Erdoğan en Rutte op de vuist

Het kabinet heeft besloten de Bezorgde Burger een bot toe te gooien door het vliegtuig van de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu te verbieden te landen in Nederland. Uiteraard heeft dat volgens Rutte niks met de komende verkiezingen te maken, maar alles met een “mogelijke verstoring van de openbare orde”.  Çavuşoğlu wilde in Nederland campagne voeren voor een ja-stem tijdens het Turkse referendum over het vergroten van de bevoegdheden van president Erdoğan.

Erdoğan heeft inmiddels op hoogst originele wijze gereageerd door te dreigen met landingsverboden voor Nederlandse vliegtuigen in Turkije. Verder zijn Nederlanders volgens Erdo nazi’s en fascisten.

Het landingsverbod is natuurlijk stuitend hypocriet, maar de Turkse regering heeft wat betreft de escalatie van dit conflict zélf ook kilo’s boter op het hoofd. In een interview met CNN dreigde Çavuşoğlu met politieke en economische sancties tegen Nederland wanneer hij geen toestemming zou krijgen om in Nederland campagne te voeren. Uiteraard droeg dat optreden niet echt bij aan de verbetering van de sfeer. Een diplomatieke rel komt de Turkse regering ook helemaal niet zo slecht uit: niets verenigt mensen zozeer als een externe vijand.

1 gedachte over “Erdoğan en Rutte op de vuist”

  1. Pingback: De Turken komen! | Krapuul

Reacties zijn gesloten.