Het ESM; hoe en waarom (niet)?

Ok, ‘in opdracht van vaste reageerder Theo Gerris‘ (en omdat hij er zelf vooralsnog geen ingezonden stuk over schreef), ga ik proberen samen te vatten wat ik hier en daar begrepen heb van het ESM en de implicaties ervan. Lees voor meer volledige informatie de gelinkte artikelen, ik wil hier juist een zo beknopt mogelijk overzicht van de belangrijkste punten geven.

Ten eerste is het ESM géén door ‘Brussel’ opgericht orgaan, maar op initiatief van diverse individuele landen opgericht.

Vooral dit stuk van Ad Broere legt tamelijk helder uit (zij het met een gebrek aan witregels in de tekst) wat het ESM inhoudt, waarom het opgericht is en wat eraan vast zit.

Ad Broere over de reden van het ontstaan van het ESM:

Als zogenaamde oplossing voor het schuldenprobleem wordt Griekenland bedolven onder een nog hogere schuldenberg. Bankiers verdienen honderden miljoenen aan deze leningen. Het ESM is onder andere bedoeld om verliezen op dergelijke leningen automatisch op de euroburgers af te wentelen. Die bedragen worden dan rechtstreeks door het dagelijks bestuur van het ESM (de Raad van Bewind) opgeëist uit de staatskassen van de eurolanden.

Het ESM is een permanent noodfonds voor de Eurozone. Het werkt met belastinggeld en moet in de loop van de tijd door de euroburgers betaald worden zodra het ESM er om vraagt.

Met dit kapitaal kan het ESM 6,6 keer zoveel geld inlenen en vervolgens weer uitlenen aan banken in nood en aan eurolanden die in financiële moeilijkheden verkeren. Het ESM functioneert dus tevens als een bankinstelling, maar heeft géén bankvergunning nodig, en valt dus ook niet onder de financiële toezichthouders voor banken.

Het ESM bestaat onder andere uit zgn. gouverneurs, de ministers van financiën van deelnemende landen.
Belangrijk is de volgende passage van Ad Broere daarover:

Minister De Jager:
Ik wil ten slotte graag benadrukken dat de immuniteiten en voorrechten geen invloed hebben op de verantwoording die een vertegenwoordiger van een land in de Raad van gouverneurs, als lid van de regering, moet afleggen aan zijn parlement.

Ad Broere:
Minister de Jager heeft kennelijk niet begrepen, dat de regels van het internationale verdrag voorrang hebben boven nationale wetten en regelgeving. En als artikel 34 van het verdrag zegt, dat de gouverneur een geheimhoudingsplicht heeft, dan houdt dat in, dat hij geen verantwoording af kan leggen.”

Dat merkt Minister de Jager uiteindelijk zelf ook op:

… over de parlementaire controle op het ESM wil het kabinet benadrukken dat de vormgeving van deze controle een nationale aangelegenheid is die geen onderdeel uitmaakt van het ESM-Verdrag.”

Ja, en dát is wel zeer bedenkelijk natuurlijk.

Ook de SP, tegenstander van het ESM, lijkt dit niet te beseffen als ze zegt:

 “Het bestuur van het ESM zal namelijk volgens afspraak bestaan uit de ministers van Financiën of hun plaatsvervangers. Lidstaten kunnen op elk moment hun afgevaardigde vervangen. De Nederlandse regering zal zich dus ten allen tijden moeten verantwoorden indien ze al dan niet instemt met een hulppakket of ophoging van de eigen middelen.”

De in mijn ogen belangrijkste punten van Ad Broere:

Het ESM is dus:

 • Een fictief bestuursorgaan, dat onbegrensd belastinggeld op kan eisen, zonder democratische invloed op de bestedingen, zonder democratische controle op de besluitvorming, zonder verantwoording door het niet-democratisch verkozen bestuur (formeel wel, maar door de geheimhoudingsplicht ineffectief gemaakt).
 •  Een bank, die geen bankvergunning nodig heeft, hoewel deze bank duizenden miljarden euro’s zal kunnen beheren
 • Een bank, die niet gerechtelijk vervolgd kan worden en waarvan het bestuur en alle medewerkers verregaande immuniteit genieten (zie ivm dit punt ook het filmpje waaraan de SP in hun reactie denk ik ook refereert, maar wat enigszins te simpel gesteld is volgens hen

 

 

16 gedachten over “Het ESM; hoe en waarom (niet)?”

 1. Ook dank Laurent.

  Ik heb de idee dat ESM een bank die dus geen bank is om noodlijdende systeem banken overeind te houden… Doet denken aan de alom verspreide tentakels van Gold man Sachs principes , vooral het gebrek aan toezichthouders ,genoemde immuniteit ESM als EU Koning over de Europese volkeren ..
  Hoe kan de burger dergeljks nog als voor ons aller goed vertrouwen … …

  Ik had al eerder op NRC reacties gelezen dat als burgers op de hoogte van de the ins and outs over deze ESM bank waren, men zich rot zouden schrikken
  Een beetje gespeurd en ik kwam tegen dat Jelle Brandt Corstius op K@B gezegd zou hebben zich gewongen te voelen op 12 sept, SP/Pvvd/PVV te stemmen ..
  Ik weet niet of dat dan nog helpt om dit a democratisch bancair gedrocht een democratisch gezicht te geven……, the dead line is toch ergens in juli ….

  Waar was en blijft de media aandacht , voorlichting vanuit onafhankelijke journalistiek?
  Vandaag een stukje Buitenhof gezien, het staat me bij dat banken run een gevaarlijk woord was..
  kortom, ik heb de petitie getekend

 2. @3: “Doet denken aan de alom verspreide tentakels van Gold man Sachs principes , ”
  Dat klopt: Mario Draghi, sinds november baas van de ECB, is afkomstig van Goldman Sachs en zit hierachter. Meerdere Europese ministers van financiën komen van Goldman of een zuster daarvan…

  “Waar was en blijft de media aandacht , voorlichting vanuit onafhankelijke journalistiek?”
  Daar zit je nu naar te kijken. Dat is de kracht van het internet… *grom*

 3. We hebben de mijlpaal 10.000 handtekeningen bereikt.
  Nogmaals, steun de petitie AUB.

 4. Spanje heeft al om hulp gevraagd om haar banken overeind te houden,en Italië wil ook een stukje van de taart,tel daarbij Griekenland op, die drie landen moeten ook een bijdrage leveren aan het ems,zo zie je maar weer hoe bizar dit fonds in elkaar zit,zo arm als kerkratten,maar wel een bijdrge moeten levere,waar halen ze dat geld vandaan??,er is een bepaalde groep elite die gruwelijk veel geld verdiend aan deze ellende als de bankdirecteuren hun bonusjes maar krijgen,kan de bevolking verrekken, dat is het grote manco aan dit systeem,en onze goudeerlijke politicie,enkele goede nagelaten houden dit in stand, dit redden we niet met 40 miljard. Te bizar voor woorden

 5. Laat iedere nederlander die eerst via verkieziingen wil meebeslissen over zo iets ingrijpends als het ems, wat nooit door een demissionair kabinet had mogen worden besloten,als stil protest de nederlandse vlag hafstok hangen!!! Omdat de democratie in ons land vandaag is overleden!!!

  Zegt het voort,echt het voort, roep via het net iedereen op om op deze maniezijn ongenoegen kenbaar te maken,laat deze aktie zich als een olievlek over Nederland verspreiden

 6. @Theo, ben ik het met je eens maar dit is net als de camera toezicht overal en privacy beperking, het komt wel of je het wil of niet. Onze systeem ontwikkelt zich steevast de totalitaire kant op, aangestuurd door de vermogende elite.

 7. 13
  nexus m.
  Dit is nu de reden dat ik Pechtold nog gevaarlijker vind dan Wilders.
  Alleen jammer dat velen het niet zien.

 8. Mijn diepe overtuiging dat straks alleen uit de linker kant enige verandering in dit beleid zou kunnen komen, doch zijn de meeste die de warme zetels nu in het Tweede Kamer vasthouden gewoon salaristrekkers.

 9. 15
  nexus m.
  Alleen de SP is op de goede weg om uit de crisis te komen.
  Maar gaat nog lang niet ver genoeg.

 10. @#12 De globale economische rollercoaster dendert voort, ik verwacht geen wonderen van een paar handtekeningen of welk een politiek partijtje.

  Of we blijven op de rails en onze zakken vliegen misschien leeg, uithuilen, opnieuw beginnen en zoals onze opa’s en oma’s van onze luie reet de barricaden op voor normale voorzieningen.
  Of we vliegen uit de bocht en als de hemel naar beneden valt hebben we allemaal een blauwe pet.

Reacties zijn gesloten.