Een grafiek helpt niet tegen een kutgevoel

Nederland islamiseert niet
Met alles wat jij en ik nu weten, blijven de peilingen voor Geert onveranderd of lijken zelfs iets beter te worden. Jij als Krapuulvolger begrijpt daar misschien helemaal niets van.
Je wordt er moedeloos van. Niet alleen jij hoor, ik heb dat ook. Maar gezien mijn PVV kennissen (die gelukkig niet weten dat ik hier zit te typen voor Krapuul), begrijp ik het wel.

Vaak wordt hier gevraagd waarom ik in godsnaam zulke kennissen heb. Jullie, (pakt het filter dit?), associëren mijn kennissen direct met het reaguurdersvolk van GeenStijl. Maar die vormen maar een klein deel van de aanhang van de leider.

Mijn kennissen, zijn aardige mensen, die niet goed zijn geïnformeerd. Als ik de vraag stel waarom Breivik de mensen doodschoot in Noorwegen dan is het antwoord; “Nou, omdat het een gek was. Net als in Alphen aan de Rijn”.
Als ik dan uitleg over Eurabia, dan zien ze het als een manier om het weer naar Geert toe te schuiven.
Mijn kennissen lezen geen Krapuul. Ze lezen de koppen van de Telegraaf en de sportpagina. Wekelijks de Privé en dat was het. Ze kijken geen Knevel en Pauw. Ze kijken geen documentaires.

Laatst liet ik ze een stukje lezen.
Men kwam er niet doorheen. “Dat is mij te ingewikkeld”. Tja, al die letters en dan nog in een bepaalde volgorde ook.

Maar wat ze allemaal gemeen hebben, is een rotgevoel. Ze hebben geen grip meer op het leven. Keus uit teveel broodjes en ze kennen allemaal verhalen over hoe erg het wel niet is en hoe erg het nog gaat worden. Dat moet opgelost worden. Geert is nieuw. Geert horen ze woorden spreken, die ze hier en daar begrijpen. Die anderen is het niet gelukt om het op te lossen, dus laat hem het maar eens proberen.

Ooit had ik een vrouwelijke collega in het onderwijs. Ze was bang. Er hing een rotsfeer op school vanwege bendevorming. Ik zei dat het statistisch gezien wel meeviel, hoeveel docenten er per jaar klappen krijgen.
Wat had ik hier achteraf een spijt van zeg! Wat stom! Iemand voelt zich bedreigd en ik kom met cijfers dat het wel meevalt.
Een grafiek helpt niet tegen een kutgevoel.

Door met cijfers te komen, neem ik de persoon niet serieus. Je zal een andere manier moeten vinden om de persoon op zijn gemak te stellen. Natuurlijk kan je niet zoals Geert iedereen beveiligen die zich bang voelt, maar we zullen een slimme manier moeten vinden om ze te bevrijden of anders moeten we accepteren dat de VVD gebruik kan blijven maken van deze onwetende meute.
Maar we kunnen ook niets doen. Want vroeg of laat zijn ze weer eens teleurgesteld. En dan is het wachten op de volgende die ze gebruikt om zijn zakken te vullen.

15 gedachten over “Een grafiek helpt niet tegen een kutgevoel”

 1. Of het echt helpt weet ik niet, maar een goede grafiek is natuurlijk wel iets anders dan de naakte statistische cijfers. Volgens mij is de hier al vaker gebruikte Sargasso’s “Moslims in de EU” grafiek (http://tinyurl.com/3eg3czy), een goed voorbeeld van een grafiek, die de onderliggende getallen helder vertaalt, zonder in statistische overkill te verzanden.
  😉

 2. Elke grafiek, alle statistiek en alle rapporten worden terzijde geschoven als zijnde ‘een mening’. Zelfs als er bewijzen zijn dat er geen islamitisering is, is het maar een mening. Daar heeft de politiek zelf een goed handje van. Vervang islamitisering maar door global warming, exact hetzelfde verhaal. Er zijn geen feiten meer, alleen maar meningen en die kan je altijd terzijde schuiven.

 3. De PVVD-aanhang kijkt graag naar grafiekjes, mits die laten zien wat ze zelf ook vinden. Het grafiekje dat een rechte lijn trekt tussen de gemiddelde temperatuur op aarde in 1998 (warmste jaar vorige eeuw) en 2008 (koudste jaar deze eeuw) kennen ze doorgaans wel, want dat is immers het bewijs dat de aarde niet opwarmt, maar juist afkoelt. (2010 komt in die grafieken nooit voor, want die gegevens waren er kennelijk nog niet en bovendien stoort het die mooie dalende lijn te veel.)

  Het kaartje waar “heel Nederland paars kleurt” kennen ze zelfs nog veel beter. “Hoezo is het geen toename maar een spreiding? Het wordt toch paarser? Oh, staat dat dáár… dat soort dingen kijk ik nooit naar.”

  Grafiekjes waarin staat dat het aantal Somalische importbruiden tussen april 2003 en oktober 2004 is gestegen met 17,6% kennen ze allemaal. Grafiekjes waarin staat dat de trend tussen 2000 en 2010 juist een sterke daling laat zien met alleen tussen de twee genoemde data een kleine tijdelijke oprisping? Linkse leugens! (NB. dit laatste voorbeeld heb ik uit mijn mouw geschud, maar is algemeen toepasbaar)

  Grafiekjes helpen niet tegen een kutgevoel, maar ze helpen soms wél om het kutgevoel kutter te maken (ook al zijn die meestal gebaseerd op een potje “cherry picking”) en naar de rest kijken ze niet. Een soort Oost-Indische blindheid dus.

  Hee, Oost-Indisch…. was dat niet waar Geert’s voorouders….? :mrgreen:

 4. Vraag 1 is hoe het komt dat mensen zo politiek gedesinteresseerd zijn geraakt. Mijn gevoel [ja ja] zegt mij dat dit komt doordat men niet meer het concentratievermogen heeft om de politiek goed te volgen. En dit kan allerlei oorzaken hebben. Het kan ouwerwets klinken maar vroeguhr moest je er wat voor doen als je voor je eigen belang wou opkomen. Ja ook toen kwam de politiek naar je toe met maatregelen die je belangen schaadde, en dan waren er ook nog veel zaken die je belangen schade deden maar die “altijd al zo waren”. Waartegen je oppositie moest voeren. Aangezien dat niet in het Parlement werd gedaan deed je het dan maar buitenparlementair. Eerstens via je vakorganisatie maar verder ook gewoon door te discussiëren met je collega’s in de bedrijfskantine of bouwkeet. Zoveel mogelijk alle gelegde mijnenvelden vermijdend of die zo veel mogelijk onschadelijk makend maar dit waren/werden meestal oeverloze discussies doordat er nogal wat desinformatie in omloop werd/wordt gebracht door de Main Stream Media [MSM] die toen weliswaar nog niet die overweldigende opinie-nivilerende invloed kon genereren die het nu kan. Toen deed je dus je best om je goed te laten informeren en dan kreeg je het in duidelijke en verstaanbare brokken [en vaak met een humoristisch sausje op smaak gemaakt] toegediend. Je was toen niet kinderachtig en voelde je medeverantwoordelijk voor de gevoerde politiek die jouw leven beïnvloedde en had zo je eigen kanalen waarlangs je je informatie kreeg en feedback gaf door je zorgen en bezwaren kenbaar te maken. Als het niet hielp binnen je vakbond of partij dan ging je de straat op om te demonstreren, en als dat niet hielp dan ging je provoceren tot er een reactie kwam die in de MSM verontwaardiging uitlokte. En voor het overige stond je voor je standpunten zonder te wijken voor repressie en/of repercussies.

  Maar door de overweldigende mogelijkheden en overweldigende vercommercialisering van de MSM die haar vertakkingen ook in overweldigende mate in culturele uitingen verkreeg is er in onze tegenwoordige tijd geen houwen meer aan. Moet men zich veel meer concentreren op en je best doen op verkrijging van de correcte informatie, maar ook en dit is nog erger je concentreren op je selectie van je manier van het geven van feedback aan de politiek.

  Veel, nee bijna alle politiek geëngageerde mensen, alle mensen met een mening, hebben daar geen tijd voor, zien het gedesillusioneerd toch de verkeerde kant op gaan door machten die volkomen buiten hun bereik liggen, dat zij de ultime provocatie tegen; Noam Chomsky Manufacturing Consent: http://www.youtube.com/watch?v=PQhEBCWMe44 [Geüpload door 306cas op 4 mrt 2011] verkiezen boven het maar machteloos toezien. 😆

 5. DarkSkywise Schreef:

  Grafiekjes helpen niet tegen een kutgevoel, maar ze helpen soms wél om het kutgevoel kutter te maken (ook al zijn die meestal gebaseerd op een potje “cherry picking”) en naar de rest kijken ze niet. Een soort Oost-Indische blindheid dus.

  Zo had ik het nog niet gezien.

  Sjuul van Dissel Schreef:

  Vraag 1 is hoe het komt dat mensen zo politiek gedesinteresseerd zijn geraakt. Mijn gevoel [ja ja] zegt mij dat dit komt doordat men niet meer het concentratievermogen heeft om de politiek goed te volgen.

  Daar zou je gelijk in kunnen hebben. Ik weet niet of dat vroeger ook niet zo was. Laatst zag ik een oud filmpje van een debat, tussen van Agt en Den Uyl. Man wat was dat saai. Maar er waar te weinig kanalen om te zappen denk ik.

 6. Salonsocialist. Schreef:

  Zo had ik het nog niet gezien.

  Ik vind ze zelf juist vaker met grafiekjes smijten dan linksige posters, al is er met die grafiekjes meestal iets mis. Ik kan mijn reacties inmiddels dromen:

  – “Nee, dat is geen ijsmassa, dat is ijsoppervlak. Vierkante kilometer is geen inhoudsmaat.”
  – “Dat zijn geen oppervlaktetemperaturen. UAH meet luchtlagen die boven het gebied voor oppervlaktetemperatuur zitten en daar heb je geen demping door het aardoppervlak”
  – “10 jaar is te kort om iets over het klimaat te zeggen, dat moet minstens 30 jaar zijn. Bovendien begin je expres bij een warm jaar, eindigt je lijn expres bij een koud jaar en staat 2010 er niet bij.”
  – “Waarom gebruik je steeds de eerste testgrafiek waarvan ze zelf zeggen dat er nog fouten inzitten? Het model heeft al 4 keer een update gehad.”
  – “Dat zijn geen temperaturen, dat is het percentage edelgas.”
  – “Euh…. dat is in 2003 al definitief bewezen hoor!”

  enzovoort, enzovoort….

 7. @ Salonsocialist #5

  Saai? Zou zeggen kijk naar jezelf want wat wil je hier nu mee zeggen? “‘Daar zou je gelijk in kunnen hebben. Ik weet niet of dat vroeger ook niet zo was. Laatst zag ik een oud filmpje van een debat, tussen van Agt en Den Uyl. Man wat was dat saai. Maar er waar te weinig kanalen om te zappen denk ik.”‘ En toen dacht je zeker laat ik mijn stukkie dan maar een beetje opleuken met deze ad?

  PVV Groningen
  Realistische politiek met oog voor de wensen van de bevolking
  http://www.pvv-groningen.nl

  Godverdomme jonge als je niks meer te melden heb dan houdt het voor mij op. Terugklikkend van de film over Noam Chomsky nam ik zowaar het een en ander waar. Die film vind je zeker ook boring? Of geen tijd ervoor? Terwijl het toch echt de moeite waard is. Alleen jammer dat die in het Engels is. ’tZou zo mooi zijn als iemand hem vertaald en met ondertiteling re-upload. Onze eigen Bolk en van Thijn e.a. er nog in tegengekomen. Bolkenstein uiteraard zoals we van hem gewend zijn of nog erger, want zoals ik al zei mijn Engels is niet zo best.

 8. Dat mensen door de hoeveelheid informatie die beschikbaar is de concentratie niet kunnen opbrengen om zich ergens in te verdiepen, is deels waar. Maar die mensen waren er vroeger ook. Ik geloof werkelijk niet dat er vroeger meer mensen waren met een gefundeerde mening. Het verschil zit hem in de voor iedereen toegankelijke communicatiemiddelen, waardoor iedere ongeletterde Jandoedel een “mening” kan geven. Vroeger hoorde je deze mensen niet, omdat de enige manier om mee te discussieren een ingezonden brief was. Een brief! Mijn god, hele zinnen schrijven, hoe moet dat?
  Dat is tegelijkertijd de verklaring voor de onwrikbare mening van Wilders-aanhangers. “Ik heb een mening en die hoef ik verder niet uit te leggen, want het is nou eenmaal zo.”| De enige manier waarop dit bestreden kan worden, is Wilders en zijn rebellenclub publiekelijk afrekenen op hun falen. Confronteren met feiten, afrekenen op het niet nakomen van beloftes, met humor terug de hoek in. De Wilders aanhang kiest niet voor de underdog. Als het de rest van Nederland lukt om de PVV met humor en intelligentie in hun eigen valkuil te laten stappen, zijn we denk ik een eind in de goede richting.

 9. “Cijfers liegen niet, maar statistieken wel”; uitspraak van mijn wiskunde leraar.
  Daarnaast kan je met veel cijfer materiaal en een goede statistiek laten zien dat het mee valt met de immigratie (per saldo) uit moslim landen, de gemiddelde PVV-reaguurder ziet alleen het aantal moslims in zijn straat toenemen (ook al wonen deze mensen daar al langer, maar komen ze nu vaker buiten) en ziet dit als bewijs voor de toenemende islamisereng en dus voor het gelijk van Wilders.
  Probeer daar maar eens met humor en intelligentie tegen in te gaan.

 10. Nee, humor helpt niet meer als je door allochtonen de wijk wordt uitgepest. Intelligentie helpt in zo’n geval wel: vertrouw nooit op een PvdA-burgemeester!

  “Iemand voelt zich bedreigd en ik kom met cijfers dat het wel meevalt.”
  Ja, met zo’n gebrek aan empathie hou je geen vrienden meer over. Ik betwijfel overigens dat die PVV-mensen je vrienden zijn. Ik kan me niet voorstellen dat iemand die op een dergelijk badinerende toon over je praat (en je weet dat) nog langer je vriend is.

 11. @ Cory:
  Corrie toch,
  Met een PVDA burgemeester heb jij nog een huis,en uitkering en huurtoeslag,als het aan rechtse burgemeesters ligt, lig jij er meteen uit en wordt er koop nieuwbouw geplaatst waar jij helemaal niet tussen komt.Pas op wat je wenst corrie soms krijg je waar je op hoopt en snij je je zelf in de vingers

 12. Jij als Krapuulvolger begrijpt daar misschien helemaal niets van.
  Je wordt er moedeloos van. Niet alleen jij hoor, ik heb dat ook. Maar gezien mijn PVV kennissen (die gelukkig niet weten dat ik hier zit te typen voor Krapuul), begrijp ik het wel.

  Vaak wordt hier gevraagd waarom ik in godsnaam zulke kennissen heb. Jullie, (pakt het filter dit?), associëren mijn kennissen direct met het reaguurdersvolk van GeenStijl. Maar die vormen maar een klein deel van de aanhang van de leider.

  Beste Salonist, er zijn gradaties in het fenomeen PVV-er. De meest milde vorm is juist de geenstijreaguurder . Daar kun je mee discussiëren en ik heb sommigen ook weleens betrapt op intellect. En die zijn dan ook vaak een mix tussen een VVD-er en een nog niet overtuigde PVV-er.

  Dan heb je het over grote deel van het Powned volk, dat je echt niet kan overtuigen. Want als je een grafiek tevoorschijn haalt om het tegendeel te bewijzen, verzinnen ze wel een ander excuus ter plekke. Dus als je met CBS cijfers komt die aantonen dat er helemaal geen massa-immigratie is, begint men te roepen dat dat komt door het beleid van de “PVV” en het niet meer smijten met gratis geld aan de immigranten.

  Dan heb je het spitsnieuwsvolk, met een hersendop van een eend. Die kan alleen maar roepen dat Geert + 1 is of Geert for President.

  Daarbuiten heb je echte fanatici die eigenlijk de voortstuwing zijn achter het fenomeen Wilders. Daar zitten echte nutcases tussen variërend van “opiniemakers” als Joost Nieluller tot echte extremisten als de Joods- Christelijke Pastoor Ben Kok.

 13. Hans Jansen Schreef:

  Dat mensen door de hoeveelheid informatie die beschikbaar is de concentratie niet kunnen opbrengen om zich ergens in te verdiepen, is deels waar. Maar die mensen waren er vroeger ook. Ik geloof werkelijk niet dat er vroeger meer mensen waren met een gefundeerde mening. Het verschil zit hem in de voor iedereen toegankelijke communicatiemiddelen, waardoor iedere ongeletterde Jandoedel een “mening” kan geven. Vroeger hoorde je deze mensen niet, omdat de enige manier om mee te discussieren een ingezonden brief was. Een brief! Mijn god, hele zinnen schrijven, hoe moet dat?

  Nou misschien is er wel sprake van een overkill aan informatie. Mensen gaan youtube, wikipedia .e.d op en kijken wat een of andere klukkluk te zeggen heeft. Daar baseert men hun mening op omdat dat nu eenmaal op internet staat en omdat dat voor hen een bevestiging is voor wat ze te horen krijgen van de lokale populist. Kijk ik ben voor vrije nieuwsgaring, maar excuse me French…… ik vind nog steeds een groot deel van NL te dom om een eigen mening te vormen. En er is geen verschil met vroeger, of de ene groep nu keek naar de VPRO of de Vara en de andere naar Veronica of SBS 6.

 14. Cory Schreef:

  Nee, humor helpt niet meer als je door allochtonen de wijk wordt uitgepest. Intelligentie helpt in zo’n geval wel: vertrouw nooit op een PvdA-burgemeester!
  “Iemand voelt zich bedreigd en ik kom met cijfers dat het wel meevalt.”
  Ja, met zo’n gebrek aan empathie hou je geen vrienden meer over. Ik betwijfel overigens dat die PVV-mensen je vrienden zijn. Ik kan me niet voorstellen dat iemand die op een dergelijk badinerende toon over je praat (en je weet dat) nog langer je vriend is.

  Gut , Ik ben juist vanwege witte treiterij uit mijn vorige woonplaats verhuist en woon nu als witte Nederlander zeer tevreden in mijn Multi Culti wijk …

 15. Cory Schreef:

  Nee, humor helpt niet meer als je door allochtonen de wijk wordt uitgepest. Intelligentie helpt in zo’n geval wel: vertrouw nooit op een PvdA-burgemeester!
  “Iemand voelt zich bedreigd en ik kom met cijfers dat het wel meevalt.”
  Ja, met zo’n gebrek aan empathie hou je geen vrienden meer over. Ik betwijfel overigens dat die PVV-mensen je vrienden zijn. Ik kan me niet voorstellen dat iemand die op een dergelijk badinerende toon over je praat (en je weet dat) nog langer je vriend is.

  snap niet wat het te maken heeft met PVDA- burgemeesters. O, ja dat hebben we gemerkt in Helmond, waar veldmaarschalk Wilders stampvoetend naar Helmond ging om vervolgens uitgejoeld te worden om kenbaar te maken dat hij niet welkom is.

Reacties zijn gesloten.