En zo helpt Halbe Zijlstra het land naar de ratsmodee

Staatssecretaris Halbe Zijlstra stopt met de financiering van postacademische instituten in de kunstwereld. Achter dit besluit schuilt een vreemde logica.

Een brief van Edwin Gardner, onderzoeker aan de Jan van Eyck Academie, aan Halbe.

En nog een schrijven aan Halbe, dit keer over zijn subsidiesnoeien (eigenlijk rooien) in de provincie, met name in de provincie Noord-Brabant.

Als de plannen van staatssecretaris Halbe Zijlstra doorgaan, verwordt een groot deel van Nederland tot een cultureel niemandsland.

Dan nog een laatste van Melle Kromhout van hard//hoofd, dagelijks online tijdschrift voor kunst en journalistiek .

Mijn woede rond de cultuurbezuinigingen richt zich primair op dit totale gebrek aan respect, inlevingsvermogen en begrip; niet alleen van Halbe Zijlstra, maar van het hele kabinet. Het volstaat ook niet om dit op het bordje van de PVV te schuiven, de VVD en het CDA zijn net zo goed debet aan de tendentieuze oversimplificaties die hardwerkende, vaak sappelende mensen wegzetten als uitvreters. VVD en CDA vormen nog altijd de regering, en laten we vooral hen aanspreken die de besluiten daadwerkelijk maken; die dus ook de macht hebben ze niet door te voeren. De VVD en het CDA zijn de schuldigen, de PVV heeft het vuur slechts met succes aangewakkerd.

Maar zolang mensen het land niet plat gooien, zal er gewoon gedaan worden wat dit onzalige kabinet giechelend zit te bedenken in hun achterkamertjes en zal de burger én moeten betalen én moeten ondergaan. Kortom, met zijn allen zijn we gewoon de lul. Zolang we er niets tegen doen.

13 gedachten over “En zo helpt Halbe Zijlstra het land naar de ratsmodee”

 1. Ik lees net op Teletekst dat immigranten zich aan de Hollandse Identiteit moeten aanpassen. De Hollandse Identiteit in de vorm van Hollandse Cultuur en Hollandse Landschappen wordt intussen met grof geweld geëgaliseerd. Het Hollandse Landschap mag op zelfs op dat van Belgie gaan lijken. Wat blijft er nog over voor immigranten om zich aan aan te passen?

 2. Prima idee van ons kabinet,het moet maar eens uit zijn met al die onzinnige subsidies op die zogenaamde cultuur.Eindelijk een kabinet die een eind maakt aan al dat gegraai.Als men cultuur wil subsidieren dan doet men dat maar uit de pot ontwikkelingshulp.Dat is meer dan 6 miljard euro per jaar
  Mijn belastinggeld.Ik ben trots op dit kabinet.

 3. Ruud Beijer Schreef:

  Mijn belastinggeld.Ik ben trots op dit kabinet.

  Ach, een simpele ziel is snel voldaan. Trots op mislukt gezag is als een vlag op een strontschuit.

 4. Ruudje, jouw belastinggeld? Om het genoegen te smaken van het ofreren van belastinggeld aan bruin 1 moet je eerst gewerkt hebben. kan ik mij bij jou niet voorstellen. Jij hebt een complete dagtaak aan het uitvlooien van de verzamelde werken van Adolf H, Jozef G. Anton M. Geert.W om maar een paar companen van je in herinnering te brengen. Jij hebt het woord “cultuur “uit de dikke van Dale maar de betekenis ontgaat jou ten enen male! Ik vermoed eerder dat jij die Ruud bent welke altijd voorop loopt als de NVU weer eens een oprisping heeft. Jij bent van nature een bruinwerker van formaat. Afstammeling van de Neurenbergdoctrine, je weet wel “Wir heben est ni…..!! Dag Ruudje, toekomstig nazi boegbeeld!

 5. @ Ruud Beijer’s pa zal druk zijn met belastingontduiken en als ie een keer wat moet betalen zal het het gesprek zoniet gescheld van de dag zijn op al “die uitvreters”. Ruudje heeft thuis nog niks in te brengen want is ook zo’n uitvreter [tje volgens z’n pa]. Moet nog +/- zo’n 10 jaar zich opleiden om een diploma te verwerven wat hem in staat steld in de voedsporen van z’n pa te treden terwijl z’n pa met minder opleiding z’n kansen uitbuitte is aan de keukentafel in huize Beijer’s het gespreksonderwerp. En Ruudje doet alvast gezagsgetrouw aan het gezag van z’n pa en elk ander gezag dat er net zo drogredenerend aanspraak op maakt. Maar weet Ruudje veel, hij moet dat soort gezag nog aan zijn eigen lijf ondervinden. Want dat is nog nooit gebeurd in zijn korte bestaandje. Maar zijn mondje heeft ie al leren roeren over hèt issue wat hem bezighoud, zijn decadente bestaandje onder het gezag van de toch voor hem alleszins redelijk overkomende almaar belastingbetalende hardwerkende Nederlanders die met moeite en alles en iedereen uitvreten verwijtend de kosten voor de opleiding en opvoeding van kinderen maar tenauwernood kunnen opbrengen. Terwijl de algemeen heersende opvatting heeft postgevat dat het kinderen aan niets meer mag ontbreken en al zeker niet aan tijd om een opleiding te voltooien. Ach Ruudje op jouw leeftijd stond ik al 2 jaar op het steiger en draaide al voor vol aangezien mee in het productieproces voor het loontje van een krullejongen want minimumloon bestond nog niet. Op het werk continu geconfronteerd wordend met uitvreters die de kantjes er af liepen. Er bereken mij toen berichten van overheidswege dat de Nederlanders te lui waren om het zware en vuile werk te doen en dat daartoe mensen zouden worden geronseld. Voor mijn persoontje was er nog geen wettelijk minimumjeugdloon. Het zou nog zes jaar duren voor in 1968 dit voor een 15 jarige op 30% van 100 guldens zou worden bepaald. Enfin, niet veel maar ik betaalde belasting èn droeg mijn zware steentjes bij. Nou jij, schreeuwlelijk. Ga je nou voor jezelf nadenken en accepteren dat Nederland is wat het is geworden en dat het voor jou een paradijs is waarin je zelfs onbeperkt je ongenoegen over je eigen decadentie zomaar in’t aanschijn van de hele wereld kan spuien. Google vertaalt het wel voor je zodat elke hongerlijder waar ook ter wereld van jou kan meegenieten. Schoffie. 😥

 6. Ruud Beijer Schreef:

  Prima idee van ons kabinet,

  Zeg, hou mij erbuiten. Het is jouw kabinet niet mijn kabinet! Dus gebruik voortaan niet de Pleuritus Majestitus om je kenbaar te maken!

 7. @ Ruud Beijer:
  Eindelijk een kabinet die een eind maakt aan al dat gegraai.

  decennia profiteerden wij allen van al dat gegraai, nu worden onze zakken leeg gegraaid en profiteren alleen nog maar de miljonairs.

 8. Ik ben geen voorstander van dit kabinet, maar wel van het flink uitwieden van het oerwoud aan culturele subsidies. Niet ieder krot is een monument, niet ieder kliederwerk een Nachtwacht, niet iedereen die een velletje vol schrijft een auteur en niet iedereen die zich aanstelt een acteur.

 9. de nachtwacht …pfff aan stukken gezaagd stukkie oud blauw op straat propaganda …

 10. Jos Schreef:

  Niet ieder krot is een monument

  Aan het toekennen van monumentenstatus zijn nogal wat voorwaarden verbonden. “Krot” staat daar niet bij.

  niet ieder kliederwerk een Nachtwacht

  Die “kliederkunstenaars” zijn in 1999 en 2005 al “uitgewied” en je moet sinds 2005 aan behoorlijk stevige eisen voldoen. Helaas denken veel mensen dat die laatste regeling nog steeds een soort “contraprestatie” is, waarvoor kunstenaars (al dan niet succesvol) 1x in de zoveel maanden een willekeurig werk moesten inleveren (al dan van enige kwaliteit) om aan een inkomen te kunnen komen. Deze contraprestatie-regeling bestaat echter al 19 jaar niet meer.

  niet iedereen die een velletje vol schrijft een auteur

  Om in aanmerking te komen voor een beurs (géén vast inkomen!) moet een auteur minimaal 1 literair werk bij een commerciële uitgeverij hebben gepubliceerd en voor de belangrijkste subsidievorm (de werkbeurs) zelfs twee. Met af en toe een velletje volschrijven maak je dus geen enkele kans.

  en niet iedereen die zich aanstelt een acteur

  Acteurs, dansers, choreografen etc. kunnen alleen aanspraak maken op een tijdelijke uitkering als ze in het bezit zijn van een door de overheid erkend diploma of reeds als gevestigd kunstenaar werken en tijdelijke ondersteuning nodig hebben. Ook deze uitkering is dus aan strenge voorwaarden verbonden.

  Kortom, degenen die jij wil korten kregen al helemaal niks. En voor degenen die Ons Kabinet er nu nog bij wil korten, wordt het een stuk moeilijker om voor een deel in hun eigen inkomsten te voorzien of ervaring op te doen, waardoor die maatregel op lange termijn meer gaat kosten dan het op korte termijn oplevert.

  Let maar op het evaluatierapport over een jaar of 4… dat wordt net zo’n domper als het evaluatierapport over de caviapolitie. 😛

 11. @Jos: Op welke planeet woon jij?

  DarkSkywise Schreef:

  Aan het toekennen van monumentenstatus zijn nogal wat voorwaarden verbonden. “Krot” staat daar niet bij.

  Sterker nog: een rijksmonument hoeft nog niet eens op subsidie te rekenen. Al jaren is er alleen nog de basisinfrastructuur. In 2002 bv. was er een subsidie van 30 mio tbv 16 kanjermonumenten, ingesteld dankzij Rick van der Ploeg – die was ook al zo ‘scheutig’. De Leidse Pieterskerk pieste net naast dat potje, met een restauratie van in totaal 25 mio. Daarvan is weliswaar de helft door het rijk voldaan, maar dat ene gat in de begroting is nooit gedicht. De VVD drong aan op faillissement van de Stichting, maar uiteindelijk heeft deze een deel van het gebouw (de proveniershuisjes) verkocht. Er zullen de komende tijd heel wat monumenten overal afgestoten gaan worden.

  Enz., enz. …. En dan komt hier zo’n snuiter beweren dat je je hand maar hoeft op te houden.

 12. Jos Schreef:

  Ik ben geen voorstander van dit kabinet, maar wel van het flink uitwieden van het oerwoud aan culturele subsidies.

  Het valt me wèl op dat PVV-electoraat als ene Jos, (die in október wakker wordt na iets van júli) dikwijls ééuwen na dato nog hun bruine ei willen leggen hier. Zegt wel iets over hun geestelijke inertie. Traagheid van denken zeg maar. Dat krijg je als je bent gebreinwast door een blonde haatkwast.

Reacties zijn gesloten.