Een verzonnen werkelijkheid

Gisteren verscheen in de Telegraaf het bericht ‘Kunstwereld zwicht voor radicalen’ over de kunstenaar Theourgos, die al zeven jaar werkt aan collectie over de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, onder de titel ‘Angst & Vrees, het ergste moet nog komen’. De kunstenaar beklaagt zich in de krant erover dat niemand zijn werk wil exposeren en dat drukkers zijn boek niet willen drukken uit angst voor represailles van moslims. Volgens Theourgos heeft niemand heeft het lef de collectie ‘gewaagde beelden en doeken’ tentoon te stellen en wilde één drukker alleen zijn boek drukken als hij anoniem kon blijven, “want ik heb een gezin, of anders gaat de brand in de drukkerij.” Wij kijken natuurlijk reikhalzend uit naar het boek.

Er is weliswaar nergens en helemaal niets over de kunstenaar Theourgos te vinden, het was natuurlijk koren op de molen van de PVV en VNL, het partijtje van ex-PVV’ers Van Klaveren en Bontes. Zij en PVV-ideoloog Martin Bosma stelden hierover Kamervragen waarin werd gesteld dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar was en het ministerie van OCW werd opgeroepen de bedreigde kunstenaar onderdak te verlenen en zijn werk in de overheidsgebouwen tentoon te stellen. VNL bood aan om de kunst in hun fractiekamer te exposeren. Martin Bosma stelde dat dit het zoveelste bewijs was dat de kunstwereld zwijgt bij zoveel onrecht en alleen in beweging komt als “subsidiecentjes” in het geding zijn, met verwijzing naar Freek de Jonge.

Naast het promoten van onbekende of misschien wel niet-bestaande kunstenaars die worden bedreigd door radicale moslims en hun handlangers in de kunstwereld had de Telegraaf gisteren ook een ander novum. ‘Wilders adviseert Canada’ kopte de krant, naar aanleiding van een interview bij een rechts-conservatieve Canadese televisiezender die volgens de Canadese media-autoriteit een marktaandeel heeft van 0,1%. Er was eergisteren een aanslag van een recent tot de islam bekeerde Canadees met een lang strafblad, dus dat kwam goed uit voor de Nederlandse parlementariër die strijdt tegen de islam. Prompt werd op sociale media geroepen dat Rutte was gepasseerd en dat in tegenstelling tot Nederland Wilders in het buitenland wel serieus werd genomen. Je wordt tenslotte niet iedere dag door een groot land gevraagd om advies.

Dat Wilders niet om advies was gevraagd, maar uit eigen beweging het advies gaf dat islam verboden moest worden en je in iedere moslim een potentiële terrorist moest zien was natuurlijk ook helemaal geen nieuws, maar de zoveelste herhaling van zijn ondertussen helemaal grijs gedraaide plaat. Maar zijn blinde aanhang ziet hierin natuurlijk het bewijs dat Wilders een door het buitenland gerespecteerd visionair staatsman is, ook al strookt dat niet met de werkelijkheid. Wilders is deze week op tournee in de VS en postte een toespraak die hij zou hebben gegeven in Nashville, Tennessee, waarover ook helemaal niets te vinden is. Geen data, geen locatie en geen organisatie die hem een platform zou hebben geboden. Wat we wel weten is dat Wilders gisteren een etentje had met Tea Party icoon Michelle Bachmann, die ooit zei: “But the Lord says, ‘Be submissive wives; you are to be submissive to your husbands.’” en meent dat god tot haar spreekt via haar echtgenoot. “Een dappere vrouw”, volgens Wilders, de onbetwiste leider van een macht die niet bestaat.

2 gedachten over “Een verzonnen werkelijkheid”

  1. Pingback: Politiek en media gaan mee in mystificatie Theourgos. Waarom? | George Knight

  2. Pingback: De diep gekoesterde wens tot massamoord | Krapuul

Reacties zijn gesloten.