Duurzame kap van het Amazonewoud met Nederlandse subsidie

Een miljard bezuinigen op Ontwikkelingssamenwerking, en een flink deel van dit geld overhevelen naar “defensie” of naar “steun aan het midden- en kleinbedrijf”.
De dagelijkse kletspraatjes uit Den Haag.
Maar een bericht als dit maakt ook wel weer dat ik mijn schouders optrek over die bezuiniging op “ontwikkelingshulp”:

Nederlands belastinggeld wordt gebruik voor het steunen van grote sojaproducenten in Brazilië en Argentinië. Dat blijkt uit een bericht van de Belgische belangenvereniging voor veevoer Bemefa samen met het Instituut Duurzame Handel (1). De subsidie gaat niet naar kleine boeren, maar naar enorme bedrijven met vele tienduizenden hectares. De steun is voor zogenaamd ‘verantwoorde’ soja. Het gaat hier echter om soja die met genetisch manipulatie bestand is gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. De enorme monoculturen worden op grote schaal met dit gif bespoten.

De subsidie loopt via het Initiatief Duurzame Handel van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt verstrekt via de ontwikkelingsorganisatie Solidaridad.

Dit is volgens mij geen “misbruik” maar het gangbare gebruik en de echte praktijk. Dit is wat ze bedoelen met “duurzaamheid” en ontwikkeling: Amazonewoud kappen voor koeien of soja.

2 gedachten over “Duurzame kap van het Amazonewoud met Nederlandse subsidie”

  1. Als het CDA zich druk maakt over ‘ontwikkelingshulp’, weet je genoeg.

    Steekwoorden: lobby en agrocomplex.

Reacties zijn gesloten.