En ja hoor, hap zegt Wilders (PVV) tegen de Zweedse staatssecretaris

Grote Leider Wilders van de PVV heeft het ANP geïnformeerd dat hij wil dat staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Volksgezondheid) (CDA) Zweedse van geboorte, afstand doet van haar Zweedse paspoort. Ook zal deze motie ingebracht worden in het debat over de regeringsverklaring. Ik ga kijken 26 oktober naar het debat! Kan lachen worden.

Ze is wel op stel en sprong lid geworden van het CDA voor deze functie, maar ze zal toch niet zo gek zijn om die blonde gek zijn zin te geven? Of zou er nu op haar ook onevenredige druk worden uitgeoefend? Of zal dat wel meevallen omdat de buit nu binnen is? Of zou het zomaar het einde zijn van de gedoogconstructie? (ja ik blijf dromen 😉 )

Overigens eist de PVV dat ze afstand doet van haar tweede paspoort. Als ik het goed heb is ze Zweedse van geboorte, dus dan is haar Nederlandse paspoort haar tweede. Als ze daar afstand van moet doen, dan kan ze geen staatssecretaris blijven.

Update: Zweden heeft geen bezwaar tegen inleveren pas, Rutte en Verhagen zeggen niks (maar lachen in hun vuistje voor de poets die ze Geert hebben gebakken?) en VVD en CDA hebben geen problemen met dubbele nationaliteit

42 gedachten over “En ja hoor, hap zegt Wilders (PVV) tegen de Zweedse staatssecretaris”

 1. Nou, ik moet toegeven dat hij op zijn minst consequent is. Al is hij natuurlijk knettergek om over zoiets onbenulligs de sfeer binnen de coalitie – pardon, binnen de gedoogconstructie – al meteen te verpesten.

 2. Dank je wel links, net nu ik naar Sweden wil emirgreren, hebben jullie dit naar voren gebracht. Nu kan ik mijn lol op tijdens de gesprekken en hoe ik behandelt word. Sigh…. en ik ging er nog wel heen om te werken en eventjes van Politiek af te zijn.

 3. Ik zou verwachten dat ie er gewoon niks mee zou doen. Maar ja dit is ook niks bijzonders natuurlijk; gewoon een motietje, afgewezen, agree to disagree, klaar.

 4. #Dehnus, hoezo: Dank je wel links? Het is toch een rechtse staatssecretaris en de Telegraaf is een bar rechtse krant, huisblad van Henk en Ingrid., dus niks links aan. Overigens is rechts ook in opkomst in Zweden, dus zal hetzelfde voelen.

  Maar wel opvallend dat ‘links’ hier ook al de schuld van krijgt. 😯

 5. @1: Consequent? Als hij daadwerkelijk consequent was, had hij wel meteen een motie van wantrouwen ingebracht, zoals in 2006. Maar nee, het gaat hier natuurlijk om een niet-moslim, en een niet-pvda-er, dus dan wordt ze slechts voorzichtig gemaand of ze misschien afstand wil doen. Dat is niet hypocriet, dat is nou politiek… 😥

 6. Ha, ik lees net wat Greet indertijd over de motie van wantrouwen tegen Aboutaleb zei: “‘Als de heer Aboutaleb een blonde kuif had gehad en een Zweeds paspoort, had ik nu precies hetzelfde gezegd”
  Nou…NIET DUS.

 7. #4 Omdat het links was die het naar de aandacht bracht en constant er over zat te giebelen. Ik ben zelf ook links hoor daar niet van. Maar ik zie het hele punt niet om er zelfs mee bezig te zijn. Laten we het verdorie eens rusten en Wilders niet meer aandacht geven dan hij al krijgt.

 8. OH trouwens, ik weet dat rechts wat in opkomst is in Zweden. Maar hehe (ben ook half Deen hoor) de Zweden zijn vaak net iets netter in de omgang en wat genuanceerder. Verder hen ik dan even een paar jaar rust, als ik me nog oriënteer en de eerste 5 jaar daar toch niet mag stemmen omdat ik geen Zweeds staats burger ben (lijkt me toch, of mag dat wel, eens informeren). Dus sowieso even een paar jaartjes geen politiek:).

  Maar als je de uitspraken van de Zweden democraten vergelijkt met die van Wilders, ook die van Wilders van Jaren terug, dan zijn ze daar heel netjes. En de Zweden Democraten zijn daar ook iets dommer, weglopen uit een kerk omdat de priester wat zegt dat je niet aanstaat en dan slachtoffer spelen. Daar hebben veel Zweedse vrienden van mij zich dood om gelachen. (En nee die zijn niet allemaal links, zitten zowel Sociaal democraten als Libertariers tussen ;))

 9. @ jvdheuvel:
  Meh, ik denk dat ik wat NL politiek moe ben, dat ik dus wat sneller bijt. Even een tijdje keihard werken zodat ik geen tijd heb voor politiek zal mij heel wat goed doen :).

 10. Het is zwak wat Wilders nu wil met zijn motie. Omdat dubbele nationaliteit een hoofdpunt is van de PVV en voor bewindspersonen gewoon niet kan, volgens Wilders, kan hij zijn fake-imago alleen nog wegnemen door meteen het hele gedoogakkoord op te zeggen. Het CDA zet hem met zijn PVV gewoon voor schut tegenover het Nederlandse volk.

 11. #11, nou ik voel me niet voor schut gezet hoor 😆 Moet er wel om lachen, dacht Geert toch echt dat hij alles in de hand had en floep! ineens een gevalletje van een dubbel paspoort waar hij niets van wist (maar ja, hij weet wel meer niet, zie de problemen die hij heeft gehad met PVV kamerleden die kwamen en heel snel weer gingen). Oef wat zal hij er de ziekte in hebben en het vervelende voor hem is, ik gun dit broodje van eigen deeg hem nog ook.

 12. Het zijn dit soort kleine incidenten die de sfeer tussen partijen op termijn verknallen. Wat stelt dit nou voor? Nou, weinig. Maar een serie van dit soort incidenten stelt wél wat voor. Zowel Willem Breedveld in zijn boek over het kabinet Den Uyl als Anet Bleich in haar biografie van Den Uyl beargumenteren vrij overtuigend dat het kabinet Den Uyl uiteindelijk gevallen is over een opeenstapeling van kleine incidenten en ergernissen.
  Natuurlijk is hij politicus genoeg om niet meteen een motie van wantrouwen in te dienen. Dan is het kabinet al meteen weg. Op zijn minst zou hij zichzelf daarmee bij CDA en VVD volstrekt onmogelijk maken.
  En Wilders een beetje kennende zullen er nog heel wat van dit soort incidenten volgen. Niet dat ik daar rouwig om ben.

 13. Als Marlies enige ruggengraat heeft zegt ze dat de TK hier niet over gaat (want het is haar privé keuze) en dan rest Wilders niet anders dan niks doen en afgaan, of een motie van wantrouwen indienen en dan gaat-ie ook af.

 14. Consequent is hij wel. Dit zei hij ook bij Albayrak en Abutaleb. Geeft dus aan dat het hem niet alleen om moslims gaat. Dat hij iets genuanceerder te werk gaat is logisch omdat hij nu deel uitmaakt van de coalitie (nou ja niet helemaal) en deze niet in gevaar wil brengen.

  Ik vindt het eigenlijk niet kunnen dat je als minister of staatssecretaris 2 nationaliteiten hebt. Dat lijkt op belangenverstrengeling. Een ander land zou dan invloed uit kunnen oefenen op deze persoon. Denk aan dat gedoe met Marokkaanse politiemensen bij de NL politie die onder druk waren gezet door Marokko om spionage te plegen.

  Eigenlijk zou het in een wet moeten komen dat je een functie als miniter/staatssecreatis (of elke andere belangrijke overheidsfunctie) alleen mag bekleden als je enkel en alleen de Nederlandse nationaliteit hebt.

  Overigens staat ook in het regeerakkoord en/of gedoogakkoord iets over terugdringen van de dubbele nationaliteit. Dus dan is het niet geloofwaardig als je een staatssecretaris hebt met 2 nationaliteiten.

  ” Het is toch een rechtse staatssecretaris ”
  Het CDA is niet rechts maar midden.
  VVD is rechts van het midden.
  PVV is op bepaalde gebieden rechts (immigratie, veiligheid, verkeer) en op bepaalde gebieden juist erg links (sociaal economisch, defensie, zorg).

 15. #15 Mr Ooijer, soort win-win situatie voor mij 😆
  #16, dan zal hij toch steun moeten krijgen van die vermaledijde linkse oppositie :mrgreen:

 16. # 17

  Nee Cohen en Halsema hebben al laten weten de motie niet te zullen steunen. Zou wel leuk zijn geweest het kortst zittende kabinet ooit. :mrgreen:

 17. Heeft Wilders al nagecheckt of onze nieuwbakken BZ-minister Uri Rosenthal niet toevallig een Israëlisch paspoort in de kast heeft liggen?

 18. Wilders kan het kabinet ook niet zomaar laten vallen. Dan staat hij gelijk buitenspel, want dit is de enige combinatie in welke de PVV macht kan hebben. Het CDA en de VVD kunnen nog wel met andere partijen regeren, maar de PVV niet.

 19. Sjef Emperor Yohannes Schreef:

  # 17
  Nee Cohen en Halsema hebben al laten weten de motie niet te zullen steunen. Zou wel leuk zijn geweest het kortst zittende kabinet ooit.

  Hebben ze een kans om die boel snel te laten ploffen nemen ze m niet , wat een Collaborateurs .. 😥 😥

 20. Nee, en wat dan? Nieuwe verkiezingen, waarbij Geert nog meer stemmen krijgt omdat hij zo zielig is of omdat hij zegt wat ‘wij’ denken? Lijkt me geen goed plan. Laat hem eerst maar flink op zijn gezicht gaan zoals in Den Haag met die buschauffeurs 😮

 21. @Al Bakrastani: verdomd, dat is wat mijn Amerikaanse vriendin letterlijk zei toen ik haar dit vertelde! (zei zit overigens weer in zak en as vanwege de slechte peilingen voor Obama)

 22. Dit staat op de site van onze ambassade in Zweden:

  Indien de ouders gehuwd zijn en één van de ouders de Nederlandse nationaliteit bezit, krijgt het kind ook automatisch de Nederlandse nationaliteit. Een kind waarvan de andere ouder Zweedse staatsburger is, krijgt ook de Zweedse nationaliteit en heeft dus een dubbele nationaliteit.

  Je kunt geen afstand doen van waar en uit wie je geboren bent en wat van “automatisch” bevestigd wordt door beide landen. Ook al zou ze afstand nemen van de Zweedse nationaliteit, ze heeft er haar jeugd doorgebracht en familie daar. een paspoort veranderd niets aan je loyaliteiten

 23. Philomena Bijlhout , een paar maanden gelden was ze bij ik meen Man Bijt Hond, die is er nooit meer bovenop gekomen.

 24. Eens met mr. Ooier!
  Het zal je ruggegraat maar zijn 😆 …daar niet van 😆
  Een kabinet van mogelijke ruggegraten dient zich aan. terwijl ik dacht dat de mens al heel erg lang recht op liep om zich zelf overeind te houden 😆

 25. Overigens, waarom buigen de haagse ruggegraten voor Wilders dubbele loyaliteit?
  Het is toch duidelijk dat deze naar zijn buitenlandse geldschieters toe gaat zodat hij zijn buitenlandse missies voor Stichting Wilders kan volbrengen.
  Vlam in die ruggraten pan zodat ze snel recht op staan, of kan dit niet conform neerlands democratische wetgeving?
  Trekt Wilders daar met zijn recht op Haagse uitspraken iets van aan, dacht het niet…

 26. @ Eddy Stam:
  Mw.van Veldhuijzen…..Hyllner is inderdaad in Zweden,Gotheborg,geboren uit een Zweedse vader en een Nederlandse moeder. Zij is met Nederlandse normen en waarden opgevoed en opgegroeid, Nederlandstalig, met Nederlandse vriendjes en vriendinnetjes,later in haar leven vrienden/vriendinnen;zij volgde een Nederlandse VWO/Gymnasium middelbare schoolopleiding in Den Haag, deed eindexamen
  naar Nederlandse eisen, ging Geneeskunde studeren in Amsterdam, specialiseerde zich in ouderengeneeskunde , startte vervolgenshaar arbeidzaam leven in de Nederlandse ouderenzorg , bekwaamde zich hierin in de loop der jaren tot hoogbekwaam specialist, deed meer en meer ervaring op op leidinggevend,coachend,initierend nivo, , totdat zij nu UITDRUKKELIJK GEVRAAGD WERD om als staatssecretaris tot dit kabinet toe te treden, en dat…..zo moge duidelijk zijn, PUUR EN ALLEEN op basis
  van haar persoonlijke en beroepsmatige KWALITEIT,…..IN HET ALGEMEEN BELANG, ONS BELANG, HET LANDSBELANG..!! Uit een dergelijk Curiculum vitae zal het toch eenieder duidelijk moeten zijn
  dat bedoelde staatssecretaris OP en TOP NEDERLANDS is……en uit haar NATUURLIJKE NEDERLANDSE LOYALITEIT deze functie aanvaard heeft, Laat ik daar voor de mindere verstaanders nog maar aan toevoegen dat Mw. Veldhuizen mijns inziens uit ZEER ZUIVERE motieven dit ambt aanvaard, dat lijkt mij in ieder geval vertrouwenwekkender dan de motivatie en belangen van veel broodpolitici !

 27. INDERDAAD, u komt het woord ZWEDEN/ZWEEDSE alleen in de zin over de geboorte van Mw. de staats
  secretaris tegen. Symbolischer en duidelijker kan ik het niet maken.

 28. #37 Maakt natuurlijk allemaal niks uit. Hebt u het boek van Bosma niet gelezen, over de élite? Zolang ze geen echte Nederlanders zijn kan je ze niet, nooit vertrouwen, want het is de Vijfde Colonne en ze willen hier de sharia invoeren al zeggen ze van niet. Ook als ze een Zweeds paspoort hebben. Weg ermee!

 29. @ Nolly van der Kluft:
  @40
  hoezo aanbeveling?…….mijn paar regels waren slechts bedoeld als tegenwicht tegen de suggestie van reageerder32, die als vele anderen de laatste dagen stelt dat Mw.Veldhuijzen etc. ZELFS nadat ze symbolisch haar veronderstelde Zweedse identiteit zal moeten inleveren d.m.v. paspoort teruggave aan Zweden nog grotendeels op dat land georienteerd zal blijven, loyaliteit op basis van ” going back to my
  roots””. Ik heb daar tegenover willen stellen dat ook al was ze vanaf haar geboorte in het bezit van die
  tweede nationaliteit, dat de loyaliteit van deze persoon al van jongsaf louter en alleen bij uw, mijn en haar land ligt, ons land, Nederland
  Om mijn stelling te onderbouwen en verder strekkend te laten zijn dan alleen een weergave van MIJN
  subiectieve mening heb ik daar wat feiten uit de levensloop van mw. Veldhuijzen bij aangehaald, opdat
  voor neutrale inhoudelijk in de staatssecretaris geinteresseerde lezers op dit forum mijn mening vooral
  obiectief herleidbaar zou mogen worden uit alle openbare facetten van haar leven en arbeidsverleden
  tot nog toe.

  P.S. Ik ben er van overtuigd dat deze staatssecretaris op basis van haar overduidelijke competentie midden in de werkelijke wereld, de maatschappij is GEVRAAGD, niet is komen boven drijven binnen een politieke partij; een aanbeveling door mij zal derhalve absoluut niet nodig zijn,, daarbij is een aanbeveling in welke vorm dan ook inmiddels door de tijd achterhaald: Mw. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner is immers al in functie..

  Dat ik op basis van mijn vertrouwen in haar persoonlijk verheugd ben dat zij deze functie op zich
  genomen heeft wil ik overigens bij deze wat graag bekennen; dat ik ervan overtuigd ben dat zij al heel
  lang gewend is vanuit een veel groter belang dan eigen belang of partijbelang te denken en handelen
  geeft mij vertrouwen in het op termijn realiseren van een in alle opzichten gezondere toekomst van “”de zorg”” in ons land..

  En ja, laat ik mijn kans maar grijpen en hier luid en duidelijk een oproep doen om deze staatssecretaris in groten getale voorlopig echt vertrouwen te schenken;ik vraag dit in het volle besef dat dat heel wat meer is dan het voordeel van de twijfel

  te schenken,

 30. @42 O zeker, ik vind het bijna gerusttsellend dat het CDA deze mevrouw uit “het maatschappelijk middenveld” heeft gevist ,waar die partij tot voor kort nog zo sterk vertegenwoordigd was.

Reacties zijn gesloten.