Dit najaar kunnen we CETA stoppen en multinationals verslaan

We hebben een klus af te maken. Bijna 3 jaar geleden keurde de EU CETA goed. Nu is het aan Nederland. Wij zijn één van de weinige landen die CETA nog weg kan stemmen en deze uitbreiding van de macht van multinationals kan tegenhouden. Maar dan moeten we snel in actie komen.

Het is vast even geleden dat je voor het laatst over CETA hoorde. Het is een handelsverdrag tussen de EU en Canada gericht op het wegnemen van belemmeringen voor handel en investeringen. Het versterkt de rechten van grote multinationals uit de EU en Canada, maar ook via een achterdeur uit de Verenigde Staten. Bedrijven kunnen via CETA overheden aanklagen buiten de nationale rechter om.

CETA is:

  • Goed voor olie- en gasbedrijven, maar slecht voor het klimaat.
  • Goed voor grote megastallen, maar slecht voor kleine boeren.
  • Goed voor multinationals, slecht voor de kleine ondernemers die daarmee moeten concurreren.
  • Goed voor buitenlandse investeerders, slecht voor onze democratie.

Er is goed nieuws: Nederland kan een eind maken aan CETA

Andere landen luisterden niet naar de uitgebreide kritiek op CETA. Wij hebben de kans om CETA weg te stemmen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de Canadezen, voor wie medicijnen duurder worden door CETA. Voor de Fransen, die geen oneerlijke concurrentie willen met Canadese boeren. En voor de vele inwoners wiens land de volgende kan zijn waar de EU de macht van multinationals wil vergroten, zoals Vietnam, Mexico en Indonesië.

Wij kunnen het land zijn dat het tij keert, de leider van de verandering naar eerlijke en duurzame handel. Want in ons parlement is er een meerderheid mogelijk tegen verdragen zoals CETA.

Kom nu in actie

Vanaf 3 september 2019 start Milieudefensie een campagne om de twijfelaars in de Tweede Kamer te overtuigen. We bouwen een brede beweging van mensen en organisaties. We voeren online actie en op straat. We voeren de druk zo ver mogelijk op tot het moment van de stemming, die waarschijnlijk in oktober 2019 plaatsvindt.

Overgenomen van Milieudefensie, alwaar verder te gaan