Diepdenker Achterhuis over uw doodsbed

Ieder land krijgt de Denker des Vaderlands die het verdient (hebben ze zo iemand elders eigenlijk wel?).
Hans Achterhuis, ooit begonnen als bevrijdingstheoloog, vervolgens anti-utopist en markteconomisch gelijkgeschakeld, nu dan weer pseudo-kritisch – hoewel…

Wij hebben alle mogelijkheden, ook financieel, om van zeer oude mensen door middel van uiterst kostbare operaties het leven een paar weken te verlengen. We hebben weinig mogelijkheden hen vervolgens goed te verzorgen. Om na die paar ellendige weken de arts te verzoeken alsnog euthanasie te plegen.

We moeten onderzoeken of onze manier waarop we met ouderen omgaan niet zo ellendig is dat wij allemaal, bijna stilzwijgend, erkennen dat je beter voor de dood kunt kiezen dan voor een verhuizing naar het verpleegtehuis. Als dat zo is, moet er iets grondig veranderen aan onze zorg voor ouderen.

De vraag of er een leven voor de dood is komt niet op bij de diepdenker, die ten volle beseft dat ouderen alleen maar kosten en niets produceren.
Te lezen bij een ooit-christelijk dagblad.

1 gedachte over “Diepdenker Achterhuis over uw doodsbed”

  1. “We moeten een nieuwe kunst van het sterven bedenken ” .. Ik zou zo zeggen , kijk Soylent Green eens .. die hadden van het sterven iets leuks gemaakt ………

Reacties zijn gesloten.