van de Tsjechische premier, die in 2009 de ondertekening van het Verdrag van Lissabon tegen hield, omdat-ie nog wat goodies voor de Tsjechen wilde uitonderhandelen. Hierdoor is een moderne, diervriendelijke regeling voor de slacht van alle vee- en pelsdieren in de EU niet in laatste instantie door het EU-parlement goedgekeurd, maar in laatste instantie vastgesteld door de ministers van landbouw. Het EU-parlement had besloten dat de etiqettering niet hoefde, maar de ministers van Landbouw hadden hun eigen overwegingen en onderhandelingsdingen, en gaven dit punt weg aan de afzonderlijke EU-landen. Per land kan men hier nu zelfstandig over beslissen, en in dit gat zijn de Partijen voor respectievelijk de vrijheid en de dieren gestapt.

  Voor het geval jullie nu denken dat de Boze Heks helemaal gek is geworden – dit is een onderwerp dat ik al een tijdje volg.
  Voor de ware liefhebber: lees mijn allereerste blog op kandigol.wordpress.com of mijn eerste blog op nieuwemoskee.nl. Gaan beiden ook over kosjer en halal slachten.

 5. De hals doorsnijden was tot voor kort een standaard manier van slachten op boerderijen en ook voor veel slagers in Nederland. De grootvader van een vriend van mij slachtte zijn varkens nog op die manier als het voor eigen consumptie was.

  Slachten kan je niet heel veel leuker maken.

 6. @6 Boze heks

  Het kan allemaal simpel opgelost worden als Halal vervangen wordt door het etiket ritueel geslacht. Dan heb je niet de discussie Halal/Kosjer.

 7. een moderne, diervriendelijke regeling voor de slacht van alle vee- en pelsdieren

  Diervriendelijk slachetn.
  En ze menen het nog ook, hoor 😥

 8. #10, ja diervriendelijk slachten, dat is er niet. Slachten is doden en in onze maatschappij zo goedkoop mogelijk. 🙁

  #9 Vind ik een goede suggestie.

  #6, wat mij stoort is dat er alleen ophef is over halal slachten. Dat kosjer niet wordt genoemd, terwijl het hetzelfde is. Zoals de PVV het brengt, wordt het door hun volgers weer opgepakt als iets waar ze mee kunnen zieken. Ik vind het geen symbolische krenking, ik vind het een verdere onnodige stigmatisering.

  En verder wordt er natuurlijk helemaal niet gepraat over hoe de vleesverwerkende industrie met de levende dieren omgaat. Kippen worden levend in de plukmachines gehangen. Zoals al in de eerste zin gezegd, diervriendelijk slachten bestaat niet. Het is en blijft doden van dieren. Vaak bruut en wreed.

 9. Volgens mij is die Marcel een vette trol. Hé Marcel, wat schuift dat nou eigenlijk? Je booreltafelgebral zoals in 14? Hoeveek heb je er al op? 😆

 10. Abdul is denk ik gek op ritueel slachten, anders reageert hij niet zo gestrest… en hoeveel heb jij er al op??..
  genoeg zo te lezen!!..en het is trouwens hoeveel, dus niet HOEVEEK….en borreltafelgebral, dus niet BOORELTAFELGEBRAL…proost…

 11. Marcel Schreef:

  Een etiket is geen verkeerd idee, want dan kun je lezen dat het dier bij volledig bewustzijn en zonder verdoving zijn strot is doorgesneden…. lekker barbaars!!…Welk volk ook op deze manier hier in ons land wil slachten, moet aangepakt worden…zo snel mogelijk een verbod op dit soort ziekelijke praktijken, bevalt het je niet?.. ga dan maar lekker terug naar je eigen land..

  Precies wat Hitler over Kosher slachten zei …
  Marcel , nu heb je waarschijnlijk nog nooit eerlijk handenwerk gedaan ( want je claim altijd dta Allochtonen niet werken ) maar ik zou je eens aanraden te gaan kijken in een slachthuis hier in Nederland . Kippenslacht gebeurt onverdoofd , ze worden ondersteboven aan een soort lopende band gehangen en een machine hakt de koppies eraf .. als een kip de kop net op dat moment haar kop intrekt worden de veren er levend afgeschroeid , mocht ze dat nog overleven dan word ze eveneens levend van de ingewanden ontdaan … En Koeien en Varkens die tijdens transport een poot breken ?? die worden gewoon naar die humane Penschietplaats toe geranseld … Daarnaast zijn er in Nederland nooit de aanpassingen gedaan aan de omgeving van de slachthuizen die er in de USA naar aanleiding van het werk van Temple Gradin vaak wel zijn gedaan , dus is de tocht van volgepropte vrachtwagen naar schietplaats een groot “House of horrors ” voor slachtdieren ….

 12. @ Bakra, wat je beschrijft klopt. Daar gaat die nieuwe EU-regelgeving dus over, dat dat beter en ‘diervriendelijker’ verloopt.
  Wat betreft het kosjer en halal slachten is het slachten van een dier dat onderweg al een been heeft gebroken, dus verboden. Het dier moet in goede gezondheid op de plek van bestemming arriveren, en dus op een goede manier worden vervoerd.

  @Arnold J. Natuurlijk is het een ironische situatie om het over diervriendelijk slachten te hebben, maar je hebt zelfs in het slachten nog diverse mogelijkheden om dat met een minimum of een maximum aan dierenleed te doen.
  Ons probleem als mensheid is dat we nu eenmaal door de evolutie in de mal van het omnivoor zijn, zijn gedrukt. Niet ieder van ons afzonderlijk, maar iedereen bij elkaar wel. Het is heel moeilijk om het eten van vlees helemaal tegen te gaan, aangezien we mondiaal gezien nu eenmaal vleeseters zijn, als diersoort. Foutje van de evolutie, maar het is nu eenmaal zo. 🙁

  Nu kun je dat wegstoppen en je vingers in je oren stoppen en la-la-la doen, maar je kunt je bewustzijn hiervoor ook vergroten. Wat er aan de hand is bij het kosjer en halal slachten, is dat de vleeseter goed op het netvlies heeft wat er gebeurt, waarbij dierenwelzijn en dierengezondheid in de hele ‘keten’, om maar een modewoord te gebruiken, een rol speelt. Een uiteindelijk te kleine rol om al die beesten die wij uiteindelijk opeten, te redden, maar wel een groter bewustzijn. Als je dan toch bezig bent een lijk te eten, realiseer je dan dat het een lijk is.

  Ík zou zelfs de bewering aandurven dat je beter halal vlees kunt eten, dan mechanisch geslacht vlees, aangezien er bij de halal slacht meer controle is. Ook al wordt het dier niet eerst verdoofd, heeft het alles wel beschouwd misschien wel een iets minder naar einde. (Maar met een slag om de arm, want ik zou eigenlijk eens op reportage moeten naar een halal slachthuis om dat met mijn eigen ogen te zien.)
  Er is in joodse kring een beweging voor eco-kosjer eten, die juist aan dit bewustzijn ook veel aandacht geeft. En als ik me niet vergis, komt dat ook steeds meer naar voren in moslimkringen.

 13. Het gekke is dat veel mensen de Halal wijze van slachten als dierenmishandeling zien. Dit terwijl het er in de grote slachthuizen ook echt niet zo diervriendelijk aan toe gaat. Halal slachten betekent een dier dat een goed leven heeft gehad op een waardige manier slachten, bewust en respectvol.

Reacties zijn gesloten.