De eeuwige strijd tussen links en rechts

Als kind wist ik het al. Als er een verjaardag was, dan kon je erop wachten. Tien minuten nadat de laatste binnen was gekomen brandde de discussie los tussen links en rechts. Als het woord politiek viel was het tijd om mijn strategische plaats onder de salontafel op te zoeken. De salontafel stond in het midden. Daar zat ik. Hier kon ik niet vertrapt worden door de linkse en rechtse heethoofden. Ik probeerde te begrijpen wat ze allemaal door elkaar schreeuwden, maar al die moeilijke woorden waren voor mij vaak onbegrijpelijk. Zakkenvullers, profiteurs, slavendrijvers, GAK, belastingen die omhoog en dan weer omlaag moesten. Dat gelul. Kom op met mijn cadeautje!
Als de storm weer was gaan liggen, dan kon je weer tevoorschijn komen, want dan begon het moppen tappen en dan kon iedereen weer lachen.

Er is niets veranderd
Nu zijn we veertig jaar verder en af en toe komt de familie nog wel eens bij elkaar. Het vreemde is, dat de discussies nog steeds erg veel op elkaar lijken en dat de verhoudingen nog steeds niet zijn veranderd. Rechts is nog steeds rechts en links is nog steeds links. Alleen ik zit niet meer onder de salontafel, maar nog wel links van het midden.
Na al die jaren discussiëren ben ik erachter gekomen dat ze allebei een beetje gelijk hadden. Maar toegeven blijft voor velen een moeilijk punt. Liever doodvallen dan toegeven, terwijl ik altijd op zoek ben naar een mix van beide punten, aangepast aan de omstandigheden van de tijd waarin we leven.
Met deze denkwijze is het voor mij onmogelijk om bij de flanken uit te komen. En als ik bijvoorbeeld de stemwijzer invul dan moet ik om op de flank uit te komen zulke idiote keuzes maken, dat je echt wel van de pot gerukt moet zijn om daar terecht te komen.

De stemwijzer
Het probleem met stemwijzers is onder andere, dat als je niet alle voors en tegens kunt afwegen omdat je niet over alle juiste en volledige gegevens beschikt. En het is maar net wie je deze gegevens aanreikt. Als je niet uitkijkt worden deze eerst even gekleurd.
Het overgrote deel van de kiezers laten hun stem bepalen door …….. Ja, door wat eigenlijk?
De premiersbonus? De kleur van de stropdas? Wie het meest op televisie is? Verjaardagsgeleuter? De peilingen? Het gevoel? Collega’s? De lijsttrekker die je wel sympathiek vindt? Angst? Erbij willen horen? De buren? De stemwijzer? Het bord langs de weg? Wie de leukste grap maakt tijdens het debat, of gewoon een punt waar je het wel mee eens bent.
Er zijn nog veel zwevende kiezers. Ik begrijp dat niet. Ik wist als kind al, dat je het beste in het midden kon zitten. Natuurlijk wel links van het midden. Rechts zat de hond.

10 gedachten over “De eeuwige strijd tussen links en rechts”

 1. Weer typisch PvdA gebrabbel , ik ben liever van de pot gerukt dan een compromis-tijger en zou me pas zorgen gaan maken als ik niet op de flank zou uitkomen ..

  Bekent met het verhaal van de kikker en het water ?? Als je een kikker in heet water gooit springt hij er meteen uit .. Als je hem in koud water gooit en je brengt dit langzaam tot koken blijft hij rondzwemmen tot hij van de hitte sterft …

  De Sociaal- Democratie is kapitalisme in de “langzaam koken vorm ”

  Ook het verhaaltje dat Rechts nog steeds rechts is en links nog steeds links is nonsense , iemand die in de jaren 70 pro PvdA was en nu nog steeds heeft een sterke verrechtsing doorgemaakt , het zelfde geld voor Groen Links stemmers ..

 2. @ 2,
  Het is misschien wel goed dat er mensen zijn (partijen) die wel bereidt zijn tot compromissen. Extreem links of extreem rechts in de politiek brengt alleen maar ellende.

 3. Ik ben het eens met Al B wat de verrechtsing betreft. De SP nu heeft zo ongeveer het programma van de PvdA van de jaren zeventig.Gewone sociaal-democratische gedachten gelden tegenwoordig ineens als extreem-links.

 4. Nee Dirk , ik denk dat het Nederlandse Volk in zijn onovertroffen stomheid toch weer voor de Pvd Bilderbergers kiest , óók Linkse mensen die beter zouden moeten weten .. en dat het Sociaal Democratisch Neo Liberaal verraad wéér een kans krijgt Nederland the GHB’n en naaien .. samen met hun bloedbroeders van de VVD …

  Eigenlijk prefereer ik VVD en PVV over de Neo-Liberalen van de PvdA , liever openlijk genaaid dan eerst gedrogeert met mooie woorden…

 5. @8 Dat is mij bekend Jocqem. Als ik de reactie van Al B. lees is die niet af m.i. Vandaar mijn vraag om de reactie af te maken.

 6. diverse linkse (PvdA) woningcorporatiedirecteuren verdienen gigantische salarissen, maar ja dat mag want ze zyn toch linksig???

  ZZP ers zyn politiek fout volgens sommige apperatskies want ze moeten in een kolchose werken.

  Ooit was het PvdA (Party van de Arbeid) nu is het PvdU(party voor de uitkeringen)
  als je links wilt stemmen, wees dapper en kies SP

Reacties zijn gesloten.