Doodse mediastilte over extreem-rechtse aanslag in Wrocław

Eerder deze week berichtte ik over een verijdelde aanslag op politieauto’s in Warschau.

Daarbij vermeldde ik ook terloops dat ene Pawel R., een 22-jarige inwoner van Wrocław gearresteerd was vanwege een eerdere explosie van een spijkerbom in een bus in die stad.

635997650383812564Ik ging er van uit dat ik over deze aanslag geen volledig artikel hoefde te schrijven, omdat het gegeven “radicaal rechtse katholiek doet tereur-aanval in Europese stad” me deed verwachten dat de vaderlandse media hier wel een paar woordjes aan zou wijden.

Niets is echter minder waar. De enige Nederlandstalige verwijzing naar dit incident, waarbij gelukkig – door oplettendheid van de buschauffeur ‘slechts’ 1 gewonde viel – is van mij, en betreft de terloopse verwijzing in mijn vorige stukje.

Vreemd.

Een korte samenvatting van wat er voorgevallen is: op 19 mei, rond 2 uur ’s middags meldde een passagier van lijn 145 in Wrocław aan de chauffeur dat er een verdacht pakketje in de bus aanwezig was. De chauffeur besloot hierop het plastic tasje, met daarin een snelkookpan gevuld met explosieven en spijkers uit de bus te zetten. Op het moment dat hij dit deed en zich omdraaide ontplofte de boel.

Een voorbijgangster raakte hierbij gewond.

De busmaatschappij leverde vervolgens onmiddellijk de videobewakingsbeelden in bij de politie, waaruit men kon opmaken wie de bom achtergelaten had.

podejrzany

poszukiwany
Pawel R.

Deze Pawel, een 22-jarige derdejaars chemie, blijkt een zekere achtergrond te hebben in het Poolse debat rondom asielzoekers: hij is er erg op tegen dat vluchtelingen worden opgevangen, omdat het wel eens terroristen zouden kunnen zijn!

De politie wist vrij vlot te achterhalen dat dit de dader was, omdat zij uiteraard de zaak zeer hoog opnamen, en 400 extra beambten uit het hele land naar Wrocław togen om te assisteren bij het onderzoek.

Op de 24e mei werd Pawel gearresteerd:

Janusz_Korwin-Mikke_Sejm_2016
Janusz Korwin-Mikke

Naast Facebook-uitingen van zijn xenofobe achtergrond presenteert Pawel zich ook als een goed katholiek, en een aanhanger van de partij van de excentrieke en – naar de meeste maatstaven – knettergekke libertariër Janusz Korwin-Mikke.

R. hangt nu een aanklacht boven het hoofd vanwege “poging tot veelvoudige moord met explosieven,” waarvoor een minimumstraf van twaalf jaar, en een mogelijke levenslange gevangenisstraf gegeven kan worden. Donderdag 26 mei werd tijdens een eerste zitting besloten in ieder geval zijn voorarrest met drie maanden te verlengen.
De verdachte gaf toe de daad gepleegd te hebben, maar wilde niet aangeven wat hem ertoe geïnspireerd had.

policja2Allemaal toch vrij interessante gegevens voor journalistiek Nederland, zou je toch zeggen…
Waarom horen we dan in de Nederlandse media niets over de heldhaftige Dariusz Kądziela, die door zijn kordaat optreden -“ik besefte de ernst van de situatie niet helemaal, geloof ik”- (veel) erger wist te voorkomen?
Waarom horen we niets over de 70 passagiers van de bus, die door hem gevrijwaard zijn gebleven van mogelijk ernstig letsel?
Waarom horen we niet dat de premier van Polen, Beata Szydło, deze ‘uitzonderlijk moedige daad’ van harte geprezen heeft?
Waarom horen we niets over een nieuwsbericht dat in Polen de volledige media bezighoudt?

Past het verhaal niet in het plaatje?
Dat een nieuwsbericht uit Polen minder intensief gedekt zal worden dan iets wat dichter bij huis gebeurt: begrijpelijk.
Dat een extreem-rechtse terreurdaad volledig wordt doodgezwegen door de voltallige Nederlandse media?
Iets minder.

3 gedachten over “Doodse mediastilte over extreem-rechtse aanslag in Wrocław”

  1. Pingback: An article on TERROR, – Standplaats Kraków

  2. Pingback: Hee, journalistiek Nederland: zijn jullie nou helemaal gek geworden met z’n allen? | Krapuul

  3. Pingback: Top 25 meest gelezen berichten in 2016 | Krapuul

Reacties zijn gesloten.