7 gedachten over “Voor diegenen onder ons die geen enkel historisch benul hebben wat Zwarte Piet betreft”

 1. “…Het is niet logisch, een negerslaaf of -page, gewapend met een roe. Zwarte Piet is oorspronkelijk dan ook geen negerslaaf uit koloniale tijd. Dat heeft de onderwijzer Jan Schenkman er in 1850 van gemaakt. Een vermenging met een veel ouder type. Hij is oorspronkelijk een roetvermomming. WILD GERAAS is een documentaire in wording die de waarheid over Sinterklaas en zijn begeleiders vertelt. Camera: Roy Dames. Presentatie: Arnold-Jan Scheer. Overal in Europa worden op geïsoleerde plekken Sinterklaasriten gevierd die veel ouder zijn dan de Bisschop van Myra uit 300. WILD GERAAS verscheen eerder als boek (Uitgeverij Aspekt) en wordt gemaakt door Roy Dames (Foute Vrienden, De Sekspolitie en Mijn Geniale Broer Harry) en Arnold-Jan Scheer (Showroom, Paradijsvogels). ABC News zond in een nieuwsitem ‘nation wide’ beelden er van uit. National Geographic Magazine Nederland komt met een reportage erover. De NTR wilde de documentaire over dit Europees cultureel erfgoed uitzenden op Nederland 2, maar de netmanager hield dit tegen. Te geringe urgentie (in brede zin). Er is tientallen jaren gefilmd, de laatste drie jaar op HD (bioscoopkwaliteit).”

  Drie minuten trailer, met stapels informatie. Dank voor deze video, Jan Jaap. Overigens kan die netmanager van de NTR beter een paar tikkies met de roe ontvangen. Of een zakkie zout, dat is. Ik zie deze hele docu met alle plezier tegemoet. Morgen in ieder geval even naar de bieb, om te kijken of dat boek is te verkrijgen.

 2. Volgaarne gedaan Marc. Het is inderdaad een trailer maar er zijn zeer zeker boeken over geschreven door historici.

  En ja, als netmanagers Politiek Correct gaan worden is er heel wat mis in de journalistiek.

 3. Oh, ik ben mij er terdege van bewust dat er nogal wat door Historici is geschreven. Daar blijf ik hen allen dan ook eeuwig dankbaar voor. 😉

  Die ’te geringe urgentie’, volgens de netmanager v/ d NTR, liet me bulderen van het lachen. Wat een achterlijk argument, zelfs zonder de rest van zijn/ haar uitspraken te kennen.

 4. @3: “Negers” het woord alleen al, dragen over het algemeen geen gouden oorbelletjes en 17e eeuwse pakjes, dat doen alleen Pieten.

  De donkere gekleurde medemens draagt van alles, deels naar regio verschillend, of naar subcultuur ingedeeld, zoals de Hip-Hop kledingstijl of de “op half zeven broek”. Maar ! Ook de wat witter gekleurde medemens draagt van alles.

  Het enige kledingstuk dat al het onderscheid in “ras” (als dat al bestaat) wegneemt is de Burka. Wellicht een goed idee.

 5. Dat kan kloppen inderdaad, al is het woord steeds meer beladen, ook in onze taal.

Reacties zijn gesloten.