Emieleke en Bram, aan boord van “de Zeven Provinciën”

Zou hij het gedaan hebben, ons Emieleke?  Als een echte fractie-voorzitter mocht hij immers mee naar een verre boot die voor een ver land met hongerige mensen de belangen van het grootkapitaal verdedigt.

Heeft hij er zelfs wel aan gedacht, als hij aan boord van “de Zeven Provinciën” zijn waarschijnlijk van rode tomaten voorziene pyjama aantrok om geen spierpijn te krijgen van de airconditioning?

“Ik ben hier op een boot die schepen verdedigt tegen de vissers wier kleine netjes niets meer vangen omdat westerse varende visserijfabrieken de zee voor hun landje leegvissen.”

Vissers die daarom piraat worden en dan onder meer diezelfde visserijfabrieken, waaronder Nederlandse, gijzelen om hun familie te kunnen voeden.

Heeft ons Emieleke, erfgenaam van onze Jan en huidig laatste der rode vaandeldragers, gevraagd hoe het zat met die arme vissers en hun weggevangen voedsel?

Ik vermoed het niet, eerder heeft hij smiespelend in een hoekje gezeten met Halbe Zijlstra, lokaal vertegenwoordiger van het Grootkapitaal, alvast de eerste voorbereidingen doen van de coalitieonderhandelingen voor “Bloed in mijn poep” 1 , het eerste S.P.–V.V.D. kabinet.

7 nieuw

Zou hij het gedaan hebben, onze Bram, Groene kruisridder uit het land van Ojik? Ook hij telde mee.

Zou hij in een vlaag van milieu-bewustheid zich vrijgemaakt hebben van de schaduw van Femke, welke als een neoliberale apocalyptische ruiter over zijn partij hangt, en gevraagd hebben :

“Sommige van die schepen die hier verdedigd worden komen om levensgevaarlijk afval in het Somalisch Bassin te dumpen, doet u daar iets tegen??”

Natuurlijk  heeft hij dat niet gedaan, net zomin als hij in een opwelling van ouderwets pacifisme vroeg of het nodig was om de “piraten”  te bestrijden met een overmacht waarbij het Palestijns- Israëlisch “conflict“ haast een strijd tussen gelijken is.

“Ach“ heeft hij waarschijnlijk tegen zichzelf gezegd: “Kogels zijn eigenlijk een soort héél kleine raketjes.“

Zouden deze twee “erfgenamen van Links Nederland“ zich tijdens dit “werkbezoek”  een moment een eerdere “Zeven Provinciën“  herinneren??

Een  “Zeven  Provinciën“  die een tijd symbool is geweest voor solidariteit tussen groepen van verschillende “etnische“  oorsprong .

Waarop men in opstand kwam tegen de hondse behandeling door de Nederlandse regering.7p

Ach, Bram is een ex-P.P.R‘er, kennis over die opstand verwacht je alleen bij ex-C.P.N’ers  en dan nog  ex-C.P.N’ers van vóór de “Ina Brouwer Uitverkoop Generatie“, misschien dat er daar nog een paar van leven, maar die stemmen dan zeker geen Groen-Links .

Van Emiel zou ik het wél een beetje verwachten, per slot van rekening is hij al vanaf 1980 bij de S.P. en de vanwege steun aan de opstand gearresteerde Henk Sneevliet kan, omdat deze ook een inspirator van Mao was, ooit een onderwerp van een kadertraining zijn geweest.

Maar daar zaten ze dan, twee bewijzen van hoe de lokroep van het pluche ooit-radicaal  en ooit- socialist in een ordinaire neo-liberaal dan wel sociaaldemocraat kan veranderen.

Aan boord van een schip dat ronddobbert in de Indische Oceaan om de plundertochten van het grootkapitaal te verdedigen.

Een schip dat daar dobbert om proletariërs die proberen nog één bron van inkomsten te vinden naar de bodem van de zee te delegeren of voor tientallen jaren van hun families te scheiden.

En als ze ’s nachts in hun bed lagen hoorden ze misschien diezelfde Indische Oceaan wiens golven ook tegen die andere “Zeven Provinciën“ kabbelden.

Een “Zeven  Provinciën“  met aan boord mensen die wél een idee van de betekenis van het woord “solidariteit” hadden.

4 gedachten over “Emieleke en Bram, aan boord van “de Zeven Provinciën””

  1. En de propaganda-roeptoeter genaamd NOS bericht het allemaal kritiekloos en klakkeloos alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Groot gelijk LRd: walgelijke vertoning.
    Als ik me een moment van cynisme mag veroorloven: wat zou die kapitein van die modderschuit vertellen aan die nit-wits? ‘Nou, en dan schieten we ze aan gort en zijn het geen piraten meer maar dobbe…”(Nee, ik krijg het mijn strot niet uit).

  2. Dit is geestig. Wel zwarte humor, doch erg geestig: “bloed in mijn poep” 1.
    Eerste SP – VVD kabinet met goedkeuring van de neoliberale walkuryie Halsema.

  3. Het zal mij niet verbazen indien Bram de piraten laat arresteren voor “meerdere malen plassen in het oceaan met gevaar voor marine leven”.

Reacties zijn gesloten.