Met emmertjes langs de deur voor de stakers

Eigenlijk weet ik niet precies wanneer ik er mee gestopt ben – het lezen van De Rode Tribune, De Tribune, De Rode Morgen en – dat was het hem waarschijnlijk: het werd te veel en onoverzichtelijk.
En als anarchistische vreemdeling in het marxistisch-leninistisch universum begreep ik ook in het geheel niet waar de ruzies en de breuken om gingen. In Peking zullen ze het wellicht ook niet begrepen hebben, daar is een door de BVD (thans de AIVD geheten) opgerichte en gerunde marxistisch-leninistische partij ontvangen als de vertegenwoordigster van het Nederlandse strijdende proletariaat (dit was kortweg de Marxistisch-Leninistische Partij van Nederland).

Maar ik was een trouw lezer van de maoïstische pers tot een bepaald punt omdat het radicalisme mij wel aanstond, ik beken. Het was ook zaak om kennis te nemen van wat er spookte in die kringen. Zo moest ik natuurlijk wel een artikel als Marcuse CIA-agent tot mij nemen. Er stond niets in wat Herbert Marcuse niet over zichzelf kwijt zou hebben gewild: hij had tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de geheime dienst van de Verenigde Staten gewerkt en hij is na de oorlog nog een tijd ambtenaar geweest op het ministerie van buitenlandse zaken. Het eerste is maar al te begrijpelijk voor een uit Duitsland gevluchte marxist van joodse achtergrond – van verreweg de meesten week de pacifistische gezindheid bij het uitbreken van de oorlog – en het tweede vloeide uit het eerste voort. Waarom dit uitgemolken en van sensatietoon en insinuaties voorzien? Omdat de Frankfurter Schule aantrekkingskracht hield op studenten en jonge afgestudeerden die de eenvoud van de partijkreten van enerzijds de CPN anderzijds de m-l’ers niet zo goed konden verwerken.

Het Nederlandse maoïsme had waarschijnlijk zijn beste ogenblikken tijdens de grote havenstaking in Rotterdam van augustus 1970. De staatsbonden waren zoals altijd tegen, maar de havenarbeiders trokken zich niets aan van wat toen nog niet “polderen” werd genoemd maar gewoon als heulen met de bazen werd herkend. Syndicalisten en maoïsten konden meedoen met het organiseren van solidariteit door mee te posten, te “dweilen” (wegjagen van ingehuurde stakingsbrekers) en geld in te zamelen omdat de stakingskassen van NVV, NKV en CNV dicht bleven. Het was overigens CPN-er Fré Meis die tenslotte het onvermijdelijke compromis tot stand bracht bij het verder uitblijven van de grote kladderadatsj (de regering-De Jong heeft naar men zegt wel de noodtoestand overwogen met speciale internerings”bevoegdheid” maar zo ver is het niet gekomen). Welbeschouwd achteraf heeft de CPN in studentenkringen waarschijnlijk de meeste zijde gesponnen bij deze sensationele stakingsactie – het sektarisme van de marxisten-leninisten stond garant voor verder gebrek aan groei.
Binnen een jaar was de Kommunistische Eenheidsbeweging Nederland (marxistisch-leninistisch) uiteengevallen.

Een van de splinters, de Kommunistiese Partij Nederland (marxisties-leninisties) staat nu op het punt de grootste partij van Nederland (althans in Tweedekamerzetels) te worden. Er waart een spook door Nederland, het spook van Emile Roemer. Ik denk niet dat hij ook daadwerkelijk minister-president zal worden. Het idee dat de lijsttrekker van de grootste partij minister-president MOET worden is recent. In 2003 stelde Wouter Bos voor dat Job Cohen maar premier moest worden, lijsttrekker of niet. Als de grootste partij altijd de minister-president had moeten leveren zou er nooit een kabinet-Colijn of -Biesheuvel zijn geweest, bijvoorbeeld. Hoe het ook zij, het gebeef, gesidder en gelaster van bladen die tot voor kort tegen de Linkse Elite tekeergingen – Roemer heeft zijn onderwijzersakte en dat is het, dus “is hij te licht” – getuigt van eerlijke ouderwetse klassehaat, openlijk en wel. En nu richt die haat zich ook weer tot “autochtonen”.
Als alleen-maar-volger van de verwikkelingen in maoïstische kringen van destijds moet ik toch wel ernstig glimlachen en ben ik misschien wel een beetje blij.

– Ik heb een bloedhekel aan de vooral in leninistische kringen zo geliefde uitdrukking “gewone mensen”. Het is naar alle kanten denigrerend bedoeld. Maar leest u hier over een ongewoon gewoon mens uit de begindagen van het Nederlands maoïsme.
Zie ook hier.

15 gedachten over “Met emmertjes langs de deur voor de stakers”

 1. uit mn hart gegrepen.
  Ongeacht wat de verkiezingsuitslag wordt de ELITE van nederland zal de koers bepalen.
  gesteund door het journaille, geholpen door een klupje zieke, zwakke, misselijke laffe honden die hoe meer slaag ze krygen hoe meer korting op hun uitkering deste meer de voeten likken van hun meesters.

  nog enkele jaren en we hebben een welvaartspeil gelyk de Grieken en Portugezen.

 2. De gewone man of vrouw. Henk Spaan en Harry Vermegen zochten die ooit.
  En uit satire bestond die gewoon niet.

  Ja, wat is tegenwoordig nog gewoon ?
  Alles is tegenwoordig extreem.
  We leven in een wereld van extremiteiten.

  Maar goed volgens mij kan iemand extreem gewoon zijn of ongewoon. 😉
  Ik voel me gewoon.
  Zijn de bosjesmensen bijvoorbeeld niet gewoner ofwel eenvoudiger ?
  Mensen vinden heel veel dingen al gauw gewoon.
  Op welk nivo dan ook. En van hoog tot laag.
  Met diskrimineren is niks mis, maar kleineren en vernederen wel.

  We zien de experts in de politiek thans aan het werk.
  Vervolgens gaan ze naar het bedrijfsleven en ook daar zien de geleerden aan het werk.

  Ik heb het opgegeven.

 3. Richard Walter, ik denk dat het niet lang meer duurt eer hier de uitkeringen ook omlaag gaan.
  Als je gaat werken vanuit de bijstand, wat je echt niet graag wil … werken dan, want je gaat er op achteruit.
  Zoals ik. Getrouwd.
  Moest belasting aangifte doen. Een half jaar gewerkt.
  Dit jaar 2 maanden en weer WW.
  Precies door februari een half jaar gewerkt.
  Ik kan mooi terug betalen, terwijl ik nu 200 euro minder krijg.
  O ja, dan wil je wel graag werken toch ?
  Tsja, waarom word je dan weer werkloos ?

  Ik weet niet wanneer ze de huursubsidie hebben ingevoerd.
  Ik was er wel bij toen de zorgtoeslag werd ingevoerd.
  Alleen die feiten al zegt iets over de mentaliteit van de elite.
  Oh nee, ze zijn niet ingevoerd door de elite.
  Maar diegenen die het ingevoerd hebben behoren daarna wel tot de elite.
  Of minimaal meelopers.
  Van laag tot hoog wordt er massaal op los gefraudeerd en gerommeld.
  De kleintjes krijgen straf, maar de groten vaak niet.

  Ik denk dat het al lang geleden helemaal fout is gegaan.
  En dat je met de stroom mee moet zwemmen en wachten tot de boel implodeerd.
  En die gaat imploderen. Heel veel mensen zullen verbaasd zijn en lam geslagen.

  Als je ziet dat die Rutte ondanks alles nog gewoon geloofwaardig blijft bij de meesten dan ga je echt denken dat de meesten geen hersens hebben en elke charlatan geloofwaardig vinden.

 4. #3
  in absolute bedragen zullen de uitkeringen wellicht niet omlaag gaan, maar als ze straks de 2% btw verhoging niet compenseren ga je toch achteruit.
  en zo zal de overheid hier en daar de lasten verhogen.
  nu voedsel het nieuwe object voor de grootspekukanten is kunnen we in de nabye toekomst en en ander verwachten.

  Jaren geleden werkte ik als boekhouder via een uitzendburo nadat ik werkeloos geworden was.
  maar ik werd wel op het matje geroepen en er werd gedreigd, zzodat ik toen maar thuis ben gebleven.

  ik denk dat Rutte goed zn best dat voor zyn electoraat.

 5. Inderdaad Richard.
  Volgend jaar het ER omhoog en de premie is nog niet bekend.
  Dat weet je pas op het laatste moment.
  En wat er nog meer omhoog gaat.
  De nieuwe huurverhoging is net ingegaan.
  Meestal vragen ze wat je nieuwe huurprijs is geworden.

 6. @3 Je legt de vinger precies op de zere plek. Er is geen enkele motivatie voor uitkeringstrekkers om te gaan werken voor hun geld. Jij ging werken en werd er zelfs slechter van! Meer betaald krijgen om niets te doen dan om te werken. Waanzin! De wereld op zijn kop.

  Omdat de lonen in Nederland tot de hoogsten van Europa en zelfs de wereld behoren kunnen we niet volhouden dat het probleem daar ligt. In alle redelijkheid is korten op uitkeringen en toeslagen dus de enige oplossing om deze volslagen absurde situatie recht te zetten.

 7. Mooi artikel, Arnold. Ik heb nog tot omstreeks 2002 een abo op de Rode Morgen gehad (die toen geloof ik nog uit twee mensen bestond). Het eeuwige bagatelliseren van de misdaden van Stalin kwam me uiteindelijk de neus uit, maar voor veel van de mensen die actief waren in dergelijke clubjes had – en heb – ik als individu grote bewondering.

  @1 en @2

  Niet dat ik nou een preek af wil steken, maar dat deprimerende fatalisme van jullie bevalt me toch minder goed dan het activisme van Gerrit Sterkman. Diens activisme lijkt me ook een betere methode om rechtse asocialen als Bernard de Postelaere de weg af te snijden dan anoniem klagen op internet.

 8. @6,

  “….Er is geen enkele motivatie voor uitkeringstrekkers om te gaan werken voor hun geld….”

  HAHAHAHA….vertel dat even tegen de vele duizenden uitkering’gerechtigden’ die zich het schompes solliciteren, enkel en alleen omdat ze *graag* willen werken!
  Vertel dat even tegen al die duizenden uitkering’gerechtigden’ die toch wel accoord gaan met een lager-dan-hun-opleidingsniveau baantje. Enkel en alleen omdat ze *graag* willen werken! Als ze al werk weten te verkrijgen.

  Wat jij doet, is een paar uitzonderingen eruit halen om dat, vervolgens, over iedereen zonder werk te sproeien. Dit toon je tevens door het misbruiken van het meer dan denigrerende woord: “uitkeringtrekkers”. Wat een walgelijke benaming is.

  “…Omdat de lonen in Nederland tot de hoogsten van Europa…”

  Proest……daarom is o.a. de SP (tegenwoordig niet meer Marxistisch-Leninistisch) zo actief bezig om ervoor te zorgen, dat werkenden naar behoren salaris ontvangen? Ik zie Mark Rutte, of Geert Wilders, nergens ‘het gepeupel’ bijstaan. Integendeel! Wist je overigens dat bijvoorbeeld (administratieve) werknemers van een notaris nog steeds géén CAO hebben?

  De enige oplossing om deze absurde situatie recht te zetten, om je eigen woorden maar even te gebruiken, is dat ook jij je eens zou “moeten” verdiepen in anderen & hun persoonlijke situatie. En niet alleen uitgaan van wat je her en der hoort, of leest op de Telegrof/ GS, om daar je onderbuik mee te voeden/ je “mening” mee (proberen!) te vormen. Er gaat dan mogelijk een wereld voor je open. Een wereld genaamd Nederland.

  —-
  @Arnold, dank voor je stuk! Omgekeerd kan je i.p.v. Roemer ook Rutte met zijn zeven jaar lange studie geschiedenis plaatsen, en de vele reacties daarop. 😉

  Ik ga even in de spiegel kijken, vooraleer ik je twee links even ga doornemen. 😆

 9. @8
  Ik vind het ook gezeik over hoe lang Rutte over zijn studie heeft gedaan, maar anderzijds: als je anderen die mogelijkheid wilt ontzeggen dan gooi je met stenen in een glazen huis.

 10. Ik zou niet te veel aandacht besteden aan die Postelaere want die zit achter een proxy en is dus hoogstwaarschijnlijk een zogenaamde draaideur trol. Zie de huisregels.

 11. Pyt van der Galiën

  En fatalisme op zich is niks.
  Is een woord dat ergens op kan duiden.

  En ik ben niet anoniem.
  Integendeel. Ik kom er openlijk voor uit wie ik ben en ik ben 99 procent tegen de gevestigde orde omdat die zwaar korrupt is.
  Ik geloof ook in komplotten.
  Komplotten zijn bewezen.
  Niet de komplottheorieën.

  Zolang we op deze weg gewoon doordenderen zal het alleen maar erger worden.

  Ik hoorde vanmorgen op de radio dat er onderzoek is gedaan naar hoe snel ketchup uit een fles komt.
  Wil ik dat weten ? Is dat interessant ? Houdt me dat in leven ?
  Kan ik er iets van krijgen wat ik zou moeten weten ?
  Eerst is er ongeloof. Ze zijn niet serieus. Dan komt het antwoord.
  Valt nog mee dat je bord heel blijft.
  En zo zijn er legio studies die het levenslicht niet hadden mogen zijn.
  Wat moet je met geschiedenis als je de rode draad herkend ?
  En die is knalrood. Bloedrood beter gezegd.

  Nee, weet je wat ze doen ? Bezuinigen op zinnige banen.
  Fatalistische bezuinigen. Mensen het leven zuur maken.
  Dan kankeren op profiteurs die niet willen werken.
  Terwijl ze zelf niet volstrekt onzinnig werk doen wat je niet eens werken kunt noemen.
  Sinds wanneer is mensen het leven zuur maken en uitbuiten een vak ?
  En dan vervolgens roepen als die banen er niet meer zijn ze weer in het leven roepen doen maar dan die mensen tegen een minimum dat te laten doen, maar niet uit de bijstand halen.
  Dat is grafpolitiek. En de VVD, de partij die dat mogelijk heeft gemaakt, die doet daar aan.
  Nou heb ik sowieso niks met politiek meer op. Het zijn allemaal kwakzalvers en korte termijndenkers.

  Ik weet nog wat een kollega zei in 2002 toen die banenpool er nog was.
  Hij zei: ze bezuinigen dit weg en dan kun je weer terug komen met behoud van je uitkering.
  Ik moest hem bijna uitlachen, terwijl in mijn achterhoofd kijk van die ratten in de politiek nergens meer voor op.
  Het demoniseren van de PvdA was toen in volle gang. De VVD deed gewoon mee.
  Het CDA is gewoon een meeloper. Hielenlikkers.
  Bij de buurthuizen kwamen geen konciërges meer erbij, terwijl die van half 8 tot half 11 open waren.
  Bij de scholen weer wel.

  Ja, ik heb het verkeerde vak geleerd merk ik.
  Ik had beter een leuke studie uit kunnen zoeken. Lekker nachtleven en vervolgens de politiek in moeten gaan om anderen die wel wat van hun leven willen maken het leven zuur te maken.

  Nee, ik zie mezelf niet als profiteur. De politiek profiteert van mensen als mij.
  En als er een baan komt zal ik die heus wel weer aannemen ook al is dat tegen beter weten in.
  Omdat je geen keuze hebt in dit land.
  Mark verdient zijn riante inkomen mijmerend.
  En ik weet wie het zegt. Hij heeft alles kado gehad.

  Overigens is het hele leven een kado. Ik koester het, ja.
  En ik ga niet zo met mensen om als hij oud vuil behandeld.
  Er komt een tijd dat ook hij zielig ligt weg te rotten in een verpleeghuis.
  En dan ga ik genieten van zijn leven. 😉
  Al is dat het laatste wat ik nog wens: hem overleven en zelf als bejaarde ‘sukkel’ hem verplegen.
  Dit is niks persoonlijks. Dit is gewoon een wet.

 12. Arnold schrijft:

  Eigenlijk weet ik niet precies wanneer ik er mee gestopt ben – het lezen van De Rode Tribune, De Tribune, De Rode Morgen en … – dat was het hem waarschijnlijk: het werd te veel en onoverzichtelijk.

  Ik heb een suggestie. De stukken in de bladen geven geen analyses, maar herhalen sjablonen. Een voorbeeld ervan is het stuk Opkomst fascisme niet onvermijdelijk. Er valt te lezen:

  Een eenheidsfront van sociaal-democratische en communistische arbeiders zou in staat zijn om het fascisme een halt toe te roepen, en tegelijkertijd in de praktijk kunnen laten zien dat de communisten beter in staat waren om de arbeidersklasse te leiden in de strijd voor hun belangen.
  (…)
  Toch zijn de inzichten van Trotski ook nu nog van groot belang voor de opbouw van een nieuw links dat de belangen van alle arbeiders centraal stelt.

  Op het stuk heb ik toen gereageerd met ‘het is blabla’. Het artikel is natuurlijk slechts een voorbeeld. Maar ik denk dat het voorbeeld treffend is voor de fundamentalistische stroming: ze zijn steeds bezig met proberen om hedendaagse problemen in oude sjablonen te persen, zonder kritisch te kijken – of zelfs überhaupt na te denken – welke waarde die in een concrete situatie tegenwoordig kunnen hebben.

 13. @14
  Jawel, maar ik heb het dan ook over dertig-veertig jaar geleden.
  En socialisme.nu zijn trotskisten, dat is weer heel wat anders….

Reacties zijn gesloten.