Een Hollands trauma

Bas Heijne legt de vinger op een wel heel gevoelige plek, geen zere plek. Nederland doet nu weer heel verontwaardigd over Srebrenica. De militairen hadden dit en de militairen hadden dat moeten doen. 16 miljoen deskundigen op de bank, voor de TV met bier in de hand, weten het allemaal beter.

Maar ik ben het met Bas eens, we zijn een volk van wegkijkers en daarna van terugkijkers en zeikers. Omdat we zo onverschillig zijn, hebben we halfslachtig meegedaan aan allerlei operaties, brengen daar mensen mee in gevaar. We willen er wel bij horen, maar de leiding heeft niet de ballen om er het nodige voor te doen, want het mag niks kosten (in geld dan). En dan bedoel ik de ‘leiding’ in Den Haag, die de militairen met een opdracht wegstuurt.

Misschien is de grootste misvatting over de Nederlandse betrokkenheid bij het drama van Srebrenica wel dat Hollanders soft zouden zijn, even zachtaardige als ineffectieve positivo’s, die het beste met de mensheid voorhebben. De grootste zonde lijkt me juist keiharde onverschilligheid. Niets wijst erop dat we die hebben afgelegd.

Nee, en daar vecht ik iedere dag tegen. Ik blijf schoppen en schreeuwen net zo lang tot ik dat niet meer kan. Eerder zal ik niet stil zijn over die ongelooflijke onverschilligheid.

7 gedachten over “Een Hollands trauma”

 1. Heel goed gezien ja, die onverschilligheid, die zo lang voor tolerantie is aangezien.

 2. Wat hebben wij Moslims van Srebrenica geleerd ?? Dat je net zomin als eerder de Joden op de Nederlanders kan rekenen wanneer een vijand je wegvoert . ( met uitzondering van wat Linksmensen natuurlijk, maar die vind je in het leger al helemaal niet …. )

 3. @ Al Bakrastani -> wel weer heel makkelijk gezegd. Bewijs eerst maar eens dat de Nederlanders ervan op de hoogte waren dat Mladic van plan was alle Moslim-mannen uit te roeien…. De Dutchbatters zijn net zoals de burgers in Srebrenica door de hele wereld in de steek gelaten. Dus schuif het maar lekker op het bordje van de VN met hun vieze politieke spelletjes.
  Precies zoals destijds in Rwanda. De Canadese generaal Roméo Dallaire (toevallig geboren in Nederland…) heeft 8 maanden lang de VN gesmeekt om hulp, om een massamoord op de Tutsi’s te voorkomen… en toen puntje bij paaltje kwam lieten zij hem compleet stikken. De gevolgen zijn bekend.

  De (meest nog erg jonge) Nederlandse militairen waren van te voren niet geheel op de hoogte gesteld wat ze konden verwachten in Yugoslavië, tevens waren ze niet in het bezit van de juiste uitrusting zoals voldoende munitie e.d.
  De andere kant: Als 19-jarig groentje zit je een aantal maanden in het belegerde Sarajevo, je probeert de burgers te beschermen tegen de Bosnisch-Servische sluipschutters, maar je mag niet terugschieten (wat ze natuurlijk op een gegeven moment wel deden, maar dat mocht niet naar buiten gebracht worden….) Je helpt wekenlang een aantal zeer jonge kinderen in schuilkelders, wie hun hele familie is uitgemoord, een aantal van deze kinderen wordt op een smerige manier naar buiten gelokt en door de sluipschutters direct door hun hoofd geschoten. En weer een leven van een Nederlandse jongeman naar de klote… hier valt namelijk niet op te trainen.
  Ook valt het voor een militair niet te bevatten dat je daar bent om Moslims te beschermen, en dat dan al je wapens in beslag worden genomen door diezelfde Moslims en jij als menselijk schild wordt gebruikt terwijl de Chetnicks de heuvels afkomen om jou af te knallen…..
  Nee, het is niet zo vreemd dat er veel Dutchbatters zeer ernstige psychische trauma’s hebben opgelopen.
  War is hell, but guerilla wars are worse than hell!

  Ook ik zal iedere dag blijven vechten voor dat beetje eerherstel voor Dutchbatters, hoe klein dan ook….
  En ik ben een ‘linksmens’… goh wat apart 😉

 4. In het leger of de marine vind je verschillende soorten mannen en vrouwen. Zelfs ben ik dus een linksmensch met een ex die bij de marine werkte. Ik ben heel snel van mijn vooroordelen genezen. En inderdaad wat Chiya ook zegt er lopen heel wat met psychische trauma’s rond. Dutchbat is gewoon voor paal gezet en gebruikt. En Al bij de marine en het leger zijn ook moslims die vrijwillig in dienst gaan.

 5. NLers hebben van Screbrenica verkiezingsretoriek geleerd,Mladic zei in de camera:’ Vandaag geven we Screbenica terug aan de Serven’

  De NLse politiek maakt daarvan: ‘we geven NL weer terug aan de NLers’

 6. Laurent Schreef:

  De grootste zonde lijkt me juist keiharde onverschillighei

  Inderdaad is het ironisch dat ik jarenlang gediscussieerd heb met iemand die mij steeds voorhield dat de befaamde “tolerantie” gewoon totale onverschilligheid is. Onverschilligheid die in interesse plotseling kan veranderen op het moment dat klinkende muntstukken verdiend kunnen worden. Dit is de Rechtse maatschappij ten voeten uit om je vingers er bij af te likken.

  Heeft me tijd gekost om dit in te zien.

Reacties zijn gesloten.