Edith Schippers en de afschaffing van democratie

Schippers-nurse
Maar natuurlijk wil Edith Schippers die kleine partijen eruit. Lekker alles onderling afkaarten met CDA, D66 en PvdA, die zo ongeveer één neoliberale partij geworden zijn. Democratie is zóóó zestiger jaren, nietwaar?

Het gaat om krachtig beleid, zoals dat uitgezet kan worden door voormalige tabaksindustrie-lobbyisten als Edith Schippers, op alle ministeries, in het bijzonder Volksgezondheid en Welzijn. Voor het gemiddelde VVD-middenstandsbrein, dat nog net de verkopen van afgelopen week bij elkaar kan optellen met niet al teveel fouten, is dit volkomen logisch.

Ik vind de situatie zoals die nu is eigenlijk het summum van democratie. Bestuurlijk mag het niet optimaal zijn, maar juist het feit dat men niet via afgekaarte regeerakkoorden gedurende vier jaar allerlei decreten oplegt vind ik een goede zaak. Zie maar dat je het geregeld krijgt met die ander fracties. Ja, natuurlijk worden er nu nog steeds diverse kleinere partijen in het pak genaaid, maar toch vind ik dit een betere situatie.

D66 houdt de PVV-standpunten die op grote sympathie kunnen rekenen binnen de VVD tegen, en ook de ChristenUnie heeft zo haar invloed. De PvdA daarentegen heeft de rol die het CDA gedurende zo vele decennia met verve heeft vervuld, namelijk die van politiek vulmiddel. U vraagt, wij draaien. Ik zeg: de PvdA op nul, bij de volgende verkiezingen. Zoals dat ook met het CDA had moeten gebeuren. Maar het geheugen van de kiezer is kort, zeer kort.

Op sociaal-economisch gebied zijn we compleet de lul. Echt geen enkele partij brengt daar iets substantieels te berde. De SP weliswaar enigszins, maar haar buigingen naar nota bene de PVV doen vermoeden dat zodra zij regeringsmacht krijgt zij ook zo flexibel als een rietje zal zijn. Voor de rest is echt iedereen voor afbraak van de verzorgingsstaat, eigen broek ophouden en meer van dat soort nonsens.

Ik hoop dat ik niet te vroeg aan dementie ga lijden, zodat ik te zijner tijd nog genoeg bejaarde VVD-stemmers zal kunnen uitlachen in het verzorgingstehuis, of wat daar dan voor door mag gaan. Oh verdorie, die tehuizen bestaan niet eens meer, is het niet? Nou, ik zal ze hoe dan ook weten te vinden.

Het rechtse concept is gewoon te effectief; zaai wantrouwen, verbreek de solidariteit en niemand wil meer belasting betalen want dat wordt toch alleen maar aan ‘de anderen’ besteed. Een rechts denkend iemand die dit leest ziet dit bovendien als een overwinning, dat de wereld zo kut is als hij/zij al dacht. “Hoera, ik leef in een kutwereld, en iedereen die dit niet wil is een loser!” Ik spreek jou nog, als je een bejaarde sukkel bent.

Afgelopen vrijdag schrok een Indiase collega van mij van het belastingtarief dat wij hier betalen. Ik legde nog uit dat het ooit zelfs veel hoger was. Maar dat is dus wel waarom onze treinen binnen ca 10 minuten arriveren ipv 5 uur, waarom ons verkeer geen complete chaos is en waarom mensen hier geen 12 uur per dag hoeven te werken. Zoals blijkbaar normaal is in India, volgens haar.

Samenwerken. Belasting is samenwerken. Laten we geld bijeen leggen om dingen te kunnen regelen, dat is belasting, idealiter. Dat is het model van na-oorlogs Europa, en zelfs van Noord-Amerika tot 1970. Ik denk echt dat dat een van de beste modellen is die er ooit bestaan hebben, ook al werkte het niet perfect. Ironisch genoeg is het juist de EU die dat nu uit alle macht probeert af te schaffen.