Een boek over Hitler

Er zijn al zoveel boeken over Adolf Hitler geschreven dat er hoegenaamd niets nieuws meer over de man kan worden verteld. Toch is het nuttig om zijn opkomst en ondergang van tijd tot tijd opnieuw in de schijnwerpers te zetten. We vergeten heel gemakkelijk.

Via de aanleg van openbare wegen en bewapening slaagde Hitler erin de werkloosheid te bedwingen. En op politiek en buitenlands vlak boekte hij opeenvolgende successen die hem een aureool van onfeilbaarheid verschaften. Daarom accepteerden ze ook steeds meer radicale maatregelen tegen de joden en de gehandicapten. Hitler was zo slim om de uitvoering ervan in handen te geven van zijn medewerkers en nazi-functionarissen, zodat hijzelf geen schade opliep. Toen er protest kwam tegen de moord op de mentaal en fysiek gehandicapten in de zomer van 1941 liet Hitler het T4-programma onmiddellijk stilleggen. Dat maakte hem paradoxaal nog populairder omdat mensen dachten dat hij geen weet had van dergelijke afschuwelijke zaken. ‘Had hij het maar geweten…’, zo redeneerden velen. (Liberales)

In deze korte passage komen een paar belangrijke mechanismen aan bod die Hitler succes brachten.

 • Zijn keynesiaanse politiek – die toen nog niet zo heette – door werk te creëren via aanleg van wegen en bewapening.
 • Sympathie voor Hitler van buitenlandse leiders (o.a. Chamberlain).
 • Aanwijzen van zondebokken en profiteurs: Joden en gehandicapten. De meerderheid van het volk is dus niet verantwoordelijk voor slechte politieke keuzes die zijn gemaakt; de volkswil heeft m.a.w. altijd gelijk, is onfeilbaar. Als een stigmatisering echter niet wordt gepikt, moet je net doen of je er niet verantwoordelijk voor bent.

2 gedachten over “Een boek over Hitler”

 1. Evolutie geeft tevens ver-/ hernieuwde inzichten. Dus, nee: “Er zijn al zoveel boeken over Adolf Hitler geschreven dat er hoegenaamd niets nieuws meer over de man kan worden verteld.”

  Dat er ‘weinig noemenswaardig nieuws’ valt te vermelden, is louter een gebrek aan -verder- onderzoek. En wanneer deze daadwerkelijk plaatsvindt, dan worden er nieuwe boeken/ inzichten geschreven. Such is Homo Sapiens, enzo.

  “door werk te creëren via aanleg van wegen en bewapening.”

  Tja, ‘de Nederlanders’ waren toen de Mosli….euh ‘de (door de VVD gewilde) Polen & Roemenen en verdere lageloners’, aan wie ‘wij allen, die bevrijd werden’ zeker arbeidsmigrant te noemen zijn en waren.

  ‘De zelfbenoemde NSB..euh..PVV’ers van toen’ (ik chargeer) stapten maar wat graag op die vele treinen, richting ‘het Oosten’.

  Geld en verbetering van persoonlijke/ familie-positie, binnen de paar vierkante kilometer, waar een ieder woont. Such is Homo Sapiens, enzo.

  “Sympathie voor Hitler van buitenlandse leiders (o.a. Chamberlain).”

  Dat, beste Sjaak, heeft vele mogelijke ingangen tot discussie. Ik trek hier alvast ‘de Brazilië-kaart’. Boerderij, o.a.

  “Aanwijzen van zondebokken en profiteurs: Joden en gehandicapten.”

  “De Moslim” en “Links” en “rechts” – ‘nuff said. *gaap*

 2. In principe is het niet veel veranderd. De reden dart Hitler aan de macht kwam was de diepe economische crisis van de Duitsland en de crisis van de Duitse maatschappij, mede veroorzaakt door de zware eisen van de rest van de Europese landen t.ov. Duitsland. Zo werd de aanleg gezet voor de WOII.

  “Het falen van de democratie en de enorme economische crisis stuwden steeds meer Duitsers naar het zwart-witdenken…..”

  Wat grappig, net hetzelfde patroon van denken (tov de zondebokken van allochtonen/buitenlanders) dat veel Nederlanders aan de kant van de nationaal-socialisten van PVV/Wilders heden vertonen.

Reacties zijn gesloten.