Duitse regering geeft Juncker duim omhoog

De Duitse regering (CDU/SPD) geeft Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, de duim omhoog voor de toespraak die hij vanochtend hield tot het Europees Parlement. In zijn toespraak sprak Juncker zich uit voor de invoering van de euro in alle landen van de EU. Daarnaast pleitte hij voor de toetreding van alle lidstaten tot de Schengenzone. Momenteel maken Roemenië en Bulgarije geen deel uit van de Schengenzone. Binnen de Schengenzone vinden geen grenscontroles plaats. 

Claude Juncker

CDU en SPD lieten zich bij monde van respectievelijk Minister van Financiën Schäuble en Minister van Buitenlandse Zaken Gabriel lovend uit over Juncker’s toespraak, al sprak men geen directe steun uit voor zijn voorstel de muntunie uit te breiden. Ongetwijfeld acht men dat om politieke redenen momenteel niet opportuun.

AfD en Die Linke lieten zich aanmerkelijk kritischer uit over Juncker’s voorstellen. Beide partijen wijzen er terecht op dat de muntunie geen onverdeeld succes is geweest, met name niet voor de Zuid-Europese landen die er een hoge prijs voor hebben betaald in de vorm van massawerkloosheid.

In Nederland liet Mark Rutte zich gematigd positief uit over Juncker’s redevoering. Al te belangrijk is dat niet, Nederland is niet meer dan een bijwagen van Duitsland – wat het overigens zonder de EU ook zou zijn. De reactie van de SP was ronduit beschamend. Daar waar Die Linke en zelfs – god betere het – de AfD zinnige en fundamentele kritiek leverden, kwam men bij de vaderlandse ‘socialisten’ niet veel verder dan wat populistisch geblaat over ‘de Europese Superstaat’ waar Juncker een voorstander van zou zijn.


Bron: Die Zeit

1 gedachte over “Duitse regering geeft Juncker duim omhoog”

  1. Pingback: Verenigd Europa prima medicijn tegen Wilders, Baudet en consorten | Krapuul

Reacties zijn gesloten.